Redactie ABM Financial News - Donderdag 26 januari 2017, 12:01 uur

De Amsterdamse beurzen noteren donderdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index zakte 0,1 procent naar 487,60 punten, terwijl de AMX een plus van 0,1 procent liet optekenen. De AScX noteerde donderdag vlak.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management verwacht dat de AEX het dipje dat donderdagochtend ontstond tot aan de opening van Wall Street vasthoudt, waarna aan de hand van Wall Street zich mogelijk weer een herstel aftekent.

"Unilever duwt de index natuurlijk stevig omlaag, maar het aantal minnen nam donderdag met het verstrijken van de ochtend wel toe. Er wordt naar mijn idee ook wat winst genomen. De Europese overheden zijn met een oplopende rente meer geld kwijt voor hun leningen. De Britse premier is vandaag op de koffie bij de Amerikaanse president, die redelijk daadkrachtig oogt en wie weet wat daar uit komt. Het zet de Europese markt voor nu even op het tweede plan ten opzichte van die van de Britse en zeker de Amerikaanse", aldus Van Eerden.

Het consumentenvertrouwen in Duitsland steeg voor de maand februari sterker dan verwacht. De index die de stemming onder consumenten weergeeft, steeg van 9,9 in januari naar 10,2 in februari. Er werd aanvankelijk gerekend op een nipte stijging naar 10,0.

De Britse economie liet over het vierde kwartaal een iets beter dan verwachte groei zien. In de laatste drie maanden van 2016 groeide de economie op kwartaalbasis met 0,6 procent en met 2,2 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015. Geraadpleegde economen gingen uit van een groei op kwartaalbasis van 0,5 procent en van 2,1 procent op jaarbasis.

"Het cijfer laat zien dat de economie nog altijd in goede vorm is, ondanks de Brexit", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.

De Amerikanen publiceren donderdag de activiteitenindex van de Federal Reserve van Chicago, de wekelijkse steunaanvragen, de voorlopige inkoopmanagersindex van de dienstensector over januari en de verkopen van nieuwe huizen over december.

Olie noteerde donderdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,6 procent hoger op 53,09 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent opliep naar 55,52 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0730. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0732 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0748 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,1 procent. Ook de financials lagen er goed bij, met een winst van 1,9 procent voor NN Group, een plus van 1,6 procent voor Aegon en een stijging van 1,1 procent voor ABN AMRO.

Aegon steeg 1,8 procent. De verzekeraar verlengde zijn samenwerking met Auxmoney en investeert 15 miljoen euro in de nieuwe financieringsronde van het Duitse crowdfundingplatform.

KPN dikte 0,5 procent aan, nadat ING het koersdoel voor het telecombedrijf verhoogde van 3,10 naar 3,20 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Emmanuel Carlier van ING merkte op dat dat het aandeel aantrekkelijk geprijsd is en opwaarts potentieel biedt. Carlier tekende verder aan ook voor de komende jaren een sterke en groeiende vrije kasstroom te verwachten, die zal resulteren in aantrekkelijke uitkeringen aan aandeelhouders.

Ook het koersdoel voor Altice werd door ING verhoogd, namelijk van 23,00 euro naar 24,00 euro met een ongewijzigd koopadvies, op basis van licht hogere winstverwachtingen. Het aandeel blijft de favoriet in de Benelux-telecomsector, op basis van de lage waardering en een verbeterende omzet- en kasstroom. Altice ging met 0,3 procent omlaag.

Hekkensluiter was indexzwaargewicht Unilever met een verlies van 3,5 procent. De onderliggende omzetgroei over het vierde kwartaal bedroeg 2,2 procent en kwam daarmee lager uit dan de verwachting van 2,8 procent. "De moeilijke marktomstandigheden die het einde van het jaar bijzonder moeilijk maakten, zullen vermoedelijk aanhouden in de eerste helft van 2017. Tegen deze achtergrond verwachten we een langzame start met een groei die aantrekt gedurende het jaar", aldus topman Paul Polman. Analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux vond de cijfers tegenvallen. Withagen merkte wel op dat Polman meestal "redelijk negatief" uit de hoek komt, maar dat ook uit de woorden van sectorgenoten van Unilever blijkt dat de marktomstandigheden inderdaad uitdagender zijn geworden.

In de Midkap ging Philips Lighting aan kop met 2,2 procent, gevolgd door Flow Traders en WDP met 0,9 procent. WDP heeft een flink deel van de leegstaande distributieruimte in Nieuwegein en distributieruimte in Frankrijk weten te verhuren, zo meldde het vastgoedbedrijf.

Sligro Food Group boekte in 2016 een lagere winst op een hogere omzet als gevolg van investeringen in beide divisies en gedaalde verkopen in de Emté-winkels. De resultaatsdaling werd veroorzaakt door een boekjaar met een verkoopweek minder dan in 2015, door investeringen in de opstart in België, acquisities en daarbij behorende integratiekosten voor Food Service, maar ook door concurrentiedruk en investeringen en tijdelijke winkelsluitingen voor de ombouw van Emté supermarkten bij Food Retail. Het bedrijf zei een verder herstel van de markt en outperformance ten opzichte van de markt in Nederland en België te voorzien. In 2017 zal Sligro volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers weer profiteren van een groei van de winst als gevolg van verbeterde marktomstandigheden en minder investeringen. Het aandeel won 0,7 procent.

Morgan Stanley verhoogde het koersdoel voor PostNL van 4,25 naar 4,50 euro met een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De Amerikaanse zakenbank verdisconteerde in zijn verwachtingen de terugkoop van obligaties door het postbedrijf. Daardoor zullen de rentelasten in 2017 dalen, hetgeen een positieve impact heeft op de vrije kasstroom. PostNL noteerde donderdag 1,2 procent lager. Arcadis was evenwel de grootste daler met een min van 1,8 procent.

Bij de kleinere fondsen kondigde Amsterdam Commodities aan zijn financieringsfaciliteit te hebben verlengd. De bestaande bankfaciliteit van 200 miljoen euro werd met een periode van drie jaar verlengd, met opties tot een verlenging met nog eens twee jaar. Het aandeel Acomo noteerde 0,5 procent hoger.

BinckBank was de sterkste daler met een verlies van 0,9 procent, gevolgd door Basic-Fit met een min van 0,7 procent. Probiodruk was in trek en steeg 1,1 procent.

Van de lokale fondsen meldde Pharming woensdag nieuwe aandelen uit te geven als gevolg van de omwisseling van aflosbare converteerbare obligaties in aandelen. Het bedrijf gaf ruim 10,8 miljoen aandelen uit aan houders van de aflosbare obligatielening 2017/18, waarvan een deel is geconverteerd in aandelen. Zonder deze conversie zou de aflossing ten koste zijn gegaan van de kaspositie van Pharming. Het aandeel ging met 5,5 procent onderuit.

Leren beleggen

Live koersen