Redactie ABM Financial News - Woensdag 25 januari 2017, 11:43 uur

De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,9 procent op 487,53 punten, terwijl de AMX een plus van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde een winst van 0,9 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management vindt de stijging van de AEX flink en schrijft deze vooralsnog toe aan de winst op Wall Street van dinsdag en de goede exportcijfers van Japan.

"Maar de Duitse Ifo-index viel tegen en diverse bedrijfsresultaten waren wat mij betreft geen directe aanleiding om de index met dit percentage te laten stijgen. Nu is de lange rente wel weer opgelopen en dat lijk je terug te zien in de financials", aldus Montfrooij.

Of het huidige niveau prijshoudend is, liet Montfrooij vooral afhangen van de volgende woorden en/of stappen van Donald Trump.

Het Duitse ondernemersvertrouwen over januari kreeg een gevoelige knauw met een onverwachte daling. Het vertrouwen van Franse ondernemers bleef in januari daarentegen stabiel. De producentenprijzen in Spanje zijn in december gestegen.

De macro-economische agenda van vandaag bevat alleen nog de Amerikaanse hypotheekaanvragen, de huisprijsindex van de FHFA en de wekelijkse olievoorraden.

Bedrijven die nog met cijfers komen zijn Abbott Laboratories, Boeing, United Technologies, AT&T, Core Laboratories, eBay en Qualcomm. De laatste vier komen vanavond na het slot van de handel op Wall Street.

Olie noteerde woensdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent lager op 52,82 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,7 procent zakte naar 55,08 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0743. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0733 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0751 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden de meeste fondsen woensdag hoger. Aandacht was er voor Heineken, vanwege het nieuws dat Nigerian Breweries, waar Heineken een belang van 51,6 procent in houdt, wordt aangeklaagd door de lokale brandstofleverancier TMDK Oil Traders vanwege "partijdigheid" bij het toekennen van een contract. Nigerian Breweries heeft recent een tender uitgeschreven voor het leveren van brandstof. TMDK was in de afgelopen drie jaar de brandstofleverancier van de Nigeriaanse bierbrouwer, maar dat contract liep in september 2016 af, zo meldde Nigerian Breweries in de persverklaring. Heineken noteerde woensdag fractioneel hoger.

Société Générale heeft woensdag het koersdoel voor Philips verlaagd van 34,00 naar 33,00 euro met een ongewijzigd koopadvies als reactie op de kwartaalcijfers van het bedrijf. Analisten van Société Générale vonden de marges tegenvallen en de problemen rond de productie van defibrillatoren in de Verenigde Staten "teleurstellend", maar dit doet volgens de marktvorsers niets af aan het totale plaatje. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel op Philips van 29,00 naar 27,50 euro maar met behoud van het Gelijkgewogen advies. Het aandeel Philips kreeg 1,1 procent bij.

De stijging van de lange rente vertaalde zich in een plus van 2,6 procent voor Aegon, van 2,3 procent voor ING Groep, van 2,3 procent voor NN Group en 1,5 procent voor ABN AMRO.

Dalers waren woensdag veruit in de minderheid met ArcelorMittal aan kop met een verlies van 0,7 procent. Montfrooij wees op de tegenvallende cijfers van Alcoa die verschillende eenmalige posten in zijn cijfers verwerkte.

Van de Midkapfondsen verlaagde ING het koersdoel voor GrandVision van 29,00 naar 25,50 euro, maar met behoud van het koopadvies. ING-analist Tijs Hollestelle heeft naar aanleiding van de toelichting op de kwartaalupdate van het management van GrandVision de groeitaxaties en margeverwachtingen voor 2016 tot en met 2018 enigszins neerwaarts bijgesteld, wat leidde tot de koersdoelverlaging. Het koopadvies bleef intact, omdat de analist van mening is dat de negatieve koersreactie na de teleurstellende cijfers over het derde kwartaal overdreven is geweest. Grandvision noteerde 1,2 procent lager.

Wereldhave kreeg een verkoopadvies van Goldman Sachs dat de negatiever was gestemd over het Europese winkelvastgoed. Het aandeel Wereldhave zakte 1,1 procent.

Ook Eurocommercial Properties kreeg een verkoop-advies van de Amerikaanse zakenbank, maar het aandeel noteerde woensdag met een verlies van slechts 0,4 procent.

Ook bij de Midkap was groen de dominante kleur. Stevige plussen waren weggelegd voor ASR Nederland dat 3 procent aan koerswinst kon bijschrijven, Philips Lighting dat 3,2 procent won, Fugro dat 1,2 procent steeg en BAM waar 1,3 procent bij kwam. Het aandeel TomTom steeg 1,1 procent.

Verliezers hielden de schade hier beperkt tot onder het procent.

Bij de AScX-fondsen wordt ForFarmers vanaf nu gevolgd door KBC Securities met als eerste advies Kopen en als eerste koersdoel 8,30 euro. Analist Guy Sips voorziet voor de periode tot en met 2020 een samengestelde jaarlijkse omzetgroei van 1,05 procent tot krap 2,3 miljard euro en een 30 procent hogere winst per aandeel van 0,66 euro in 2020. Hij ziet als kritische factoren voor de analyse van het bedrijf de gevolgen van Brexit, het vervolg van het acquisitieproces met een beschikbare oorlogskas van naar schatting 200 miljoen euro en de resultaten van de lopende programma's Horizon 2020 en One ForFarmers. ForFarmers noteerde woensdag 3,5 procent hoger.

Voor de AScX ging hetzelfde verhaal op als voor de AEX en de Midkap: veel winnaars, een klein aantal verliezers. Stevige plussen waren er voor Brunel dat 3,6 procent won en Ordina, dat 1,6 procent bijschreef. Minnen bleven ook hier beperkt tot ruim onder het procent.

Van de lokale fondsen kwam HAL dinsdag met cijfers over 2016. Aandeelhouders van HAL kunnen over het afgelopen jaar een hoger dividend tegemoet zien, ondanks dat de nettovermogenswaarde van het fonds in de periode daalde. Dit meldde het investeringsvehikel dinsdag nabeurs. Over 2016 wil HAL een dividend uitkeren van 7,10 euro per aandeel, tegenover 6,50 euro in 2015. De nettovermogenswaarde van HAL daalde in 2016 met 350 miljoen euro van 13.180 miljoen naar 12.721 miljoen euro, rekening houdend met het contante gedeelte van het dividend over 2015 ter waarde van 107 miljoen euro. De nettovermogenswaarde stond voornamelijk onder druk als gevolg van de lagere beurswaarde van GrandVision. In 2015 groeide de nettovermogenswaarde nog met liefst 5.525 miljoen euro, toen juist dankzij de beursgang van de uitbater van optiekketens. Het aandeel HAL noteerde woensdag 0,6 procent hoger.

Leren beleggen

Live koersen