Redactie ABM Financial News - Vrijdag 13 januari 2017, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs noteerde vrijdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,4 procent op 485,13 punten, terwijl de AMX een winst van 0,5 procent liet optekenen. De AScX noteerde een plus van 0,9 procent.

Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management sprak vrijdag van een rustig gestemd Damrak waarop de winsten breed worden gedragen. "Het zit 'm vooral in het herstel van Wall Street op donderdag, wat vrijdag hier wordt verdisconteerd", aldus Vermeulen.

Vandaag gaat de aandacht van de vermogensbeheerder uit naar de cijfers van Amerikaanse banken, die vanmiddag worden gepubliceerd en een aantal macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten.

"Op de langere termijn gaat het toch vooral om volgende week vrijdag wanneer Donald Trump zijn inaugurele rede houdt. En dat moet geen herhaling van donderdag worden", aldus de beurskenner van Aberfeld.

Uit de Verenigde Staten volgens vandaag vier cijfers: de detailhandelsverkopen over december, de producentenprijzen over dezelfde maand, de bedrijfsvoorraden over november en het consumentenvertrouwen over januari, zoals gemeten door de Universiteit van Michigan.

Bank of America, BlackRock, Wells Fargo en J.P. Morgan Chase treden vrijdagmiddag met de cijfers over het vierde kwartaal naar buiten.

Eerder op de dag verscheen in China een exportcijfer over december, dat sterker dan verwacht daalde. De Spaanse inflatie is in december flink toegenomen, zelfs in een iets hoger tempo dan eerder gemeld.

Olie noteerde vrijdag fractioneel lager. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,04 procent lager op 52,99 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent verloor op 55,99 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0649. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0612 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0621 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter kreeg Randstad van ABN AMRO adviesverhoging. Het advies werd verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel van 46,00 naar 64,00 euro. Analist Konrad Zomer wees op een bedrag van zo’n 300 miljoen euro aan extra kasstroom die Randstad tegemoet kan zien door belastinginkomsten uit Frankrijk in de periode 2013 tot en met 2016. Verder was Zomer te spreken over een zevental overnames die Randstad recent deed. Daarmee voegde de uitzender 2 miljard euro aan omzet toe in de afgelopen 15 maanden en de analist ziet meer dan voldoende ruimte om dit verder te verhogen. Het aandeel won vrijdag 0,5 procent.

Goldman Sachs op zijn beurt verhoogde het advies voor het aandeel RELX naar Kopen en het koersdoel van 17,70 naar 19,00 euro. Analisten van de Amerikaanse zakenbank wezen op het achterblijven van de koers van het aandeel van 8 procent op de Stoxx 600, opgelopen in de afgelopen drie maanden. Daarnaast is de koers/winst-verhouding voor RELX gedaald naar 14,9 op basis van de taxaties voor 2018. Goldman Sachs waardeert RELX juist op 18 keer de geraamde winst per aandeel voor 2018. RELX dikte 0,2 procent aan.

Goldman Sachs verhoogde ook het koersdoel voor het aandeel Wolters Kluwer van 35,40 naar 37,20 euro met handhaving van een verkoopadvies. De analisten van de zakenbank verwachten dat de vraag naar diensten van Wolters Kluwer toeneemt. De Brexit leidde in de Europese Unie tot meer vraag naar juristen, een vraag die naar verwachting van de marktvorsers aanhoudt. Voor Wolters Kluwer is dit positief met een omzet die in 2015 voor 37 procent gerelateerd was aan de juridische activiteiten die de onderneming ontplooit. Het aandeel kreeg er 0,1 procent bij.

ING Groep steeg 0,5 procent naar 13,58 euro. Zowel Degroof Petercam als Société Générale haalde ING van de kooplijst. Petercam verhoogde evenwel het koersdoel naar 14,00 euro, terwijl Société Générale het koersdoel juist neerwaarts bijstelde naar 14,50 euro.

