Redactie ABM Financial News - Vrijdag 13 januari 2017, 15:03 uur

Wall Street koerst vrijdag af op een licht hogere opening, nadat een aantal grote financials de boeken openden. Rond de klok van drie uur noteerden de futures op de Dow Jones index 0,1 procent hoger, net als de futures op de S&P en op de Nasdaq.


Volgens marktanalist Craig Erlam van Oanda komt de start van het cijferseizoen op het juiste moment, nu de rally die door de verrassende uitverkiezing van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president werd geïnspireerd, zijn glans verloren lijkt te hebben omdat er nog maar weinig duidelijk is over wat het beleid is dat de nieuwe president gaat voeren.

Erlam stelde dat het nu aan de winstcijfers van bedrijven is om aan te tonen dat de recente rally op meer gebaseerd is dan alleen het vooruitzicht van een stimulerend economisch beleid van Trump.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen over december, voor de markt een belangrijke graadmeter voor de economie. De detailhandelsomzet steeg in december met 0,6 procent op maandbasis, en dit was licht onder verwachting maar wel een verbetering ten opzichte van november. Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets wees erop dat er toch wat aarzeling is onder Amerikaanse consumenten om de portemonnee te trekken.

De Amerikaanse producentenprijzen stegen in december met 0,3 procent en dit was ook voorzien.

Verder staan vanmiddag de bedrijfsvoorraden over november nog op de rol en de Universiteit van Michigan komt met een voorlopige raming voor het consumentenvertrouwen onder Amerikanen in januari.

Olie werd vrijdag goedkoper. Aan het begin van de middag noteerde de februari-future op een vat West Texas Intermediate 0,6 procent lager op 52,68 dollar en werd een maart-future Brent 0,5 procent goedkoper op 55,75 dollar.

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,0649. Vrijdagochtend voor de opening van de Europese beurzen verhandelde het muntpaar op 1,0612 en bij het sluiten van Wall Street stond er een koers van 1,0622 op de borden.

"De dollar staat onder nieuwe verkoopdruk", volgens analist Lukman Otunuga van FXTM. "De zorgen dat het door Trump voorgestelde beleid mogelijk niet voldoet aan de verwachtingen zijn na zijn persconferentie toegenomen", zei Otunuga.

Bedrijfsnieuws

Fiat Chrysler kan op aandacht rekenen nadat donderdagavond bekend werd dat de Amerikaans-Italiaanse autoproducent zich ook schuldig zou hebben gemaakt aan het sjoemelen met emissiesoftware. In de elektronische handel voorbeurs noteerde het aandeel 2,5 procent lager nadat het aandeel donderdagavond al ruim 10 procent verloor.

Vrijdag hebben beleggers verder vooral veel aandacht voor de grote Amerikaanse financials die de boeken openen.

Bank of America en JPMorgan profiteerden in het afgelopen kwartaal van de verkiezingswinst van Donald Trump. Bij beide banken stegen de winst en omzet, hoewel de opbrengsten bij Bank of America minder sterk stegen dan verwacht, waardoor het aandeel in de elektronische handel in New York 0,7 procent daalde. De nettowinst steeg over 2016 van 15,8 miljard naar 17,9 miljard dollar en dat was de hoogste winst sinds 2006. De omzet van 20,2 miljard dollar kwam onder de 20,8 miljard dollar uit die analisten hadden voorzien.

Bij JPMorgan steeg de nettowinst met 24 procent op jaarbasis tot 6,7 miljard dollar, of 1,71 dollar per aandeel, waar analisten een winst per aandeel van 1,42 dollar voorzagen. De omzet van 24,3 miljard dollar kwam bovendien ook hoger uit dan de 23,9 miljard dollar die analisten hadden voorspeld. Het aandeel JPMorgan steeg vanmiddag 0,3 procent.

BlackRock heeft in het vierde kwartaal een licht hogere winst en omzet geboekt en het kwartaaldividend werd met 9 procent verhoogd tot 2,50 dollar per aandeel. De vermogensbeheerder boekte een operationele winst van 1,2 miljard dollar, tegen 1,1 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. De omzet steeg in het vierde kwartaal fractioneel tot 2,9 miljard dollar. Het beheerd vermogen steeg met 11 procent op jaarbasis tot 5,2 biljoen dollar. Het aandeel steeg een half uur voor de openingsbel 0,2 procent.´

Wells Fargo leverde een half uur voor de openingsbel in Amerika een procent in. In het afgelopen kwartaal daalde de nettowinst van 5,6 miljard naar 5,3 miljard dollar, of 0,96 dollar per aandeel. Analisten voorzagen een winst per aandeel van 1,00 dollar. De omzet daalde naar 21,5 miljard dollar, en dit was onder de 22,5 miljard dollar die was voorzien.

GameStop verloor in de elektronische handel bijna 8 procent. In het afgelopen kwartaal daalden de vergelijkbare winkelverkopen met bijna 19 procent, terwijl de omzet met ruim 16 procent afnam tot 2,5 miljard dollar, vanwege een zwakke verkoopperiode tijdens de feestdagen en prijsdruk. GameStop, dat nieuwe en gebruikte computerspelletjes verkoopt, gaf aan teleurgesteld te zijn in de resultaten.

Slotstanden
Wall Street deed donderdag een stap terug, toch enigszins teleurgesteld in het feit dat de aanstaande president van Amerika Donald Trump eerder deze week verzaakte om meer details te geven over zijn economisch beleid.

De Dow Jones index sloot 0,3 procent lager op 19.891,00 punten, de S&P 500 verloor 0,2 procent op 2.270,44 punten en de Nasdaq eindigde 0,3 procent lager op 5.547,49 punten.

Leren beleggen

Live koersen