Redactie ABM Financial News - Woensdag 18 januari 2017, 17:38 uur

De Europese Centrale Bank zal donderdag niet verrassen met zijn rentebesluit en vooral de boodschap uit december blijven benadrukken. Dit verwachten economen en analisten.


"Het is onwaarschijnlijk dat er deze keer iets nieuws komt van de ECB. De laatste vergadering was een relatief succes, met eigenlijk de verkapte aankondiging dat men ging taperen", volgens beleggingsstrateeg Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen.

In december kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand. De centrale bank benadrukte daarbij wel dat het opkoopprogramma indien nodig langer kan doorlopen, en in ieder geval totdat er bewijs is van een aanhoudende verandering in de ontwikkeling van de inflatie. De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent.

Momenteel ligt de inflatie in de eurozone daar nog altijd onder. In december stegen de consumentenprijzen met 1,1 procent op jaarbasis. Dat was evenwel de sterkste toename van het consumentenprijspeil in drie jaar tijd. In november 2016 stegen de prijzen met 0,6 procent.

Beleggingsstrateeg Bartholomew wees er in zijn voorbeschouwing op dat het niet lang zal duren voor de markt zich weer af zal gaan vragen op het QE-programma nog verder verlengd zal worden en of de hoogte van de opkopen verder wordt ingeperkt. Bovendien voorziet de marktvorser in de komende maanden meer weerstand binnen het bestuur van de centrale bank, omdat de inflatie in Duitsland sneller oploopt dan in de eurozone. In december stegen de Duitse consumentenprijzen met 1,7 procent op jaarbasis.

"In een echt functionerende monetaire unie maakt dit geen verschil want de ECB let op de inflatie-ontwikkeling in de eurozone als geheel. Maar Duitsland kent een diep gewortelde nervositeit over stijgingen van de inflatie. En als je daar de bekende antipathie van de Bundesbank ten opzichte van het onconventionele beleid van de ECB bij op telt, heb je een recept voor een grotere weerstand tegen Draghi binnen het uitvoerend bestuur van de centrale bank", schetste de beleggingsstrateeg.

Economen van Bank of America Merrill Lynch verwachten ook weinig spannends van het rentebesluit. "We denken dat [Mario] Draghi zo saai als mogelijk over zal willen komen en de boodschap uit december zal herhalen", aldus de marktvorsers, die met name zullen letten op de opmerkingen van de voorzitter van de ECB over de inflatie-ontwikkeling, en eventuele technische aspecten van de obligatie-opkopen.

Wat betreft de koersontwikkeling van de euro, verwacht Bank of America geen grote beweging van de Europese munt, omdat het momenteel allemaal draait om de Amerikaanse dollar met de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump in het vooruitzicht.

Econoom Marco Valli van UniCredit verwacht donderdag een redelijk milde Mario Draghi te horen, waarbij het van belang zal zijn dat de voorzitter van de ECB de korte termijn ontwikkelingen zal scheiden van die op de middellange termijn.

"Hij zal waarschijnlijk erkennen dat de risico's op de korte termijn duiden op een sneller oplopende inflatie en een meer gebalanceerd groeivooruitzicht. Belangrijker is echter dat Draghi zal benadrukken dat de onzekerheid groot blijft en de outlook voor de middellange termijn, die het meest relevant is voor het monetaire beleid, niet veel veranderd is ten opzichte van vorige maand en dat de ECB daarom een ruim monetair beleid wil blijven voeren", aldus Valli.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB staat momenteel op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent bedraagt. Het rentebesluit wordt donderdagmiddag bekendgemaakt, met daarop volgend de persconferentie van voorzitter Draghi.

Leren beleggen

Live koersen