Redactie ABM Financial News - Maandag 30 januari 2017, 14:50 uur

Wall Street stevent maandagmiddag een lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond 15.00 uur tot 0,3 procent lager.

Na de meest recente politieke beslissingen van de Amerikaanse regering onder leiding van Donald Trump over de toelating van reizigers uit zeven islamitische landen tot de Verenigde Staten, lijkt de Dow Jones Industrial Average zich op maken voor de eerste serieuze test van de 20.000-puntengrens.

De stijging van de persoonlijke inkomens van de Verenigde Staten over december kwam iets lager uit dan verwacht. De inkomens stegen met 0,3 procent, terwijl was gerekend op een toename met 0,4 procent. Tegelijkertijd werd bekend dat de persoonlijke bestedingen met 0,5 procent waren gestegen, wat conform de verwachting was.

Vanmiddag staan in de Verenigde Staten alleen nog de aanstaande woningverkopen over december op de agenda.

De Federal Reserve komt woensdag met zijn rentebesluit. Dan wordt ook de eerste indicatie voor de ontwikkeling op de Amerikaanse banenmarkt in januari bekendgemaakt. Vrijdag gaat de aandacht uit naar het grote banenrapport van de Verenigde Staten over dezelfde maand.

Ook qua bedrijfscijfers is het maandag rustig, maar is er later in de week voldoende aandacht voor Apple, Facebook en Amazon.com.

Olie noteerde maandag, na aanvankelijk op winst te hebben gestaan, weer licht in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent lager op 53,12 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,2 procent zakte 55,59 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0633. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0697 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0688 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Delta Airlines heeft zijn binnenlandse vluchtregeling inmiddels weer op orde nadat afgelopen weekend een computerstoring leidde tot uitval van vluchten. Het aandeel zakte maandag met 1,9 procent.

Tempur noteerde maandag een fors verlies van meer dan 25 procent. Mattress Firm beeindigde zijn contract met Tempur.

Het besluit om reizigers uit zeven islamitische landen tijdelijk niet tot de Verenigde Staten toe te laten, had kritiek van topbestuurders van onder andere Google en Microsoft tot gevolg. De aandelen van deze concerns noteerden maandag licht lager.

Slotstanden
De S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent lager op 2.294,69 punten, de Dow Jones index sloot vrijdag onveranderd op 20.093,78 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 5.660,78 punten.

Leren beleggen

Live koersen