Redactie ABM Financial News - Woensdag 4 januari 2017, 14:55 uur

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een licht hogere opening tegemoet, waarbij beleggers wachten op vrijgave van de notulen van de meest recente monetaire vergadering van de Federal Reserve. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het groen.

Mogelijk ontstaat voor de Dow Jones index een nieuwe kans om de magische grens van 20.000 punten te slechten. De hoogste notering van dinsdag lag op 19.938 punten.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK verwacht een zeer flexibele en neutrale benadering van de Amerikaanse centrale bank, aangezien de Fed de markt geen verkeerd signaal wil geven. "Tegelijkertijd moet de Fed de markt het gevoel geven dat het over elk middel beschikt om elke situatie het hoofd te kunnen bieden", aldus Aslam.

\Pictet Asset Management toonde zich voor geheel 2017 gematigd positief. Strateeg Supriya Menon noemde daarbij twee belangrijke onderwerpen die de markten zullen bepalen, namelijk terugtrekkende centrale banken en een gunstige macro-economische omgeving.

In Europa kwamen vanochtend niet al inspirerende cijfers naar buiten, waarvan de hoofdmoot inkoopmanagersindices voor de dienstensector van de eurolidstaten en de eurozone als geheel betroffen. Cijfers over de consumentenprijzen waren beter dan voorzien, wat een gunstige ontwikkeling lijkt na een lange periode van lage inflatie met zelfs het gevaar op deflatie.

Beleggers keken vandaag in eerste instantie uit naar de wekelijkse hypotheekaanvragen, die een flinke daling lieten zien. Kort na de openingsbel volgt de inkoopmanagersindex van New York over december. Voor vanavond zijn de ogen gericht op de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve in december en de Amerikaanse autoverkopen over december.

Later deze week gaat de aandacht uit naar cijfers over de werkgelegenheid in de Verenigde Staten, met op vrijdag het banenrapport over december. Donderdag komt evenwel eerst het ADP banenrapport vrij over de ontwikkelingen in de private sector.

Olie noteerde woensdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent naar 52,46 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent opliep naar 55,62 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0438. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0436 en ook bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0403 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Mastercard stuitte op mededingingsbezwaren bij de Britse toezichthouder CMA vanwege het voornemen om VocaLink in te lijven. Mastercard ging in de elektronische handel voorbeurs met 0,1 procent omlaag.

Alcoa kondigde dinsdag nabeurs aan voor in totaal 121 miljoen dollar aan voorzieningen te nemen in het vierde kwartaal, goed voor een effect van 0,66 dollar per aandeel. Alcoa noteerde voorbeurs 0,1 procent lager.

Nabeurs was ook Tesla Motors van de partij. De maker van elektrische voertuigen produceerde weliswaar flink meer auto's in 2016, maar had in het laatste kwartaal ook te maken met productiedruk en problemen bij verschillende leveringstrajecten. Het aandeel verloor in de elektronische handel voorbeurs 0,9 procent.

Intel Corporation nam een belang van 15 procent in HERE, de kaartenbouwer van autofabrikanten Audi, BMW en Daimler en de grootste concurrent van het Nederlandse TomTom. Financiële details ontbraken. Intel won woensdag voorbeurs 0,4 procent.

Qualcomm beoordeelt zijn laatste chip voor smartphones als één die de concurrentie achter zich laat. De Snapdragon 835 werd dinsdag op het consumentenpubliek van de CES 2017 in Las Vegas los gelaten. Het aandeel ging in de handel voorbeurs met 0,8 procent omhoog.

Slotstanden
Dinsdagavond sloot Wall Street hoger. De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,9 procent naar 2.257,83 punten, de Dow Jones index won 0,6 procent op 19.881,76 punten en de Nasdaq sloot 0,9 procent hoger op 5.429,09 punten.

Leren beleggen

Live koersen