Redactie ABM Financial News - 25 januari 2017, 14:55 uur

De Amerikaanse futures duiden woensdag op een hogere opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur stonden de futures op de S&P 500 0,4 procent in het groen, net als die op de Dow Jones index. De futures op techbeurs Nasdaq noteerden 0,5 procent hoger.

"Het Amerikaanse kwartaalcijferseizoen blijkt vooralsnog redelijk positief en dit leidt tot nieuw optimisme op Wall Street", zei vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities.

"Het moet wel benadrukt worden dat we deze niveaus in de voorbeurshandel al eerder zagen en dat de nervositeit toen alsnog toesloeg", waarschuwde de marktvorser.

Op macro-economisch vlak is de agenda woensdag nauwelijks gevuld en dus zal het wekelijkse olievoorradenrapport van de Energy Information Administration vermoedelijk de meeste aandacht trekken.

Voorafgaand aan die publicatie werd olie goedkoper. De maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,9 procent naar 52,72 dollar en de maart-future op een vat Brent werd eveneens 0,9 procent goedkoper op 54,95 dollar.

De euro/dollar noteerde een half uur voor de openingsbel op 1,0739. Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0733, wat nagenoeg gelijk was aan de wisselkoers van het muntpaar bij het slot van Wall Street op dinsdagavond.

Bedrijfsnieuws

Alcoa dook in het vierde kwartaal in de rode cijfers, onder meer vanwege de kosten die gemaakt werden door het herschikken van een aantal activiteiten. In de laatste drie maanden van 2016 werd een verlies gemaakt van 125 miljoen dollar, tegenover een verlies van 10 miljoen dollar in het kwartaal ervoor. De omzet steeg wel, van 2,3 miljard dollar in het derde kwartaal naar 2,5 miljard dollar in het vierde kwartaal en dit was licht boven de marktverwachting. Voor 2017 voorziet Alcoa een redelijke balans op de bauxiet- en aluminiummarkten en een stijging van de mondiale vraag naar aluminium van 4 procent ten opzichte van 2016. Citi verhoogde het advies op het aandeel woensdag naar Kopen, terwijl Deutsche Bank zijn verkoopadvies inruilde voor een Houden advies. In de elektronische handel voorbeurs steeg Alcoa 2,4 procent.

Texas Instruments behaalde in het vierde kwartaal een hogere winst en omzet, met name dankzij een sterkere vraag binnen de automotive markt. De omzet steeg van 3,2 miljard naar 3,4 miljard dollar, een stijging van 7 procent op jaarbasis en onder de streep restte een nettowinst van circa 1 miljard dollar, tegenover 836 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2015. Voor het huidige kwartaal gaat de chipfabrikant uit van een omzet in een bandbreedte van 3,17 miljard tot 3,43 miljard dollar en een winst per aandeel van tussen de 0,78 en 0,88 dollar. In deze verwachting zit een belastingvoordeel van 0,04 dollar verwerkt, aldus het concern. In de handel voorbeurs in Amerika steeg het aandeel 0,8 procent.

Ook woensdag volgen een reeks aan kwartaalcijfers. Onder meer Boeing, United Technologies en Abbott Laboratories publiceerden vanmiddag resultaten.

Vliegtuigbouwer Boeing zag de winst in het vierde kwartaal verbeteren en rekent voor 2017 op verdere groei. In het afgelopen kwartaal steeg de winst met 59 procent tot 1,63 miljard dollar, terwijl de omzet fractioneel lager uitviel op 23,3 miljard dollar. Voor 2017 rekent Boeing op een winst per aandeel van 10,25 tot 10,45 dollar, hetgeen een flinke stijging zou betekenen ten opzichte van de winst van 7,61 dollar per aandeel in 2016. Op aangepast niveau wordt uitgegaan van een winst per aandeel in een bandbreedte van 9,10 tot 9,30 dollar en dit is wat mager ten opzichte van de 9,31 dollar die de markt verwacht. Het aandeel steeg in de handel voorbeurs 1,4 procent.

United Technologies zag de nettowinst uit voortgezette activiteiten in het vierde kwartaal uitkomen op circa 1 miljard dollar, tegenover een verlies van 256 miljoen dollar in dezelfde periode in 2015. De aangepaste winst van 1,56 dollar was gelijk aan de marktconsensus. De omzet steeg van 14,3 miljard naar 14,7 miljard dollar. De outlook voor 2017, met een winst per aandeel van tussen de 6,30 en 6,60 dollar en een omzet van tussen de 57,5 miljard en 59 miljard dollar, werd bevestigd. Ook ligt het conglomeraat op koers om de gestelde doelen voor 2020 te halen. Desalniettemin daalde het aandeel voorbeurs 1,1 procent, met name omdat de autonome groei in het vierde kwartaal vrijwel vlak bleef.

Abbott Laboratories behaalde in het afgelopen kwartaal een hogere omzet, terwijl de winst uitkwam rond de afgegeven guidance. De omzet steeg op gerapporteerde basis in het vierde kwartaal met 2,8 procent tot 5,3 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 0,51 dollar en op aangepast niveau op 0,65 dollar. Dit laatste was in lijn met de guidance van Abbott. Voor 2017 mikt de farmareus op een aangepaste winst per aandeel tussen de 2,40 en 2,50 dollar, ruim boven de 2,20 dollar in 2016. Het kwartaaldividend werd woensdag verhoogd van 0,260 naar 0,265 dollar per aandeel. Voorbeurs verloor het aandeel Abbott Laboratories 0,8 procent.

Na het slot van Wall Street vanavond komen Qualcomm, AT&T en eBay nog met cijfers. Volgens vermogensbeheerder Fritschi zullen met name AT&T en eBay op aandacht van de markt kunnen rekenen, "maar het is onwaarschijnlijk dat eventuele tegenvallende resultaten de rally zullen verstoren", aldus de marktvorser.

Apple kan woensdag mogelijk ook op aandacht van beleggers rekenen vanwege de berichten dat de techreus dichtbij een akkoord is om in India een fabriek te openen. Hiermee zou het concern uit Cupertino toegang krijgen tot een markt die spoedig de op één na grootste smartphonemarkt ter wereld zal worden, volgens analisten. Het aandeel Apple steeg vanmiddag voorbeurs 0,3 procent.

Cisco Systems maakte dinsdagavond laat bekend dat het AppDynamics overneemt voor 3,7 miljard dollar. De tech start-up overwoog eerder een beursnotering. Het aandeel Cisco steeg voorbeurs 0,6 procent.

Slotstanden
Dinsdag zetten de S&P 500 en de Nasdaq nieuwe records neer. Bij de slotbel in New York noteerde de S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.280,07 punten en won de Nasdaq 0,9 procent op 5.600,96 punten. Dit waren in beide gevallen nieuwe records. De Dow Jones index steeg 0,6 procent naar 19.912,71 punten.

Leren beleggen

Live koersen