Redactie ABM Financial News - Vrijdag 13 januari 2017, 16:28 uur

De Europese Commissie is bezorgd over de Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van Fiat Chrysler, dat de autoproducent met emissietesten zou hebben gerommeld. Dit zei de toezichthouder van de Europese Unie vrijdag in een reactie.

"Sjoemelen kan niet worden getolereerd", verklaarde een woordvoerster van de Commissie. "Het wordt hoog tijd dat de volledige omvang van het emissieschandaal duidelijk wordt en dat alle nodige maatregelen worden genomen om sjoemelen te straffen en te voorkomen dat zo'n schandaal nog een keer voor komt."

De Commissie zei verder dat men erop gebrand is dat EU-lidstaten en beleidsmakers een commissievoorstel goedkeuren waarmee de manier waarop auto's worden gecertificeerd wordt aangepakt.

Donderdagavond maakte de Amerikaanse Environmental Protection Agency bekend dat Fiat Chrysler met software de uitstoot van zijn dieselauto's heeft gemanipuleerd en daarmee de regels heeft overtreden. Volgens de EPA installeerde de autofabrikant de software in de Jeep Grand Cherokee en de Dodge Ram Trucks.

In een reactie liet Fiat Chrysler weten "teleurgesteld" te zijn dat EPA het bedrijf formeel in kennis heeft gesteld van een overtreding. De fabrikant wilde juist graag meewerken aan een minnelijke oplossing.

Eerder deze week bereikte het Duitse Volkswagen een schikking over soortgelijke praktijken van 4,3 miljard dollar. Dit bedrag komt bovenop een eerdere miljardenschikking die vorig jaar al werd getroffen.

In Milaan wist het aandeel Fiat Chrysler vrijdag te herstellen, met een koerswinst van 3,7 procent. In de voorbeurshandel in New York leverde het aandeel echter opnieuw ruim een procent in nadat er donderdagavond laat al ruim 10 procent aan beurswaarde verloren ging.

Leren beleggen

Live koersen