Redactie ABM Financial News - Dinsdag 3 januari 2017, 16:29 uur

Euronext mag het Franse clearingbedrijf Clearnet voor ruim een half miljard euro overnemen van zijn rivaal in Londen. Dit maakte het beursbedrijf dinsdag bekend.

Euronext lanceerde een overnamebod dat aan de bovenkant ligt van de bedragen van 400 miljoen tot 500 miljoen euro die eerder in de media circuleerden.

Euronext meldde in december al exclusieve gesprekken te voeren over Clearnet. Het Franse clearingbedrijf behoorde in het verleden al tot het Franse beursbedrijf waaruit Euronext ontstond. LSE moet het onderdeel afstoten vanwege de geplande fusie met Deutsche Börse, wat een buitenkans oplevert voor Euronext.

Obligaties en credit default swaps
"De transactie biedt een kans om onze omzetgroei veilig te stellen en om te diversificeren", zei CEO Stéphane Boujnah in een toelichting tegen analisten.

De beursexploitant ziet met name kansen voor omzetgroei op het gebied van vastrentende waardes en credit default swaps: terreinen waar Euronext nu nog niet actief is maar na de overname wel.

"De mogelijkheden zijn legio", zei directeur markten Lee Hodkinson. Hij stelde dat het huidige klimaat voor regelgeving de transactie voor Euronext alleen maar aantrekkelijker op.

Bovendien kunnen jaarlijkse kostenbesparingen van 13 miljoen euro per jaar worden gerealiseerd. Tegenover deze voordelen staan een bedrag van 40 miljoen euro aan eenmalige kosten voor het overnemen en integreren van het clearingbedrijf.

Dubbele cijfers

Euronext verwacht dat het rendement op geinvesteerd kapitaal "met gemak" in de dubbele cijfers zal uitkomen, stelde CFO Giorgio Modica, die zich daarbij baseert op een financiering van de overname tegen 1 procent rente.

ING-analist Albert Ploegh becijferde dat de overname zelfs met 3 procent aan rentekosten en zonder de beloofde kostenvoordelen al 14 procent meer winst opleverde.

Bovendien brengt Euronext de clearing van aandelen en derivaten geheel onder eigen beheer en wordt de omzetmix voor het beursbedrijf diverser: de inkomsten uit clearing en andere 'post-trade'-activiteiten verdubbelen tot bijna 30 procent van de omzet.

Kapitaalsurplus
Clearnet maakte in 2015 een nettowinst van 36 miljoen euro, op een omzet van 137 miljoen euro. Het bedrijf telt 189 medewerkers in Parijs, Amsterdam en Brussel.

De omzet van Euronext zal door de overname met 108 miljoen euro stijgen tot 627 miljoen euro. Die stijging is kleiner dan de genoemde jaaromzet van Clearnet, omdat Euronext al een fors deel van zijn huidige inkomsten ontvangen uit een overeenkomst met Clearnet.

In de overnameprijs is 300 miljoen euro aan eigen vermogen van Clearnet inbegrepen. Dat is ruim boven de kapitaaleisen van 135 miljoen euro, zodat er ruimte lijkt om een deel van dit bufferkapitaal af te romen. Hoeveel ruimte daarvoor is, zal in overleg met toezichthouders worden bepaald, zei CFO Giorgio Modica van Euronext woensdag in een telefonische toelichting voor analisten en pers.

De EMIR-regels voor centrale tegenpartijen zijn de bepalende factor voor de kapitaaleisen, zei Modica, hoewel Clearnet ook onder toezicht staat als kredietverstrekker en derivatenhandelaar.

Afronding

De overname zal naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar worden afgerond, gelijktijdig met de geplande fusie tussen Deutsche Börse en London Stock Exchange.

De banken die een fors minderheidsbelang hebben in LCH.Clearnet zijn ook akkoord, zei Euronext CEO Stéphane Boujnah. De aandeelhouders van Euronext zullen de deal naar verwachting halverwege februari goedkeuren.

Het aandeel Euronext noteerde dinsdag op een groen Damrak 6,7 procent of 2,63 euro hoger op 41,61 euro. Het aandeel London Stock Exchange verloor 0,4 procent.

Leren beleggen

Live koersen