Redactie ABM Financial News - Woensdag 11 januari 2017, 14:57 uur

Wall Street koerst woensdag af op een vrijwel vlakke opening. Rond de klok van drie uur noteren de futures op de S&P 500 rond de slotstand van dinsdag, en dalen de futures op de Dow Jones index en die op de Nasdaq tot 0,1 procent.

"Gezien het mogelijke belang van de persconferentie van Donald Trump die later vandaag gepland staat, is het voor beleggers verleidelijk om aan de zijlijn te blijven tot die tijd", zei vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities in een voorbeschouwing op de Amerikaanse handelsdag. Mogelijke details die de nieuwe president zal geven over bijvoorbeeld zijn economisch beleid en handelsbetrekkingen kunnen effect hebben op de dollar, volgens de marktvorser.

De Wereldbank schreef dinsdagavond dat hoewel mogelijke stimuleringsmaatregelen van Trump de mondiale economie dit en volgend jaar zeker kunnen stimuleren, potentiële handelsoorlogen met bijvoorbeeld China of Mexico de groei juist onder druk kunnen zetten.

"De markten hebben veel van wat Trump van plan is al ingeprijsd, zonder dat hier veel details over bekend zijn", zei marktanalist Craig Erlam van Oanda. Volgens hem bestaat de kans dat de aanstaande president de markt vandaag zal teleurstellen met zijn persconferentie.

Het persmoment van Trump kan hoe dan ook op belangstelling rekenen, zeker nadat er dinsdagavond berichten verschenen dat Rusland zowel op zakelijk als privé gebied belastende informatie heeft over de nieuwe president.

Op macro-economisch vlak staat er woensdag weinig spannends op de agenda, afgezien van het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport. Fritschi wees erop dat de olieprijs onder druk kan komen te staan bij een aanzienlijke stijging van de voorraden, zeker nu Amerikaanse overheidsinstanties waarschuwen dat er een eind zal komen aan de dalende binnenlandse olieproductie. Uit het wekelijkse voorradenrapport van het American Petroleum Institute bleek dinsdagavond laat dat de olievoorraden vorige week met 1,5 miljoen vaten zijn gestegen en de benzinevoorraden met 5,5 miljoen vaten. Het rapport van de onafhankelijke industriegroep wordt gezien als voorbode voor het rapport van de Energy Information Administration.

In afwachting van het rapport van de EIA, dat woensdag na de Amerikaanse openingsbel verschijnt, werd olie duurder. Een februari-future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent hoger op 51,12 dollar en een maart-future op een vat Brent werd 0,8 procent duurder op 54,08 dollar.

De euro was rond de klok van drie uur 1,0506 dollar waard. Het muntpaar noteerde woensdagochtend op 1,0551 en dinsdagavond bij het slot van Wall Street op 1,0559.

Bedrijfsnieuws
Supervalu behaalde in het afgelopen kwartaal een verlies uit voortgezette activiteiten op een licht lagere omzet. Het verlies onder de streep werd deels veroorzaakt door een afschrijving op onder meer pensioenkosten. Zonder dit effect kwam de winst uit op 14 miljoen dollar. De vergelijkbare winkelomzet, voor de markt een belangrijke graadmeter, daalde met 5,7 procent en dat was een sterkere afname dan de markt had voorzien. Het aandeel verloor vanmiddag in de elektronische handel bijna 8 procent.

Gilead Sciences meldde vanmiddag de Europese goedkeuring voor een middel tegen chronische Hepatitis B. Het middel Vemlidy is het eerste middel tegen de ziekte dat door de Europese toezichthouder wordt goedgekeurd in bijna tien jaar. Het aandeel van Gilead, een samenwerkingspartner van Galapagos, steeg 0,7 procent.

Ook sectorgenoot Merck kan op aandacht rekenen. Dinsdagavond laat meldde de farmareus dat de Amerikaanse Food & Drug Administration één van zijn behandelingen tegen longkanker met voorkeur zal beoordelen. In de elektronische handel voorbeurs steeg het aandeel bijna 3 procent.

Ford Motor maakte dinsdagavond in een presentatie bekend dat in 2016 een aangepaste winst voor belastingen is behaald van 10,2 miljard dollar. In 2017 verwacht de Amerikaanse autoproducent een solide resultaat, dat wel lager uitkomt dan afgelopen jaar. Verder maakte Ford bekend een speciaal dividend uit te keren van 0,05 dollar per aandeel in het eerste kwartaal, naast een regulier dividend van 0,15 dollar per aandeel. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,6 procent lager.

De Italiaanse belastingautoriteit onderzoekt een voorstel van Alphabet-dochterbedrijf Google om 270 miljoen tot 280 miljoen euro te betalen om een geschil over achterstallige belastingverplichtingen op te lossen. Dit meldde persbureau Reuters op basis van een bron betrokken bij de zaak. Het aandeel Alphabet steeg 0,2 procent.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten. De toonaangevende S&P 500 index sloot vlak op 2.268,90 punten, de Dow Jones index noteerde 0,2 procent lager op 19.855,53 punten en de Nasdaq eindigde 0,4 procent hoger op 5.551,82 punten.

Leren beleggen

Live koersen