Redactie ABM Financial News - Donderdag 19 januari 2017, 16:07 uur

De OPEC kan tegenwind tegemoet zien in zijn pogingen de oliemarkt in balans te brengen, aangezien leden buiten het oliekartel hun productie opvoeren. Dit schreef het Internationaal Energieagentschap donderdag in zijn maandrapport.

"Voor de niet-OPEC leden als geheel zal de productie [in 2017] toenemen met 380.000 vaten per dag, met in beschouwing genomen de toezegging van elf landen om de output in te perken, en deze productie kan verder worden aangevuld door een hogere productie door Libië en Nigeria, die beide zijn vrijgesteld van de productie-inperkingen", aldus het IEA.

In november sprak de OPEC af om de productie met ruim 1 miljoen vaten per dag terug te dringen, in een poging de oliemarkt te stabiliseren. Daarnaast werd met een aantal landen buiten het kartel, waaronder Rusland, de afspraak gemaakt om de productie met nog eens 558.000 vaten in te perken.

Het IEA wees er donderdag in zijn maandrapport echter op dat andere olieproducenten in dit gat stappen omdat de hogere olieprijzen investeringen weer aantrekkelijker maken. Daarom stelde het energieagentschap de verwachte productiegroei voor dit jaar opwaarts bij met 175.000 vaten tot 380.000 vaten per dag.

Een groot deel van die toename komt voor rekening van de Verenigde Staten, waar de productie in 2017 met 170.000 vaten per dag toeneemt, volgens het IEA. "Er is geen twijfel dat de schalie-olieproductie in Amerika sterk is hersteld van de '30 dollar per vat'-wereld waarin we een jaar geleden leefden."

Woensdag kwam de OPEC al met een soortgelijke voorspelling, dat de Amerikaanse productie dit jaar toeneemt met 230.000 vaten per dag.

Naar verwachting zullen ook Canada en Brazilië de output dit jaar opvoeren, aldus het IEA.

Olie herstelde donderdag van de dip een dag eerder, toen de markt de druk voelde van de verwachte stijging van de productie door leden buiten de OPEC. Aan het eind van de ochtend noteerde de februari-future op een vat West Texas Intermediate een half procent hoger op 51,33 dollar en werd de maart-future op een vat Brent 0,7 procent duurder op 54,31 dollar.

Leren beleggen

Live koersen