Redactie ABM Financial News - Vrijdag 20 januari 2017, 11:52 uur

De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel vlak. De AEX index noteerde onveranderd op 484,72 punten, terwijl de AMX ook vlak noteerde. De AScX noteerde een plusje van 0,1 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Weealth Management vindt de markt vrijdag afwachtend. "Niet zo gek natuurlijk. Beleggers willen van Donald Trump nu wel eens stappen zien. Mogelijk dat zijn inaugurele rede bij zijn beëdiging daar verder aanwijzingen voor bevat. De meeste dynamiek verwacht ik van de optie-expiratie", aldus Montfrooij.

Trump houdt aan het einde van de middag zijn inaugurele toespraak.

De detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk over december stegen, maar wel minder dan verwacht. Met dit cijfer is de macro-economische agenda van vrijdag verder leeg.

NIBC heeft Boskalis, SBM Offshore, Corbion, TomTom, Accell Group, Kendrion en Nedap geselecteerd die in de eerste zes maanden van 2017 die bovengemiddeld zouden moeten presteren.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 1,2 procent hoger op 52,75 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,2 procent won op 54,80 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0647. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0679 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0660 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter meldde Heineken in gesprek te zijn met de Japanse bierbrouwer Kirin over een mogelijke transactie inzake de activiteiten van Kirin in Brazilië. Heineken en Kirin hebben al diverse licentie- en distributie-overeenkomsten. Het aandeel Heineken noteerde vrijdag 0,2 procent hoger. Analist Nikolaas Faes van Bryan Garnier noemde het een aantrekkelijke deal die goede kansen biedt voor de Amsterdamse brouwer. Deze mening wordt gedeeld door analist Richard Withagen van Kepler Cheuvreux.

Philips kreeg volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten een adviesverlaging van Kopen naar Houden met een koersdoel van 30,00 euro. Het aandeel zakte 1,2 procent.

SBM Offshore werd vrijdag apart door NIBC genoemd naar aanleiding van diverse berichten in het vakblad Upstream. De koers van het aandeel lijkt vrijdag volgens analist Martijn den Drijver te stijgen na de openlijke aandrang door Petrobras op deelname van SBM aan het tenderproces van de Libra. Zolang de toegang voor externe partijen beperkt blijft is dit verder voor SBM als lokale speler met een eigen werf in Brazilië gunstig. Het aandeel SBM Offshore liep vrijdag 5,3 procent op. Daarmee was het aandeel veruit de sterkste stijger. Alle overige winnaars hielden de plussen vrijwel allemaal ruim onder het procent. Dat gold ook voor de verliezers.

Onder de Midkapfondsen kreeg ASR Nederland van ABN AMRO vrijdag een koersdoelverhoging voor van 27,50 naar 29,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Cor Kluis gaat er vanuit dat een "goede operationele prestatie" in het vierde kwartaal doorzet. ASR ging vrijdag 0,4 procent omhoog.

OCI dikte 1,6 procent aan en was daarmee het enige fonds dat meer dan een procent won. Philips Lighting, aanstaande maandag met cijfers, zakte 1,2 procent.

Bij de AScX-fondsen publiceerde Beter Bed omzetcijfers. Het bedrijf heeft in het vierde kwartaal een beter dan verwacht, maar per saldo lager bedrijfsresultaat geboekt op een omzetgroei over de laatste drie maanden van 2016. De omzetstijging was te danken aan recente acquisities, een groter aantal winkels en sterk gestegen online verkopen. Het resultaat werd gedrukt door een lagere omzet in Duitsland, hogere kosten in Nederland en de resultaten van het recent verworven Zweedse Sängjätten. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 8,6 procent naar 111,8 miljoen euro. De identieke orderintake steeg met 4,6 procent. Beter Bed zal op 17 maart de definitieve cijfers over 2016 rapporteren. De stijging van de kwartaalomzet was volgens analist Wim Hoste van KBC licht boven verwachting. Beter Bed won vrijdag 1,9 procent.

BinckBank maakte vrijdag bekend met de Vereniging van Effectenbezitters en Vermogensmonitor overeenstemming te hebben bereikt over de afhandeling van klachten over Alex Vermogensbeheer. BinckBank schikt voor 8 miljoen euro, waar het in 2015 al een voorziening van 5,25 miljoen euro voor had genomen. De extra 2,75 miljoen euro komt ten laste van het vierde kwartaal van 2016. BinckBank verloor 1,2 procent.

Heijmans heeft met de Zuidasdok een omvangrijke opdracht binnengesleept, al moet de opdrachtsom wel over de looptijd van tien jaar worden uitgespreid. Dit schreef analist Dirk Verbiesen van KBC Securities vrijdag in een rapport. Donderdagmiddag werd bekend dat een consortium tussen Heijmans, Hochtief en Fluor de voorlopige gunning heeft gekregen voor de aanleg van een tunnel van A10 Zuid en de uitbreiding van het station Amsterdam Zuid. De opdracht heeft een totale waarde van 990 miljoen euro. Daarvan is 15 procent voor Heijmans, wat neerkomt op circa 150 miljoen euro. Het aandeel Heijmans noteerde vrijdag 1,3 procent lager.

Nedap reageerde met een winst van 1,2 procent. Het fonds staat op de NIBC-toppics lijst. Nedap, ook op die lijst, kreeg er 1,2 procent bij. Verder ging Van Lanschot met 1,5 procent omhoog. Verlies was er voor Telegraaf Media Groep waar 1 procent van de koers af ging. Recent stond het aandeel positief in de belangstelling nadat John de Mol een belang van per saldo meer dan 20 procent meldde.

Van de lokale fondsen kwam Docdata met de cijfers over 2016. Docdata heeft in 2016 verlies geleden. Docdata maakte een negatief bedrijfsresultaat (EBIT) bekend van 1 miljoen euro. Daarvan komt driekwart voor rekening van doorlopende operationele holdingkosten en 250.000 euro voor kosten in verband met uitgebrachte openbare biedingen. Het banktegoed van de vennootschap bedroeg op 31 december 2016 nog 0,6 miljoen euro, ofwel ruim 0,085 euro per aandeel. Docdata zakte 0,9 procent.

Leren beleggen

Live koersen