Redactie ABM Financial News - Woensdag 25 januari 2017, 16:21 uur

De toonaangevende Dow Jones index is woensdag bij de opening op Wall Street voor het eerst door de psychologische grens van 20.000 punten gegaan. Net na de openingsbel in New York noteerde de index op 20.026,64 punten, een stijging van 0,6 procent.

Onder meer sterke resultaten van zwaargewicht Boeing hielpen de blue-chip index omhoog.

Na de onverwachte uitverkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten in november vorig jaar, zetten de aandelenmarkten een rally in vanwege de belofte dat Trump flink meer wil investeren. Sindsdien kwam de Dow diverse malen dicht bij de 20.000 punten in de buurt. Begin deze maand noteerde de index zelfs even binnen een bandbreedte van 1 punt van die historische grens.

De afgelopen tijd leek de zogenoemde 'Trump'-rally zijn glans te verliezen, met name omdat maar niet duidelijk werd hoe het economisch beleid van Trump eruit zou komen te zien. Maar sinds zijn beëdiging op 20 januari, wordt steeds meer duidelijk over welke koers de Amerikaanse president wil varen, en die duidt erop dat er inderdaad veel zal worden geïnvesteerd in de Amerikaanse economie. Zo wil Trump minder rompslomp bij het verstrekken van milieuvergunningen en gaat hij twee oliepijpleidingprojecten, Keystone XL en Dakota, alsnog uitvoeren, nadat de Obama regering hier eerder van afzag.

Mocht de Dow erin slagen om woensdag boven de 20.000 punten te sluiten, dan betekent dit dat de index in slechts 42 handelsdagen tijd 1.000 punten is gestegen, want op 22 november 2016 werd voor het eerst de grens van 19.000 punten doorbroken.

Ook de S&P 500 en de Nasdaq noteerden woensdag kort na de openingsbel hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,0730, tegen 1,0739 dollar kort voor de Amerikaanse openingsgong.

Leren beleggen

Live koersen