Redactie ABM Financial News - Dinsdag 31 januari 2017, 14:59 uur

De Amerikaanse futures wijzen een half uur voor de openingsbel op een licht lagere opening voor Wall Street. Dinsdag rond de klok van drie uur noteerden de futures op de S&P 500 tot 0,2 procent in het rood, net als die op de Dow Jones index en die op techbeurs Nasdaq.


"De futures suggereren dat het verlies voor de aandelenmarkten van gisteren dinsdag een vervolg krijgt", schreef vermogensbeheerder Remo Fritschi van ADS Securities. Volgens de marktvorser kan de stroom aan kwartaalcijfers een welkome afleiding zijn na de verkoopgolf van maandag.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor de huizenprijsindex van S&P Case Shiller, de inkoopmanagersindex voor de regio Chicago en het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals The Conference Board dat meet. Dat laatste cijfer, dat na de openingsbel in New York verschijnt, is voor beleggers het belangrijkst vandaag, verwacht vermogensbeheerder Fritschi.

"Een scherpe daling kan extra verkoopdruk zetten op Amerikaanse aandelen", zei de vermogensbeheerder. Hij verwacht niet dat de Dow Jones index, die maandag weer onder de psychologische grens van 20.000 punten dook, daar dinsdag weer boven komt.

De toonaangevende Dow Jones wist vorige week voor het eerst die grens te slechten, dankzij de economische maatregelen die de Amerikaanse president Donald Trump bekendmaakte. Afgelopen weekend kregen beleggers echter inzicht in het protectionistische beleid van Trump, toen hij een inreisverbod afkondigde voor reizigers uit zeven islamitische landen. Dit leidde sindsdien tot wereldwijde protesten.

Voor de openingsbel werd bekend dat de arbeidskosten in de Verenigde Staten in het vierde kwartaal met 0,5 procent zijn gestegen ten opzichte van de drie maanden ervoor en met 2,2 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Olie stond dinsdag aanvankelijk onder druk maar is gedurende de middag hersteld vanwege de goedkopere dollar. De maart-future op een vat West Texas Intermediate steeg 0,6 procent op 52,96 dollar. De maart-future op een vat Brent olie werd 0,8 procent duurder op 55,67 dollar.

De euro liep dinsdagmiddag op tot 1,0754 dollar, nadat een adviseur van Trump felle uitspraken deed over de munt, die hij zwaar ondergewaardeerd noemde. Het hoofd van de recent geformeerde National Trade Council, Pete Navarro, verklaarde tegen The Financial Times dat Duitsland de lage euro gebruikt om Amerika en de Europese Unie uit te buiten.

Dinsdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0702 en maandagavond bij het slot in New York kregen beleggers voor elke euro 1,0696 dollar.

Bedrijfsnieuws
Qua bedrijfsnieuws zijn er dinsdag een reeks aan kwartaalcijfers waarover beleggers zich kunnen buigen.

Blikvanger van de dag is Apple, dat zijn eerste kwartaalcijfers na het slot op Wall Street bekend maakt. Gemiddeld gaan geraadpleegde analisten er van uit dat de omzet en verkoop van iPhones in de verslagperiode zijn gegroeid, na drie achtereenvolgende kwartalen waarin geen sprake was van groei. Wel blijft de markt voorzichtig over boekjaar 2017 als geheel, waarbij nauwelijks groei wordt voorzien in de komende kwartalen.

Exxon Mobil heeft in het vierde kwartaal van 2016 een hogere omzet geboekt, maar kon dit door een flinke afschrijving niet vertalen naar een hogere winst. Bovendien bleek de omzet van 61 miljard dollar onder de marktverwachting van 62,3 miljard dollar. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,41 dollar, iets meer dan de 0,67 dollar per aandeel die Exxon Mobil in dezelfde periode een jaar eerder verdiende. Analisten mikten op een aangepaste winst per aandeel van 0,71 dollar. Het aandeel noteerde dinsdagmiddag fractioneel hoger.

