Redactie ABM Financial News - Dinsdag 10 januari 2017, 14:58 uur

De Amerikaanse futures duiden dinsdag op een vrijwel vlakke opening voor Wall Street. Rond de klok van drie uur stonden de futures op de Dow Jones index 0,1 procent in de min terwijl die op de S&P 500 en de Nasdaq rond de slotstand van maandag noteerden.

"Opnieuw slaagde Wall Street er niet in om de Dow Jones door de 20.000 punten te duwen en het lijkt erop dat de markten nu een pas op de plaats maken, tot aan de inauguratie van [de nieuwe president] Donald Trump eind volgende week", schreef vermogensbeheerder Remi Fritschi van ADS Securities in een voorbeschouwing op de Amerikaanse handelsdag.

Een voorproefje krijgen de markten woensdag wanneer Trump voor het eerst sinds zijn uitverkiezing een persconferentie houdt.

"Als Donald Trump erin slaagt om beleggers positief te stemmen, dan kan er een nieuwe rally worden ingezet door zowel aandelen als de dollar", volgens marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group.

De macro-economische agenda is dinsdag weinig gevuld. Rond het middaguur werd bekend dat het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in december verder is gestegen. De vertrouwensindex steeg van 98,4 in november naar 105,8 in december, het hoogste niveau sinds 2004.

Later op de middag verschijnen nog de Amerikaanse groothandelsvoorraden over november.

Olie krabbelde op na het stevige verlies van maandag. De februari-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,3 procent op 52,09 dollar terwijl de maartfuture op een vat Brent ook 0,3 procent duurder werd op 55,09 euro.

De euro zakte dinsdag halverwege de middag weer in, na eerder op de dag nog boven 1,06 dollar te hebben gestaan. Het muntpaar noteerde een half uur voor de Amerikaanse openingsbel op 1,0565. De valutamarkten kijken momenteel vooral uit naar een persmoment van Trump op woensdag. Het Britse pond, dat maandag onder druk kwam te staan na de harde Brexit uitspraken van premier Theresa May, noteerde dinsdag stabiel rond 1,2164.

Bedrijfsnieuws
Valeant Pharmaceuticals maakte dinsdag bekend opnieuw een aantal activiteiten te hebben afgestoten, waaronder drie huisverzorgingsmerken aan het Franse L'Oreal. De geplaagde farmaceut is bezig met een herstructurering. Valeant gaf dinsdag ook een update over een Fase 3 studie met een behandeling tegen psoriasis. Volgens het concern zijn de resultaten bemoedigend. Het aandeel Valeant steeg in de voorbeurshandel 12 procent

Pixelworks steeg in de elektronische handel voorbeurs circa 13 procent. Het Californische bedrijf, dat beeldtechnologieën ontwikkelt voor bijvoorbeeld mobiele telefoons, zei dinsdag dat de omzet in het vierde kwartaal naar verwachting aan de bovenkant van de afgegeven bandbreedte uitkomt van de guidance van 15 miljoen tot 16 miljoen dollar die het concern eerder gaf. Ook verwacht het concern een winst in de verslagperiode, waar eerder nog werd gerekend op een klein verlies tot mogelijk een break-even niveau.

Ascena Retail Group leverde circa een half uur voor de openingsbel in New York ruim 24 procent in, nadat de kledingretailer een winstwaarschuwing gaf voor het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. Ascena Retail verwacht een aangepast verlies per aandeel van tussen de 0,08 en 0,11 dollar, waar analisten gemiddeld uitgaan van een verlies van 0,03 dollar per aandeel.

Yahoo maakte maandagavond bekend dat het na de afronding van de verkoop van zijn kernactiviteiten aan Verizon Communications de naam zal veranderen naar Altaba. Hieronder zullen dan Yahoo Japan en het belang in Alibaba vallen, zei het concern, dat ook zijn bestuur flink uit gaat dunnen. Het aandeel Yahoo noteerde vanmiddag 0,6 procent hoger.

Het moederbedrijf van zoekmachine Google, Alphabet, zou het plan hebben om zijn satellietdivisie Terra Bella te verkopen aan concurrent Planet Labs. Dit schreef The Wall Street Journal dinsdag. Het aandeel Alphabet reageerde dinsdag nauwelijks op dat nieuws.

Slotstanden
De toonaangevende S&P 500 index eindigde maandag 0,4 procent lager op 2.268,90 punten, de Dow Jones index verloor ook 0,4 procent op 19.887,38 punten en de Nasdaq sloot juist 0,2 procent hoger op 5.531,82 punten.

Leren beleggen

Live koersen