Redactie ABM Financial News - Dinsdag 31 januari 2017, 16:14 uur

De gemiddelde beleidsdekkingsgraad van pensioenfondsen is in het laatste kwartaal van 2016 gedaald, waardoor nu 61 procent van de pensioenfondsen onder het vereist minimum ligt. Dat meldde toezichthouder De Nederlandsche Bank dinsdag.

Deze gemiddelde dekkingsgraad van de voorgaande twaalf maanden daalde met 0,6 procent tot 97,5 procent en bleef daarmee eind vorig jaar onder het vereiste minimum, dat meestal op 104,2 procent ligt. Pensioenfondsen moeten hun beleidsbeslissingen baseren op de beleidsdekkingsgraad.

De "actuele" dekkingsgraad steeg in het laatste kwartaal met 5,3 procentpunt tot 102,1 procent, wat gelijk is aan de dekkingsgraad aan het einde van 2015. Dit was vooral te danken aan lagere verplichtingen door een hogere lange rente.

Afhankelijk van de risico's in hun beleggingsbeleid, moeten pensioenfondsen een herstelplan opstellen als hun vereiste dekkingsgraad onder water staat. Dit kan "in het uiterste geval" leiden tot een korting van de pensioenen, stelde de toezichthouder.

Leren beleggen

Live koersen