Redactie ABM Financial News - Maandag 9 januari 2017, 14:51 uur

De Amerikaanse beurzen gaan maandag overwegend een licht lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren rond de klok van drie uur tot 0,1 procent in het rood, terwijl die op de Dow Jones index 0,2 procent dalen. Futures op de Nasdaq noteren 0,1 procent hoger.

Beleggers hebben maandag weinig macro-economisch nieuws om zich aan op te trekken, met alleen een publicatie over het Amerikaanse consumentenkrediet die vanavond verschijnt.

"De dominante factor is vandaag het aantal Fed-sprekers", volgens marktanalist James Hughes van GKFX. Onder andere de voorzitter van de Boston Fed, Eric Rosengren, en zijn collega van de Atlanta Fed, Dennis Lockhart zullen toespraken geven. Later deze week zal ook voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen een speech houden.

Volgens Hughes zullen beleggers vooral letten op wat de Fed-functionarissen zeggen over het aantal mogelijke renteverhogingen dit jaar. Daarnaast is er volgens de marktvorser deze week mogelijk ook aandacht voor de eerste persconferentie die Donald Trump zal geven sinds zijn uitverkiezing als nieuwe president van Amerika.

Verder zal de Dow Jones index deze week opnieuw proberen de psychologische grens van 20.000 punten te slechten. Vrijdag bleef de index minder dan 1 punt verwijderd van dit historische niveau.

"Het leek er vanochtend even op dat de Dow vandaag zou proberen door die belangrijke psychologische barrière te gaan, maar inmiddels zijn de futures teruggezakt", aldus vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities.

Olie werd maandag goedkoper. De februari-future op een vat West Texas Intermediate daalde 2,1 procent tot 52,87 dollar, terwijl de maart-future op een vat Brent ook 2,1 procent goedkoper werd op 55,92 dollar.

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,0535. Bij de opening in Europa werd het muntpaar verhandeld op 1,0526 terwijl er vrijdagavond een koers van 1,0534 op de borden stond.

Verder was de daling van het Britse pond ten opzichte van de greenback opvallend. Het muntpaar noteerde circa een procent lager op 1,2172, nadat de Britse premier Theresa May dit weekend in een interview nogmaals een harde Brexit benadrukte, hoewel zij wel bepaalde handelsbetrekkingen met EU-partners nastreeft.

Bedrijfsnieuws
De Amerikaanse markten moeten het maandag vooral hebben van fusie- en overnamenieuws. Zo steeg het aandeel van Merrimack Pharmaceuticals in de elektronische handel voorbeurs circa 38 procent, nadat de farmaceut zondag bekendmaakte dat men zijn oncologie-activiteiten verkoopt aan het Franse Ipsen voor ruim 1 miljard dollar.

Takeda Pharmaceutical neemt sectorgenoot Ariad Pharmaceuticals over voor 5,2 miljard dollar. Het Japanse farmaceutische concern verwacht de deal volgende maand af te ronden. De overname van Ariad zal vanaf boekjaar 2018 bijdragen aan de winst. Het aandeel Ariad Pharmaceuticals steeg in de voorbeurshandel ruim 74 procent.

Mars, bekend van honden- en kattenvoermerken als Whiskas en Pedigree, neemt VCA, een bedrijf voor dierengezondheidszorg, over voor 9,1 miljard dollar. Het aandeel VCA won vanmiddag meer dan 29 procent.

Een dochteronderneming van UnitedHealth neemt Surgical Care Affiliates over voor 57,00 per aandeel, of een totaalbedrag van 2,3 miljard dollar. UnitedHealth verloor een half procent terwijl het aandeel van Surgical Care Affiliates 15 procent won.

Qua individueel bedrijfsnieuws was er aandacht voor McDonald's, dat bekendmaakte dat het een groot deel van zijn Chinese activiteiten gaat afstoten voor 1,66 miljard dollar. Het belang van 80 procent komt grotendeels in Chinese staatshanden.

Fiat Chrysler Automobiles maakte zondag bekend dat het 1 miljard dollar gaat investeren in twee bestaande fabrieken in Amerika, waarmee 2.000 nieuwe banen worden gecreëerd. Het besluit volgt op kritische uitspraken van de nieuwe Amerikaanse president Trump, die vindt dat Amerikaanse automakers meer voertuigen op eigen bodem moeten fabriceren. Trump uitte vorige week kritiek op onder meer General Motors en Toyota. De CEO van GM, Mary Barra, zei zondag dat het bedrijf niet van plan is om een van zijn fabrieken te verplaatsen van Mexico naar de Verenigde Staten.

Eind deze week start het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen met de resultaten van grote financials. JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo openen vrijdag de boeken.

Gemiddeld gaat de markt uit van een winststijging van 3 procent voor de bedrijven in de S&P 500 in het vierde kwartaal. Volgens analist John Butters van FactSet komt deze stijging voor het grootste gedeelte voor rekening van financiële waarden.

Slotstanden
De Amerikaanse aandelenmarkten zijn vrijdag hoger gesloten waarbij de Dow Jones index binnen 1 punt kwam van 20.000 punten maar er dus niet doorheen brak. Voor de S&P en de Nasdaq restten wel nieuw records.

De S&P 500 index steeg 0,4 procent tot een slotstand van 2.276,98 punten, de Dow Jones index sloot 0,3 procent hoger op 19.963,80 punten en de Nasdaq won 0,6 procent op 5.521,06 punten.

Leren beleggen

Live koersen