Redactie ABM Financial News - Dinsdag 17 januari 2017, 14:58 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een rode opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het rood.

Beleggers hervatten de handel na een lang weekend. Wall Street hield maandag de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers de Empire State index over januari te verwerken. De marktomstandigheden voor de industrie in de Amerikaanse deelstaat New York verzwakten in januari licht ten opzichte van een maand eerder. De index voor de huidige marktomstandigheden daalde van 7,6 in december naar 6,5 deze maand. Een cijfer boven de nul betekent dat de inschattingen van een meerderheid van de geraadpleegde managers bij industriële bedrijven over de marktomstandigheden positief zijn.

In Europa was sprake van een overwegend negatief sentiment, ondanks een minimale winst van 0,1 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index. De Britse FTSE 100 was met een min van 0,9 procent de sterkste daler.

De Britse premier Theresa May zei in een rede dat het Verenigd Koninkrijk inzet op een volledige en heldere Brexit. "We kunnen geen lid zijn van de interne markt. We gaan helemaal uit de Europese Unie, maar verlaten Europa niet", aldus May tegenover diplomaten en officials. Het Britse pond liep gedurende de rede van May flink op ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De Japanse Nikkei 225 daalde 1,5 procent op 18.813,53 punten en de Chinese Shanghai Composite won 0,2 procent op 3.108,77 punten. Marktanalisten op zakenzender CNBC wezen erop dat onder meer recente opmerkingen van Donald Trump over de handelsbetrekkingen met China het sentiment temperen.

Verder bleek uit cijfers van het Japanse ministerie van Handel en Industrie dat de industriële productie in november steeg met 1,5 procent op maandbasis, na een vlakke groei in oktober. Op jaarbasis tekende zich een stijging met 4,6 procent af, waar in oktober nog sprake was van een daling met 1,4 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent op 53,19 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,3 procent duurder werd op 56,59 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0678. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0663 en bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag stond er een stand van 1,0605 op de borden.

Volgens de aanstaande president van de Verenigde Staten Donald Trump is de dollar te duur, omdat China zijn yuan laag houdt, wat de concurrentiepositie van Amerikaanse bedrijven ondermijnt. Dit schreef The Wall Street Journal dinsdag. Met de opmerkingen vormt Trump een uitzondering op zijn voorgangers, die vrijwel nooit ingingen op de koers van de dollar.

Bedrijfsnieuws
Morgan Stanley overtrof in het vierde kwartaal van 2016 de verwachtingen met een sterke stijging van de omzet en winst. De nettowinst steeg in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 83 procent van 908 miljoen naar 1.666 miljoen dollar. De omzet dikte daarbij aan van 7,7 miljard naar 9,0 miljard dollar. Analisten mikten op een nettowinst van 1,18 miljard dollar en een omzet van 8,47 miljard dollar. Het aandeel steeg voorbeurs 0,2 procent.

UnitedHealth Group boekte over 2016 een aangepaste winst per aandeel van 8,05 dollar, boven de eigen verwachting van 8,00 dollar per aandeel en flink meer dan de 6,45 dollar per aandeel over 2015. De omzet van de zorgverzekeraar steeg van 157,1 miljard naar 184,8 miljard dollar. Het aandeel UnitedHealth noteerde in de elektronische handel voorbeurs 0,4 procent hoger.

British American Tobacco betaalt 49,4 miljard dollar voor het resterende deel in Reynolds American dat de Britse tabaksfabrikant nog niet in bezit heeft. De aankoop waardeert de Amerikaanse sectorgenoot op 85 miljard dollar en creëert het grootste beursgenoteerde tabaksbedrijf ter wereld. De overname zal naar verwachting tenminste 400 miljoen dollar aan kostenbesparingen opleveren. De aankoop zou al in het eerste jaar moeten bijdragen aan de winst en resulteren in een hoger dividend.

Noble Energy kondigde maandagavond de overname van de Amerikaanse sectorgenoot Clayton Williams Energy aan voor 2,7 miljard dollar. Door de overname stijgt het aantal boorlocaties voor schalie-olie van Noble met 2.400 stuks tot 4.200 met meer dan 2 miljard vaten olie-equivalent in reserve. Het aandeel Noble steeg voorbeurs 0,2 procent en Clayton Williams veerde liefst 32,2 procent op.

Wal-Mart Stores wil dit jaar 10.000 banen creëren in de Verenigde Staten door onder meer nieuwe winkels te openen. Vanwege de plannen zullen er volgens Wal-Mart indirect nog eens 24.000 banen bij komen in de bouwsector. De onderneming gaat ook bestaande faciliteiten in Amerika vernieuwen. Het aandeel steeg voorbeurs 0,7 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,2 procent naar 2.274,64 punten, de Dow Jones index sloot fractioneel lager op 19.885,73 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent hoger op 5.574,12 punten.

Leren beleggen

Live koersen