Redactie ABM Financial News - Vrijdag 20 januari 2017, 17:37 uur

Philips Lighting zal maandag voorbeurs een gedaalde omzet over het vierde kwartaal van 2016 en het hele jaar rapporteren en de aandacht zal bovendien uit gaan naar de outlook voor 2017. Dit blijkt uit een door het voormalige lichtonderdeel van Philips opgestelde consensus.


De analisten voorzien gemiddeld een 2,6 procent lagere vergelijkbare kwartaalomzet in het vierde kwartaal, van 1,99 miljard euro en een met 2,4 procent gedaalde vergelijkbare omzet over het hele jaar van 7,17 miljard euro.

Tegenover de krimp bij Lamps en Professional, profiteert de divisie LED naar verwachting van flinke groei.

In de consensus wordt een aangepast bedrijfsresultaat (EBITA) van 191 miljoen euro in het kwartaal en van 648 miljoen over het hele jaar verwacht. De aangepaste EBITA-marge komt daarbij over het vierde kwartaal uit op 9,6 procent, tegen 9,0 procent over heel 2016.

De analisten voorzien gemiddeld een netto kwartaalwinst van 64 miljoen euro en een netto jaarwinst van 187 miljoen euro.

Analisten van ING voorzien dat in de rapportage "uitdagende" marktomstandigheden worden genoemd als gevolg van de sterke dollar en zwakke marktvraag bij Professional. Sectorgenoten lieten zich eerder al negatief hierover uit. Ondanks de zwakte, voorzien de marktvorsers van ING ruimte voor positiever nieuws met "meer agressieve" doelstellingen voor kostenbesparingen en een dividendvoorstel van 0,95 euro per aandeel. ING hanteert een koopadvies met een koersdoel van 27,00 euro.

Analist David Vagman van KBC Securities is vooral geïnteresseerd in de ontwikkeling van de identieke omzetgroei van LED en Professional in het vierde kwartaal, na een teleurstellend voorgaand kwartaal voor deze divisies. Ook wil de analist graag zien dat de "significante" margestijging van de voorgaande twee kwartalen zich heeft voortgezet. KBC Securities heeft Houden als advies met een koersdoel van 24,00 euro.

Jefferies gaat er vanuit dat in 2017 60 procent van de winst uit de divisie Lamps is gekomen, waarbij de analisten opmerkten dat deze activiteiten structureel in een krimpscenario verkeren. Derhalve is omzetgroei en marge-ontwikkeling bij LED en Professional cruciaal, voegden de marktvorsers eraan toe. Het advies luidt Underperform met een koersdoel van 17,00 euro.

JPMorgan Cazenove voorziet een moeilijk 2017 voor Philips Lighting, waarbij analist Andreas Willi wees op stijgende grondstofprijzen en marktverzadiging voor LED-verlichting. De marktvorser benadrukte verder dat op dit moment circa 22 procent via de beurs vrij wordt verhandeld, maar waarvan grootaandeelhouder Philips nog steeds 71 procent in handen heeft en meer aandelen naar de beurs zal brengen. De focus van de marktvorser zal vanwege de sterke vrije kasstroom uitgaan naar het dividend en de verdere aanwending van beschikbaar kapitaal. Het advies is Neutraal met een koersdoel van 23,00 euro.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Philips Lighting vrijdag 1,0 procent lager op 23,00 euro.

Leren beleggen

Live koersen