Verliezers waren vrijdag veruit in de minderheid en niet vermeldenswaardig. De beste plussen waren gereserveerd voor Ahold Delhaize dat 1,1 procent steeg, ArcelortMitta waar 1,2 procent bij kwam en Galapagos dat 2 procent aandikte.

Van de Midkapfondsen meldde ASR Nederland dat het 3 miljoen eigen aandelen heeft ingekocht tegen een prijs van 22,15 euro per stuk, nadat de Nederlandse Staat donderdag al aankondigde een stevig belang in ASR te zullen verkopen. De Nederlandse staat verkleinde het belang in de verzekeraar tot iets meer dan 50 procent. ASR Nederland kreeg er 4,2 procent bij en was daarmee veruit de grootste stijger.

Fugro heeft een opdracht van 100 miljoen euro verworven van INPEX. Fugro tekende een contract voor een periode van vijf jaar en zal voor het Japanse bedrijf zeebodemonderzoek verrichten, onderhoud plegen en reparaties uitvoeren in de Timorzee. Aan dit contract zijn ook vervolgopdrachten verbonden. Vermeulen beoordeelde de opdracht als belangrijk voor het geplaagde fonds en ook NIBC liet zich positief uit. De koers reageerde met een winst van 0,2 procent.

TomTom heeft zijn real-time verkeersdiensten uitgebreid naar Argentinië en Colombia. De realtime-dienst, die actuele verkeersinformatie doorgeeft aan automobilisten, is daarmee beschikbaar in vier Zuid-Amerikaanse landen, na eerder Brazilië en Chili, en inmiddels in 54 landen wereldwijd. Het aandeel won 0,4 procent.

Wereldhave steeg 0,2 procent na aankondiging van een ingrijpende reorganisatie. Details worden echter pas bij de jaarcijfers verstrekt. ING vreest dat dit laatste mogelijk leidt tot speculatie, wat het aandeel kan raken.

Ook hier was het aantal verliezende fondsen bescheiden. Na ASR Nederland vielen Aperam met een winst van 1,3 procent en Flow Traders met een plus van 1,8 procent op.

Bij de AScX-fondsen kreeg Takeaway van Goldman Sachs een opwaarts bijgesteld koersdoel van 30,00 naar 31,00 euro bij handhaving van het koopadvies. ABN AMRO verhoogde het koersdoel zelfs met 5 euro naar 33,00 euro, ook met een ongewijzigde koopaanbeveling. Aanleiding voor de positieve rapporten waren de cijfers van de maaltijdbezorger op donderdag. Takeaway kreeg er 5,0 procent bij en was daarmee het fonds met de dikste plus achter zijn naam. Fondsen met verlies waren ook hier duidelijk in de minderheid, waarbij koersverlies zonder uitzondering onder het procent bleef.

Heijmans won 2 procent. Het Financieele Dagblad meldde vrijdag dat er een nieuw ontwerp voor het RIVM-project is ingediend, dat goed zou zijn voor ongeveer 100 miljoen omzet voor Heijmans. Als dit ontwerp wordt goedgekeurd, kan er worden gestart met bouwen, wat de kosten van verder uitstel zou voorkomen. Heijmans lijkt langzaam vooruitgang te boeken in het oplossen van de probleemprojecten waar het mee in de maag zit, en dat is precies waar het bedrijf zich op moet concentreren. Dit stelde analist Edwin de Jong van NIBC Markets vrijdag.

Ordina ging in de AScX met 2,3 procent omhoog en AMG met 1,8 procent.

Van de lokale fondsen was er een adviesverhoging voor Euronext van UBS van Neutraal naar Kopen. Het koersdoel ging van 36,00 naar 51,00 euro, op basis van hogere verwachte volumes in de komende twee jaar. Na een analyse van historische cycli en recente onderliggende trends is analist Michael Werner tot de slotsom gekomen dat een periode van volumegroei in de reguliere aandelenhandel aanstaande is. Het aandeel Euronext steeg 3,8 procent naar 42,06 euro.

Leren beleggen

Live koersen