Redactie ABM Financial News - Woensdag 18 januari 2017, 16:16 uur

Ahold Delhaize zal donderdag voorbeurs een lagere pro forma omzet over het vierde kwartaal rapporteren. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde analisten, die daarbij aangaven dat dit onder meer wordt veroorzaakt doordat het laatste kwartaal in 2016 een verkoopweek minder telde dan het jaar ervoor.

Volgens een analistenconsensus kwam de vergelijkbare omzet in het laatste kwartaal uit op 15,4 miljard euro, tegen 15,7 miljard euro een jaar geleden. Analist Matthias Maenhaut van ING mikt eveneens op 15,4 miljard euro, terwijl analist Alan Vandenberghe van KBC Securities het houdt op 15,1 miljard euro.

Maenhaut oordeelde in een toelichting iets negatiever te zijn over de identieke omzetontwikkeling en marges in de Verenigde Staten, maar juist positiever over Europa. De analist noemde het nu, gelet op de waarde die de synergieën en het aandeleninkoopprogramma aan het aandeel kunnen toevoegen, een aantrekkelijk instapmoment voor de lange termijn.

Vandenberghe liet zich eveneens voorzichtiger uit over de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en toonde zich bovendien over Nederland terughoudender dan in de consensus wordt getaxeerd. De marktvorser vindt het fonds ten opzichte van sectorgenoten ondergewaardeerd en is daarbij positief over de interne maatregelen, te verwachten synergieën, de gezonde balans en de sterke kasstroom en rendementen op investeringen.

KBC Securities houdt op Ahold Delhaize een koopadvies met een koersdoel van 25,00 euro. Ook ING heeft het aandeel op Kopen staan, met een koersdoel van 26,00 euro.

De analisten rekenen, na de aankondigingen op de beleggersdag op 7 december vorig jaar en in aanloop naar de volledige rapportage op 1 maart over het vierde kwartaal en het hele jaar, niet op de presentatie van nieuwe plannen.

Ahold Delhaize maakte op de beleggersdag bekend op schema te liggen voor het realiseren van synergievoordelen van de fusie ter hoogte van 500 miljoen euro in 2019, in 2017 een nieuw aandeleninkoopprogramma van 1 miljard euro te starten en af te ronden, en dit jaar een vrije kasstroom van 1,6 miljard euro te verwachten.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel Ahold Delhaize woensdag 0,3 procent lager op 19,55 euro.

Leren beleggen

Live koersen