Redactie ABM Financial News - Donderdag 26 januari 2017, 15:15 uur

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een hogere opening tegemoet, nadat een dag eerder recordstanden werden bereikt. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren circa een half uur voor de openingsbel tot 0,1 procent in het groen.

Woensdag werd het psychologische niveau van 20.000 punten door de Dow Jones index geslecht. Optimisme over een groeiende Amerikaanse economie onder leiding van president Donald Trump heeft het sentiment ondersteund in de afgelopen maanden. Goede bedrijfscijfers en een dalende dollar hielpen volgens analisten ook mee.

"De futures laten zien dat de opgaande lijn donderdag zal doorzetten, alhoewel de markt goed zal kijken naar bedrijfsresultaten van onder meer Dow Chemicals en Ford Motor om te zien of het positieve sentiment op de korte termijn kan worden vastgehouden", schreef ADS Securities.

Een uur voor opening werd bekend dat het aantal steunaanvragen in de afgelopen week harder dan verwacht is toegenomen. De activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago bleek in december in positief terrein te zijn terechtgekomen. In november en oktober stond de index onder water.

Beleggers krijgen later nog de voorlopige inkoopmanagersindex van de dienstensector over januari en de verkopen van nieuwe huizen over december te verwerken.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent op 52,85 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent duurder werd op 0,5 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0729. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0732 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0748 op de borden.

Bedrijfsnieuws
Caterpillar kwam met een omzetwaarschuwing, waardoor de koers in de elektronische handel voorbeurs met anderhalf procent in het rood noteerde. "De resultaten voor het vierde kwartaal waren iets beter dan verwacht, maar bleven wijzen op druk van zwakke economische omstandigheden in veel van onze eindmarkten in een groot deel van de wereld", zei CEO Jim Umpleby.

Autofabrikant Ford verkocht minder auto's in het vierde kwartaal en zag daardoor de omzet dalen met 1,6 miljard dollar. Vanwege een grote pensioenlast was onderaan de streep sprake van een verlies. In de elektronische handel voorbeurs daalde het aandeel Ford met 0,6 procent. Fiat Chrysler zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal uitkomen op 409 miljoen euro, tegen 196 miljoen euro een jaar eerder. Het autobedrijf wees in een commentaar op dit resultaat op de gedaalde financieringslasten en de sterke operationele resultaten. De omzet steeg met slechts 1 procent naar 29.719 miljoen euro.

Dow Chemical leed in het vierde kwartaal van 2016 een verlies, veroorzaakt door veranderingen in de manier van boekhouden met betrekking tot asbest-kwesties en milieuzaken. Het chemiebedrijf ziet vroege tekenen van een positieve trend in de economie, waarbij met name de Verenigde Staten opvalt met aantrekkende consumentenbestedingen en een nieuwe regering.

Comcast heeft in het vierde kwartaal van 2016 meer omzet en winst geboekt. De koers van het kabel- en mediaconcern steeg 1,7 procent.

Whirlpool boekte in het afgelopen kwartaal op jaarbasis een 1,7 procent hogere omzet van 5,66 miljard dollar. De nettowinst bleef exact gelijk op 180 miljoen dollar. Whirlpool zag de koers voorbeurs met dik 4 procent zakken.

eBay, Qualcomm en AT&T openden woensdagavond de boeken over het afgelopen kwartaal. eBay rapporteerde een solide omzetgroei van ruim 3 procent voor het vierde kwartaal. Daarmee realiseerde de online marktplaats nu al vier opeenvolgende kwartalen omzetgroei, geholpen door een sterke feestdagen periode. De operationele prestaties van Qualcomm bleken te zijn verbeterd, maar dit werd overschaduwd door een boete die de chipfabrikant kreeg opgelegd door Zuid-Korea. AT&T meldde een lichte omzetdaling, omdat de telecomgigant klanten blijft verliezen.

In de handel voorbeurs steeg eBay 0,8 procent, verloor Qualcomm 3,1 procent en noteerde de koers van AT&T vrijwel vlak.

Slotstanden
Wall Street is woensdag hoger gesloten. De S&P 500 index steeg 0,8 procent naar 2.298,37 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 20.068,51 punten en de Nasdaq noteerde 1,0 procent hoger op 5.656,34 punten.

Leren beleggen

Live koersen