Redactie ABM Financial News - Donderdag 19 januari 2017, 14:49 uur

De Amerikaanse futures duiden donderdag op een iets lagere opening voor Wall Street. Ruim een half uur voor de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 index 0,1 procent lager. Ook de futures op de Dow Jones index en de Nasdaq staan 0,1 procent in de min.

"Het cijferseizoen loopt door en we zien inderdaad indrukwekkende resultaten, zoals die van Netflix gisteravond, maar Wall Street blijft afwachtend", schreef vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities.

Volgens Richard Perry heeft de 'Trump-rally' aan stoom verloren. "De markt zit in consolidatie-modus", aldus de marktanalist van Hantec Markets.

Op macro-economisch vlak verschenen reeds een aantal Amerikaanse publicaties. De wekelijkse uitkeringsaanvragen daalden met 15.000 stuks tot 234.000. De woningbouw steeg in december met 11,3 procent op maandbasis, terwijl de bouwvergunningen met 0,2 procent daalden.

De Philly Fed-index steeg van 19,7 in december naar 23,6 in januari, flink meer dan de verwachting van 15,8. Een positieve stand betekent dat een meerderheid van de ondernemers een groei van de bedrijvigheid verwacht.

Olie herstelde donderdag van de dip een dag eerder, toen de markt de druk voelde van de verwachte stijging van de productie door leden buiten de OPEC. Aan het eind van de ochtend noteerde de februari-future op een vat West Texas Intermediate 1,0 procent hoger op 51,61 dollar en werd de maart-future op een vat Brent 1,0 procent duurder op 54,43 dollar.

Later op de middag kan de olieprijs reageren op het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport.

De euro noteerde een half uur voor de openingsbel op 1,0615 dollar als gevolg van de toelichting op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank door voorzitter Mario Draghi. Donderdagochtend handelde het muntpaar nog op 1,0650, vrijwel gelijk aan de koers woensdagavond.

Bedrijfsnieuws
Netflix kwam woensdag nabeurs met vierde kwartaalcijfers. In de verslagperiode stegen de winst en omzet en nam het aantal abonnees toe. Opnieuw wist de online videodienst boven de marktverwachting te presteren en er werd een sterke outlook afgegeven. Analisten wezen op de sterke internationale groei van Netflix. "De omvang van het bedrijf zal waarschijnlijk voor een zogenoemd vliegwieleffect zorgen waarmee Netflix sneller groeit dan traditionele mediabedrijven en nieuwe spelers", volgens analisten van Pacific Crest. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 6,5 procent hoger.

Bank of New York Mellon kwam donderdag voorbeurs met kwartaalcijfers. In het vierde kwartaal steeg de omzet met 2 procent op jaarbasis tot 3,8 miljard dollar, terwijl er onder de streep een 35 procent hogere winst restte. Het aandeel steeg 2,6 procent.

American Express en IBM publiceren na het slot van Wall Street hun resultaten over het afgelopen kwartaal. "De cijfers van IBM kunnen op aandacht rekenen, omdat die een waardevol inzicht bieden in de gezondheid van de mondiale economie", aldus vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities.

Het aandeel American Express steeg voorbeurs met 0,4 procent, terwijl IBM 0,3 procent verloor.

Het aandeel Coca-Cola verloor 0,6 procent na een adviesverlaging van Outperform naar Market Perform bij Wells Fargo.

Alibaba kondigde donderdag aan een sponsorovereenkomst te hebben gesloten met het Internationaal Olympisch Committee. De verbintenis loopt tot zeker 2028. Het aandeel steeg in de Amerikaanse voorbeurshandel met 0,3 procent.

Oracle neemt Apiary, een aanbieder van cloudoplossingen, over. Financiële details werden niet bekendgemaakt. In het aandeel Oracle werd donderdagmiddag nog niet gehandeld.

Allergan kreeg goedkeuring van de Amerikaanse toezichthouder US Food & Drug Administration voor een middel tegen couperose. Het aandeel steeg voorbeurs 1,1 procent.

Slotstanden
Wall Street is woensdag overwegend hoger gesloten. De S&P 500 steeg 0,2 procent op een slotstand van 2.271,89 punten en de Nasdaq won 0,3 procent op 5.555,65 punten. De Dow Jones index zakte 0,1 procent op 19.804,72 punten.

Leren beleggen

Live koersen