Pfizer schreef in het vierde kwartaal weer zwarte winstcijfers maar moest het wel doen met een licht lagere omzet dan een jaar eerder. Bovendien lag de aangepaste winst per aandeel van 0,47 dollar onder de marktconsensus van 0,50 dollar. Verder vond de markt de outlook voor 2017 mager. Waar de farmareus uit New York rekent op een winst per aandeel van tussen de 2,50 en 2,60 dollar en een omzet in een bandbreedte van 52 miljard tot 54 miljard dollar, gaat de markt uit van een winst per aandeel van 2,59 dollar in 2017 op een omzet van 54,5 miljard dollar. Het aandeel verloor in de elektronische handel voorbeurs in Amerika 0,8 procent.

Eli Lilly boekte in het vierde kwartaal en over heel 2016 hogere resultaten en voldeed ook aan de afgegeven guidance voor 2016. De outlook voor 2017 die in december al werd gegeven, werd dinsdag deels aangepast. Het biofarmaceutische concern verwacht een lagere winst per aandeel dan waar eerder op was gerekend, vanwege de verwachte kosten door de onlangs aangekondigde overname van CoLucid Pharmaceuticals. Het aandeel Eli Lilly steeg een half procent.

Farma aandelen kunnen dinsdag mogelijk sowieso op aandacht rekenen, omdat Trump een ontmoeting heeft met vertegenwoordigers van de sector.

ManpowerGroup heeft over het vierde kwartaal van 2016 de omzet en de resultaten gerekend naar constante valutakoersen zien stijgen. In de Verenigde Staten daalde de omzet evenwel met 8,5 procent en in de belangrijke markt Frankrijk met 0,6 procent. Manpower mikt voor het eerste kwartaal van 2017 op een aangepaste winst per aandeel die ligt tussen de 1,06 dollar en 1,14 dollar, met een verwacht negatief valuta-effect van 0,05 dollar. In het aandeel werd vanmiddag nog niet gehandeld. Maandag sloot ManPower een procent in de plus.

Mastercard heeft in het vierde kwartaal meer omzet en winst geboekt, dankzij een sterke toename van het aantal transacties, met 17 procent tot 15,2 miljard dollar. Er werd voor 1,2 biljoen dollar aan producten gekocht met de Mastercard-kaarten, wat 9 procent meer was dan een jaar eerder. Het internationale volume steeg met 13 procent. Verder daalden de kosten van 82 dollar naar 52 miljoen dollar. Het aandeel mastercard daalde in de voorbeurshandel evenwel bijna twee procent.

United Parcel Service heeft in het vierde kwartaal van 2016 verlies geleden als gevolg van een pensioenvoorziening, terwijl de omzet licht hoger uitkwam. Voor 2017 mikt UPS op een aangepaste winst per aandeel van 5,80 tot 6,10 dollar, rekening houdend met negatieve wisselkoerseffecten ter waarde van 400 miljoen dollar. In de elektronische handel voorbeurs verloor het aandeel UPS in New York bijna vier procent.

Telecomaanbieder Sprint boekte in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een groter verlies dan verwacht, van 479 miljoen dollar, tegenover 142 miljoen dollar negatief in dezelfde periode een jaar eerder. per aandeel was sprake van een verlies van 0,12 dollar en dit was boven de 0,08 dollar aan verlies die de markt voorzag. Toch steeg het aandeel Sprint vanmiddag circa een half procent.

Harley-Davidson zag de omzet in het vierde kwartaal dalen en ook het aantal verkochte motoren nam af. Voor 2017 verwacht de motorfabrikant een stabiele tot licht lagere verkoop. Het aandeel Harley-Davidson verloor vanmiddag bijna vijf procent.

Under Armour was een van de grootste verliezers en noteerde dinsdag in de voorbeurshandel in Amerika ruim 23 procent in de min, waarmee het aandeel op koers lag voor het grootste eendaagse verlies ooit. De kledingretailer kwam met tegenvallende vierde kwartaalcijfers en kondigde het vertrek van CFO Chip Molloy aan. In het spoor van Under Amour, daalde het aandeel van sectorgenoot Nike vanmiddag 2,4 procent.

Slotstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen begonnen de week maandag met verlies. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,6 procent naar 2.280,90 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 19.971,13 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 5.613,71 punten.

Leren beleggen

Live koersen