Redactie ABM Financial News - Woensdag 18 januari 2017, 13:13 uur

Het opwaarts potentieel voor prijzen van grondstoffen is beperkt door de sterkere dollar. Dit schreven economen van ABN AMRO woensdag in een maandupdate.

De bank gaat uit van drie renteverhogingen door de Federal Reserve, wat meer is dan de marktverwachting op dit moment. Daarom kan de euro ten opzichte van de dollar in de visie van de bank dalen naar 0,95 dollar in de loop van 2017.

Omdat de meeste grondstoffen in dollars genoteerd zijn, zal een sterkere dollar het opwaarts potentieel van grondstoffen kunnen beperken.

ABN AMRO toonde zich wel in lichte mate positief over de prijzen van de meeste basismetalen en van olie. De aanhoudend sterke vraag uit China en een afname van het overaanbod kunnen leiden tot bescheiden prijsstijgingen. Voor olie ziet de bank de grootste kans op een prijsstijging in de tweede helft van het jaar. Dan worden de effecten van lagere olieproductie door de OPEC tenietgedaan door hogere productie in de Verenigde Staten, aangezien het tekort aan investeringen in de sector kan mogelijk resulteren in speculatie over tekorten in deze periode.

Op agrarische grondstoffen en granen is er sprake van een meer neutrale visie.

ABN AMRO verwacht prijsdalingen bij edelmetalen in de eerste helft van 2017. Een belangrijke bepalende factor in 2017 zal ook hier de dollar zijn. Goud zal naar verwachting in de eerste jaarhelft dalen.

Leren beleggen

Live koersen