Redactie ABM Financial News - Donderdag 12 januari 2017, 16:11 uur

De Europese Centrale Bank was bij het rentebesluit in december verdeeld over het verlengen van de monetaire verruimingsmaatregelen. Dit bleek donderdag uit de notulen van die vergadering.


Vorige maand verlengde de ECB de looptijd van zijn maandelijkse opkoopprogramma voor obligaties tot en met december 2017. Daarbij wordt het bedrag aan maandelijkse opkopen vanaf april dit jaar verlaagd van 80 miljard naar 60 miljard euro.

Uit de verslaglegging die donderdag werd vrijgegeven bleek dat een deel van het beleidscomité van de ECB het maandelijkse opkoopprogramma eigenlijk langer wilde verlengen. Er waren echter ook enkele bestuursleden tegen een verlenging van QE, zo bleek uit de notulen, vanwege de algemene scepsis over het programma. De president van de Bundesbank Jens Weidmann behoorde tot de dissidenten.

Een belangrijke reden om de obligatie-opkopen uiteindelijk langer te laten doorlopen, was om ondersteuning te bieden vanwege mogelijke politieke schokken als gevolg van bijvoorbeeld de Brexit en de uitverkiezing van Donald Trump als nieuwe Amerikaanse president.

Bovendien waren ECB officials in december bezorgd dat de onderliggende inflatie nog geen geloofwaardig herstel liet zien. Hoewel de consumentenprijzen na de zomer gestaag zijn opgelopen, tot een stijging van de consumentenprijzen van 1,1 procent op jaarbasis in december, komt de kerninflatie, gerekend zonder voedsel en energie, al sinds augustus 2016 uit op 0,8 procent. Volgens de ECB bleek hieruit nog geen duidelijk signaal dat de inflatiedynamiek versterkt. De centrale bank streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder twee procent.

De euro is na het verschijnen van de ECB-notulen opgelopen naar 1,0684 dollar, tegen 1,0643 voorafgaand aan de publicatie.

Leren beleggen

Live koersen