Redactie ABM Financial News - Maandag 23 januari 2017, 15:04 uur

De Amerikaanse beurzen stevenen maandag af op een licht lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de opening 0,21 procent in het rood op 2.261,25 punten.

In Europa was sprake van een negatief sentiment, met een verlies van 0,24 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index.

De markten in Europa kregen maandag kans om de inaugurele speech van de Amerikaanse president Donald Trump te verwerken die vrijdag na het slot op de Europese markten aanving. Omdat Trump weinig liet doorschemeren over zijn beleidsplannen, kwam de dollar wat onder druk te staan.

Analisten van Accendo Markets wezen op de protectionistische toon van Trump, wat slecht nieuws kan betekenen voor de wereldhandel en zorgde voor een vlucht naar veiligere beleggingen.

Er waren geen macro-economische cijfers. Alleen de Bundesbank meldde dat de Duitse inflatie deze maand verder kan oplopen naar 2 procent, mede vanwege duurdere olieproducten, na de verrassend hoge 1,7 procent van december. De ECB streeft al jaren vergeefs naar een hoger inflatieniveau rond 2 procent in de eurozone, wat op termijn de hoge schuldenlast in sommige landen van de muntunie zou moeten verlichten.

De Aziatische beurzen sloten vanochtend verdeeld. De Japanse Nikkei 225 daalde 1,3 procent tot 18.891,03 punten. maar de Chinese Shanghai Composite steeg 0,44 procent op 3.136,77 punten, terwijl ook de beurzen in Taiwan en India hoger eindigden. Zorgen over een mogelijke negatieve impact van Amerikaans protectionisme op Aziatische economieën werden gedempt door het besef dat het veel tijd vergt om internationale handelsverdragen ingrijpend te wijzigen. De verliezen in Japan werden aangevoerd door de sectoren visserij, financiële dienstverlening en de farmaceutische sector.

Zowel de aandelenbeurzen op Wall Street als de dollar daalden. Beleggers willen graag meer duidelijkheid over het fiscale beleid en de plannen voor handelsverdragen onder de nieuwe president Donald Trump.

Trump heeft kort na zijn inhuldiging op vrijdag leiders uit Mexico en Canada uitgenodigd om over het Noord-Amerikaans vrijhandelsverdrag Nafta te heronderhandelen. Ook is de Britse premier Theresa May uitgenodigd om een basis te leggen voor een handelsverdrag met het Verenigd Koninkrijk.

"Terwijl de potentiële wijzigingen in het belastingstelsel en financiële regelgeving sinds de verkiezingen een netto positieve impact heeft gehad op de aandelenmarkten, is het handelsbeleid een grote onbekende", zei analist Bill Merz van U.S. Bank Wealth Management.

Analisten spraken van een gebrek aan details over het economisch beleid in de inhuldigingsspeech van Trump van afgelopen vrijdag. Trump uitte in zijn toespraak vooral protectionistische retoriek en zei minder over de geplande uitgaven aan infrastructuur, die een belangrijke rol speelden in de rally van de dollar sinds de verkiezingen.

Olie noteerde vrijdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 1,2 procent tot 52,60 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 55,04 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0730. Dat was lager dan bij het begin van de handelsdag in Europa, toen het muntpaar nog op 1,0743 bewoog, maar hoger dan bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag toen er een stand van 1,0680 op de borden stond.

De Bundesbank meldde maandag dat de inflatie in Duitsland in januari zou kunnen uitkomen op "een goede 2 procent", waarmee de grootste economie in de eurozone voor het eerst het beoogde niveau van de ECB zou halen. Dit zou een voorbode kunnen zijn van het einde van het opkoopprogramma van de ECB. Dat programma heeft sinds 2014 de koers van de euro met 6,5 procent laten dalen ten opzichte van de dollar, meldde de Bundesbank verder.

Er staan voor maandagmiddag geen macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten op de agenda.

Bedrijfsnieuws

McDonald's heeft in het vierde kwartaal van 2016 een lagere nettowinst behaald doordat ook de omzet lager uitviel. "Een solide vierde kwartaal", zei CEO Steve Easterbrook desalniettemin in een toelichting op de kwartaalcijfers. Later dit kwartaal zal McDonald's meer details van de nieuwe strategie bekend maken, evenals financiële doelstellingen afgeven. Het aandeel daalde in de elektronische handel voorbeurs.

Halliburton heeft ook in het laatste kwartaal van 2016 verlies geleden, maar wist wel het marktaandeel te verstevigen, meldde de oliedienstverlener. CEO Dave Lesar wees erop dat Halliburton "significant" marktaandeel wist te winnen. Het aandeel daalde in de handel voorbeurs.

Netwerkaanbieder Sprint Corp zal een derde van de muziek-streaming-dienst van rap-zwaargewicht Jay Z overnemen, maakten de bedrijven maandag bekeend. Jay Z kocht de dienst in maart 2015 voor 56 miljoen dollar van het Zweedse Aspiro.

Foxconn Technology Group overweegt een investering van 7 miljard dollar in een fabriek voor televisies met platte schermen in de Verenigde Staten, zei topman Terry Gou zondag in Taiwan. Wel is er stimulering nodig is om de deal te laten doorgaan. Foxconn heeft de Japanse fabrikant Sharop overgenomen en zou met de fabriek 30.000 tot 50.000 banen in de Verenigde Staten kunnen creëren.

Vrijdag werd bekend dat Apple een aanklacht heeft ingediend tegen Qualcomm, vanwege het beperken van de toegang tot bepaalde patenten van het halfgeleiderconcern. Apple eist 1 miljard dollar voor een rechtbank in Californië.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,3 procent hoger op 2.271,31 punten. De Dow Jones index eindigde 0,5 procent in het groen op 19.827,25 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent op 5.555,33 punten.

Leren beleggen

Live koersen