Redactie ABM Financial News - Donderdag 19 januari 2017, 18:14 uur

De Europese Centrale Bank heeft zijn monetaire beleid donderdag zoals verwacht onveranderd gelaten ten opzichte van december. Dit bleek uit het rentebesluit van de centrale bank.


Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent.

"De Raad van Bestuur handhaaft zijn verwachting dat de basisrentetarieven van de ECB voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige of een lager niveau zullen blijven", aldus de centrale bank.

In december kondigde de ECB een verlenging aan van het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma tot december 2017, maar tegelijkertijd werd bekend dat de opkopen vanaf april afgebouwd worden van 80 miljard naar 60 miljard euro per maand. Ook dit werd donderdag gehandhaafd.

Inflatie belangrijk thema
In de toelichting die voorzitter Mario Draghi donderdag gaf op het rentebesluit, lag de nadruk op de ontwikkeling van de inflatie. De ECB streeft naar een prijsstabiliteit van rond de, maar net onder 2,0 procent.

Momenteel ligt de inflatie in de eurozone daar nog altijd onder maar in december stegen de consumentenprijzen met 1,1 procent op jaarbasis, wat de sterkste toename van het consumentenprijspeil in drie jaar tijd markeerde.

Volgens Draghi waren het vooral basiseffecten zoals de hogere energieprijzen die hieraan ten grondslag lagen. "Er is geen bewijs dat er een overtuigende opwaartse trend is in de onderliggende inflatie", aldus de ECB-voorzitter.

Marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets is het met de centraal bankier eens. "Het effect van hogere olieprijzen op de inflatie zal vervagen vanwege het beperkte opwaartse potentieel van de olieprijzen", verwacht de marktvorser.

Over eventuele afwijkingen in de inflatie-ontwikkeling in de afzonderlijke eurozone landen, zei Draghi dat die waarschijnlijk beheersbaar zullen zijn. In Duitsland liep de inflatie in december, met 1,7 procent op jaarbasis, harder op dan in de muntunie.

De voorzitter van de ECB wees erop dat het inflatiedoel van de centrale bank echter voor heel de muntunie geldt en dat Duitsland er ook baat bij heeft dat het herstel binnen heel de eurozone doorzet.

Taperen niet besproken
Draghi benadrukte in zijn toelichting dat er tijdens de beleidsvergadering niet werd gesproken over het zogenoemde 'taperen', dus het afbouwen van verruimingsmaatregelen. Volgens de centraal bankier was dat bij de vorige bijeenkomst van het beleidscomité ook niet het geval.

Wel zei Draghi dat als de tijd daar is om te gaan taperen, hier een "diepe, voorzichtige analyse" aan vooraf zal gaan.

"De centrale bank houdt vast aan QE totdat het inflatiedoel is bereikt. Maar de roep om taperen wordt steeds luider en dat woord wordt mogelijk al in het derde kwartaal in de mond genomen", stelde marktanalist Aslam.

Voorlopig durft Draghi dat echter nog niet, concludeerde Luke Bartholomew van vermogensbeheerder Aberdeen. Maar, zo zei de beleggingsstrateeg, "het zal niet lang duren voor de markt zich toch begint af te vragen hoe het QE-programma er in 2018 uit zal zien."

Trump en Brexit
Naast vragen over inflatie en het uitbreiden of afbouwen van de kwantitatieve verruimingsmaatregelen, werd Draghi donderdag ook gevraagd naar de aankomend president van de Verenigde Staten, Donald Trump, en de mogelijke effecten van de Brexit, nadat de Britse premier Theresa May eerder deze week benadrukte voor een complete uittreding uit de Europese Unie te gaan.

De ECB-voorzitter hield zich zoals verwacht afzijdig en gaf opnieuw aan dat het nog te vroeg is om iets zinnigs te kunnen zeggen over het effect dat de onderhandelingen over een Brexit zullen hebben op de economie van de eurozone.

Over Trump zei Draghi dat hij liever commentaar geeft op daadwerkelijk beleid en niet op de uitspraken die de nieuwe Amerikaanse president tot nu toe deed.

Reactie markt
De euro/dollar noteerde net voor het rentebesluit op 1,0661 maar zakte tijdens de toelichting van Draghi richting de 1,06 dollar. Het muntpaar noteerde na de persconferentie op 1,0592.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdagmiddag wat opgelopen in reactie op de woorden van Draghi.

Leren beleggen

Live koersen