Redactie ABM Financial News - Donderdag 12 januari 2017, 13:22 uur

De olieprijs zit donderdag in de lift, waarbij het drukkende effect van een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden wordt gecompenseerd door bewijs dat grote olieproducenten, waaronder Saoedi-Arabië, de productie verlagen.

Een februari-future West Texas Intermediate noteerde donderdag rond het middaguur 0,7 procent hoger op 52,60 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,9 procent duurder werd op 55,61 dollar.

Woensdag bleek uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 6 januari zijn gestegen met 4,1 miljoen vaten tot een totaal van 483,1 miljoen vaten. De stijging was sterker dan verwacht. Daarnaast lieten de benzine- en destillaatvoorraden een stijging zien van achtereenvolgens 5 en 8,4 miljoen vaten.

Echter, de data werden snel terzijde geschoven vanwege optimisme dat het OPEC-akkoord tussen de lidstaten van het oliekartel en elf niet-OPEC-producenten zal leiden tot een daling van de wereldwijde olieprodcutie met 2 procent op jaarbasis.

"Een nogal negatief wekelijks voorradenrapport werd genegeerd vanwege de overtuiging dat de OPEC de beloofde inperking van de productie zal naleven", aldus PVM.

De overeenkomst is sinds begin deze maand van kracht en zal over zes maanden herzien worden. Volgens BMI Research lijkt de naleving van de overeenkomst in eerste instantie positief te verlopen. Op basis van eigen berekeningen wordt momenteel circa 73 procent van de beloofde productieverlaging gerealiseerd.

"Wij constateren echter dat de binnenlandse vraag naar olie in de landen van de samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten, die naar verluidt de productie het meest hebben ingeperkt, momenteel op zijn laagste niveau in het jaar noteert", aldus BMI Research. Dit zou volgens marktvolgers kunnen betekenen dat de productie wordt verhoogd zodra de binnenlandse vraag opveert.

Sommige analisten twijfelen aan de naleving van de afspraken door Irak. Bagdad heeft beloofd de productie te verlagen met 210.000 vaten per dag.

"Terwijl Saoedi-Arabië en andere kernleden van de OPEC zich blijven inzetten voor verlaging van de productie, lijkt dit minder het geval voor landen als Irak", aldus analist Carsten Menke van Julius Baer.

Falah Alamri, hoofd van het Iraakse State Oil Marketing, zei eerder deze week dat Irak de productie heeft verlaagd met meer dan 150.000 vaten per dag ten opzichte van de productieniveau's in oktober.

Leren beleggen

Live koersen