Redactie ABM Financial News - Dinsdag 3 januari 2017, 13:27 uur

De dollar trok dinsdag verder aan ten opzichte van zowel de yen als de euro.

"Er wordt in aanloop naar de diverse macro-economische data die vanuit de Verenigde Staten naar buiten komen vandaag weer positie ingenomen in de verwachting dat deze goed zijn", aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury, die daarbij verwijst naar de inkoopmanagersindex van de Verenigde Staten over december, die vanmiddag wordt gepubliceerd.

"Later in de week volgen de notulen van de Federal Reserve en de banendata. Als die een zogeheten hawkish beeld geven, dan kan de dollar verder omhoog. Als die neutraler uitvallen, zul je wat consolidatie zien", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO. ABN AMRO verwacht een test van het pariteitsniveau voor het euro/dollar-paar in de eerste helft van dit jaar.

Boele en Erdmann wijzen op het gegeven dat de markt in de Verenigde Staten maandag dicht was. "Je ziet dinsdag volumes weer aantrekken en technisch is het beeld voor de dollar sterker", aldus Erdmann.

"Daarnaast is de lange rente in de Verenigde Staten verder opgelopen. Dat was eind 2016 ook een van de redenen voor de oplopende vraag naar dollars. De thema's van december lijken ook de thema's van januari van 2017 te zijn. Als de Amerikaanse data deze week goed zijn, dan kan heeft dat ook een opwaarts effect voor de lange rente ", aldus Boele. De 10-jaarsrente noteerde dinsdag 2,50 procent tegen 2,45 op maandag.

De euro noteerde dinsdag op 1,0382 dollar, een daling met 0,8 procent. De dollar noteerde 118,24 yen, een stijging met 0,8 procent.

Leren beleggen

Live koersen