Redactie ABM Financial News - Woensdag 18 januari 2017, 14:52 uur

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag een iets hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden circa een half uur voor opening 0,2 procent in het groen.

Op Wall Street wordt vanaf vandaag met interesse uitgekeken naar de inauguratie komende vrijdag van Donald Trump als de nieuwe president van de Verenigde Staten en diens rede daarbij. Trump liet in de voorbije dagen al meermaals in de media van zich horen, onder andere over de koers van de dollar en de status die hij de Europese Unie toedicht.

De Amerikaanse inflatie over december kwam op maandbasis conform verwachting uit op 0,3 procent. Dat gold ook voor de kerninflatie die 0,2 procent bedroeg. De inflatie op jaarbasis bedroeg 2,1 procent, een stijging ten opzichte van de plus uit november op jaarbasis met 1,7 procent.

Macro-economisch is het woensdag in de Verenigde Staten een stuk drukker dan dinsdag met achtereenvolgens de industriële productie over december, het vertrouwen van de Amerikaanse huizenbouwers in januari en in de avonduren het Beige Book, dat altijd twee weken voor het rentebesluit van de Federal Reserve uitkomt.

Verder worden er nog cijfers verwacht van Charles Schwab en nabeurs van Netflix.

Voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse Federal Reserve houdt nog een speech bij de Commonwealth Club of California.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 51,70 dollar, terwijl een maart-future Brent ook 1,5 procent goedkoper werd op 54,62 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0667. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0695 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0705 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs heeft in het vierde kwartaal van 2016 een hoger dan verwachte winst geboekt, dankzij de obligatie- en rentederivatenmarkten waar het klimaat verbeterde door de hogere rente. De nettowinst kwam over het vierde kwartaal uit op 2,35 miljard dollar, of 5,08 dollar per aandeel, tegen 765 miljoen dollar of 1,27 dollar per aandeel een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters rekenden vooraf op een winst van 4,82 dollar per aandeel. In het voorgaande jaar werd 5 miljard dollar opzij gezet voor een schikking rond claims over hypotheekobligaties. Voorbeusr ging er 0,3 procent van de koers af.

Citigroup maakte over het vierde kwartaal iets beter dan verwachte cijfers bekend. De nettowinst steeg in het vierde kwartaal op jaarbasis van 3,3 miljard naar 3,6 miljard dollar, of van 1,02 dollar naar 1,14 dollar per aandeel. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters rekenden vooraf op 1,12 dollar winst per aandeel voor het vierde kwartaal. Het aandeel noteerde voorbeurs 0,8 procent lager.

Target Corporation heeft zijn outlook voor het vierde kwartaal van 2016 verlaagd na een krimp van de omzet in de periode november en december. De vergelijkbare omzet zal in het vierde kwartaal naar verwachting dalen met 1,0 tot 1,5 procent, terwijl Target aanvankelijk nog rekende op een bandbreedte tussen een stijging met 1,0 procent en een afname met 1,0 procent. Het aandeel verloor woensdag voorbeurs 3,8 procent.

Hewlett Packard Enterprise neemt SimpliVity over voor 650 miljoen dollar in contanten, een behoorlijke korting ten opzichte van een eerdere waardering van 1 miljard dollar. Simplivity is een data-opslagbedrijf. Het aandeel Hewlett Packard Enterprise verloor dinsdag 1,1 procent.

Qualcomm kreeg een mededingingsbezwaar van de Federal Trade Commission aan zijn broek. Dinsdag ging er 4,0 procent van de koers af, vandaag won het aandeel in de elektronische handel voorbeurs 1,1 procent.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 0,3 procent naar 2.267,89 punten, de Dow Jones index sloot eveneens 0,3 lager op 19.826,77 punten en de Nasdaq eindigde 0,6 procent lager op 5.538,73 punten.

Leren beleggen

Live koersen