Redactie ABM Financial News - Donderdag 26 januari 2017, 17:58 uur

De risico's voor banken in de Benelux zijn dit jaar stabiel, met uitzondering van België, waar de gevoeligheid van de economie voor externe schokken is toegenomen. Dit stelde ratingbureau Standard & Poor's in een woensdag gepubliceerd sectorrapport.


De zwakke economische groei in Europa en wereldwijd is ongunstig voor de open economieën van de Benelux-landen, die het voor hun groei vorig jaar vooral moesten hebben van een sterke binnenlandse vraag. De opleving van de woningmarkt van de afgelopen jaren zal dit jaar echter afnemen, terwijl de reële economische groei door de stijgende inflatie zal dalen.

Intussen voorziet S&P dat de hoge private schulden niet snel zullen dalen, omdat de vraag naar krediet dynamisch blijft, zowel voor hypotheken als voor zakelijke leningen.

De lage rente blijft zorgen voor sterkere concurrentie op hypotheken en blijft ook de rentemarges van banken onder druk zetten bij herfinancieringen, hoewel de tienjarige rente sinds medio vorig jaar is opgelopen.

De rentemarges van banken in de Benelux zijn met 1,65 tot 1,75 procent echter nog relatief hoog, vergeleken met de omringende landen Duitsland, Frankrijk en Engeland, terwijl de kosten lager liggen. Deze bedragen circa 60 procent van de inkomsten, tegen ruim 65 procent voor Duitse, Franse en Engelse banken. Hierdoor is de winstgevendheid in de Benelux aanmerkelijk beter.

Banken in de Benelux hebben ruimte om te investeren in digitalisering, omdat de kredietvoorzieningen zeer laag blijven. Daarbij gaan zij meteen verder met kosten besparen. Zo moet het aantal banen bij Rabobank tussen 2016 en eind 2018 met 12.000 dalen tot 40.000.

S&P verwacht dat Benelux-banken hun buffers verder zullen blijven opbouwen De kapitaalpositie is vergelijkbaar met Britse banken, maar lager dan Scandinavische. Wel liggen de buffers hoger dan die van Franse banken. Er zal dit jaar meer duidelijkheid komen over de herzieningen van de Basel III-kapitaaleisen, wat in een ongunstig geval kan leiden tot aanpassing van het bedrijfsmodel van Nederlandse banken.

Consolidatie in de sector wordt niet direct verwacht, al zorgt de overname van de Nederlandse verzekeraar Delta Lloyd door NN Group mogelijk voor enige verschuiving in de distributie door partnerbanken. De genationaliseerde Volksbank, voorheen SNS Bank, en Belfius zijn goed bezig met het opbouwen van hun commerciële bedrijf, in afwachting van hun privatisering, waarvan de timing nog niet duidelijk is.

Financiële aandelen zijn donderdag in trek op de beurzen van Amsterdam en Brussel. KBC Groep voort de Bel20 aan met een stijging van 2,1 procent. In de AEX staan NN Group, ABN AMRO, ING Groep en Aegon in de top vijf van sterkste stijgers met winsten tot twee procent.

Leren beleggen

Live koersen