Redactie ABM Financial News - Dinsdag 10 januari 2017, 13:19 uur

De Turkse lira stond dinsdag opnieuw onder druk, ondanks ingrijpen door de centrale bank van het land. Aan het begin van de middag daalde de lira/dollar koers met 1,6 procent tot 0,2650.

De centrale bank in Ankara besloot dinsdag om de reserveverplichtingen voor buitenlandse valuta met 0,5 procentpunt te verlagen, waardoor er omgerekend zo'n 1,5 miljard dollar in de financiële markten wordt gepompt. De TCMB gaf daarbij aan dat men opnieuw in kan grijpen om wanordelijke bewegingen voor de munt tegen te gaan.

Volgens valutastrategen kan echter alleen ingrijpen door acute renteverhogingen echt effectief zijn om de daling van de Turkse lira te stoppen. Valutastrateeg Petr Krpata van ING schreef maandag in een rapport dat de centrale bank de beleningsrente van 8,5 procent zeker met 300 tot 350 basispunten moet verhogen om de devaluatie van de munt een halt toe te roepen.

Een andere optie is om zowel de beleningsrente als de herfinancieringsrente, die op 8 procent staat, met 200 basispunten te verhogen, aldus de marktvorser.

De volgende geplande beleidsvergadering, met een rentebesluit, van de Turkse centrale bank is op 24 januari.

Leren beleggen

Live koersen