Redactie ABM Financial News - Vrijdag 6 januari 2017, 18:09 uur

De dollar bevindt zich de afgelopen dagen in een beweeglijke fase, waarin de munt onder druk kwam te staan en nog steeds staat. De markt wacht vrijdag vooral op het Amerikaanse banenrapport van de Verenigde Staten over december.

"Negentig procent van de markt zit long in de dollar. Als het rapport tegenvalt, dan kan dat extra druk voor de dollar met zich meebrengen. Partijen die short zitten hebben stops liggen op 1,0650 voor een euro, daar ligt een cruciaal weerstandsniveau", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank.

Jongbloed schat in dat er door de Federal Reserve vooral gehoopt wordt op omstandigheden als een verder oplopende inflatie in het eurogebied, waardoor de Europese Centrale Bank eerder dan verwacht over gaat tot verkrapping van het monetaire beleid.

"Dat is goed voor de euro en goed voor de Verenigde Staten. De Fed heeft de koers van de dollar natuurlijk op de radar staan met als voornaamste zorg dat deze niet te duur mag worden. Een oplopende euro neemt die zorg even weg", aldus Jongbloed, die het moment van pariteit vooralsnog niet binnen handbereik ziet liggen.

De euro noteerde vrijdag op 1,0583 dollar.

De People's Bank of China fixeerde de yuan op 6,8668 yuan voor een dollar, tegen een eerdere stand van 6,9307 yuan. "Beijing wil kapitaalvlucht voorkomen en met een goedkope yuan lukt dat niet echt", aldus Jongbloed.

De dollar noteerde vrijdag op 6,9185 yuan.

Leren beleggen

Live koersen