Redactie ABM Financial News - Vrijdag 27 januari 2017, 14:56 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen vrijdag af op een vlakke opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel vrijwel onveranderd.


Er was voorafgaand aan de opening in New York aandacht voor zowel bedrijfscijfers als macro-economische publicaties. Onder andere Chevron, Colgate-Palmolive en Abbie maakten resultaten bekend. Beleggers kunnen ook reageren op Microsoft en Intel, die donderdag na de slotbel hun boeken openden.

Een uur voor opening werd vrijdag uit voorlopige cijfers bekend dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal met 1,9 procent is gegroeid. Dit betekende een vertraging ten opzichte van de groei van 3,5 procent in het voorgaande kwartaal. Er was voor het vierde kwartaal gerekend op een hogere groei van 2,2 procent.

Tevens bleken de orders voor duurzame goederen te zijn gedaald, maar wel minder hard dan voorzien. De orders voor goederen zoals vliegtuigen, koelkasten en auto's namen in december af met 0,4 procent. Er werd een daling met 2,3 procent voorzien.

Volgens Naeem Aslam van Think Markets UK betekende de data een "einde aan het goede nieuws voor Donald Trump." "Het groeicijfer bevestigt dat de economie het helemaal niet zo goed doet en de kernorders voor duurzame goederen hebben dat nog maar eens bevestigd", zei Aslam.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent op 53,58 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,7 procent lager bewoog op 55,81 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0693. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0667 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0675 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Colgate-Palmolive had in de laatste drie maanden van 2016 te lijden onder volumedaling en negatieve wisselkoerseffecten. Voor 2017 voorziet topman Cook opnieuw een jaar met onzekere marktomstandigheden en grote volatiliteit in valutaverhoudingen. Desondanks rekent de CEO op een lage enkelcijferige omzetgroei en een solide autonome groei, dankzij innovaties en sterke marketing- en advertentieprogramma's.

Chevron maakte bekend in het vierde kwartaal een stevige groei te hebben doorgemaakt. Zowel de omzet als winst namen behoorlijk toe. Over heel 2015 was nog wel sprake van lagere resultaten.

American Airlines Group zag in de laatste drie maanden van 2016 de winst kelderen als gevolg van het wegvallen van eenmalige posten, maar rapporteerde wel een hogere omzet.

Microsoft realiseerde in het afgelopen kwartaal hogere resultaten, geholpen door sterke resultaten bij zijn cloud-diensten. Dit maakte het softwarebedrijf donderdag bekend na het slot van Wall Street.

Chipfabrikant Intel boekte een omzet in het vierde kwartaal die aan de bovenkant van de outlook uitkwam. Voor het eerste kwartaal van dit jaar mikt Intel op een omzet van 14,8 miljard dollar met een marge van ongeveer 62 procent. Dit jaar verwacht Intel 12 miljard dollar aan investeringen te doen.

PayPal maakte ook melding van hogere resultaten, waarbij de omzet sterker steeg dan de winstgevendheid. Topman Dan Schulman sprak dan ook over een sterk kwartaal.

Starbucks rapporteerde donderdagavond een hogere omzet en winst over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar, maar de resultaten konden niet voldoen aan de verwachtingen van analisten.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot donderdag 0,1 procent lager op 2.296,68 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 20.106,30 punten en de Nasdaq sloot vlak op 5.655,18 punten.

Leren beleggen

Live koersen