Redactie ABM Financial News - Dinsdag 17 januari 2017, 11:52 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,5 procent op 481,84 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde een min van 0,3 procent.

Veel van de aandacht gaat uit naar de rede van de Britse premier Theresa May die zij vandaag in Londen afsteekt. Daarin zal May naar verwachting een hard scenario voor de Brexit uiteenzetten.

"Met de recente uitspraken van Donald Trump in de media en de aanstaande speech van May dragen de financiële markten een duidelijk politiek karakter", zegt vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management.

Van Eerden kenschets het sentiment als terughoudend en ook een beetje bezorgd. "Beleggers zullen zich vandaag weinig aantrekken van macro-economische cijfers, zo is mijn verwachting", aldus Van Eerden.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in januari gestegen, maar in een minder hoog tempo dan verwacht. De ZEW-verwachtingsindex steeg van 13,8 in december naar 16,6 in januari. Er was door geraadpleegde economen evenwel gerekend op een toename tot 18,8.

Britse data lieten een beter dan verwachte ontwikkeling in de consumentenprijzen zien, maar een lichte tegenvaler bij de producentenprijzen.

Later vandaag volgt in de VS nog de Empire State Index.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 1,6 procent hoger op 53,18 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,3 procent won op 56,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0675. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0641.

Wall Street was maandag dicht.

Stijgers en dalers
Het Financieele Dagblad schreef dat Philips door de Consumentenbond en de Stichting Consumentenclaim voor de rechter wordt gedaagd. Beide partijen willen voor consumenten een vergoeding voor geleden schade door prijsafspraken die verschillende beeldbuisfabrikanten maakten. Philips verloor 0,8 procent.

Heineken kreeg van Credit Suisse een advies- en koersdoelverlaging. Het advies ging van Neutraal naar Underperform, het koersdoel van 81,00 naar 67,00 euro. Het aandeel Heineken raakte 1,2 procent kwijt.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor het aandeel Galapagos van 75,00 naar 81,00 euro en handhaafde het advies op Kopen. Galapagos verloor 0,3 procent.

Citi verlaagde het advies voor Aegon van Kopen naar Neutraal en het koersdoel van 6,00 naar 5,50 euro. Aegon zakte dinsdag 1,3 procent.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Randstad met 1,00 euro naar 55,00 met handhaving van het advies op Neutraal. Randstad ging met 1,4 procent omlaag.

Op drie fondsen na, stonden alle AEX-componenten in het rood. ArcelorMittal voerde de lijst met dalers aan met een verlies van 2,1 procent.

Van de Midkapfondsen kreeg Refresco een adviesverhoging van Outperform naar Neutraal met een gehandhaafd koersdoel op 15,50 euro. Het aandeel Refresco noteerde dinsdag vlak.

ASR Nederland kreeg van Citi een koersdoel van 28.00 euro. Eerder was dit 22,50 euro. Het advies bleef Kopen. ASR Nederland daalde 0,8 procent.

Delta Lloyd werd door Citi verlaagd van Kopen naar Neutraal. Het koersdoel ging met 0,10 euro omlaag naar 5,40 euro. Het aandeel Delta Lloyd verloor 0,1 procent.

Ook bij de Midkap was er dinsdag sprake van overwegend verliezen onder aanvoering van TKH dat 1,7 procent inleverde en Intertrust waar 1,6 procent van de koers af ging.

Bij de AScX-fondsen meldde Dasym Investment Strategies zijn belang in Telegraaf Media Groep volledig af. Op 8 januari 2009 meldde Dasym nog een kapitaalbelang van 20,06 procent met een stemrecht van eveneens 20,06 procent. J.H.H. de Mol stapte juist in TMG met een kapitaalbelang van 18,41 procent. Delta Lloyd meldde een belang van 11,24 in TMG tegen eerder 7,12 procent. TMG noteerde een winst van 4,0 procent en was daarmee veruit de sterkste stijger bij de AScX.

Goldman Sachs verlaagde het advies voor het aandeel Takeaway van Kopen naar Neutraal en het koersdoel van 31,00 naar 32,00 euro. Takeaway zakte 1,2 procent.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Basic-Fit met 1,00 euro naar 20,50 en hield het advies op Kopen. De analisten noemen de recente zwakte van het aandeel Basic-Fit een aantrekkelijk instapmoment. Sinds eind september is het aandeel 14 procent achtergebleven bij de Midkap-index, terwijl het sinds de beursgang nog gelijke tred heeft gehouden. Het aandeel won 0,2 procent.

Heijmans gaat samen met Nuon bijna 2.480 publieke laadpunten realiseren in verschillende gemeenten in Noord-Brabant en Limburg. Financiële details werden niet verstrekt. Heijmans verloor 0,1 procent.

Bij de AScX waren er beduidend meer winnaars dan bij de AEX en de Midkap. ICT Group won 1,0 procent. Opmerkelijke dalers waren Fagron dat 1,5 procent inleverde en Wessanen waar 1,3 procent van de koers af ging.

Van de lokale fondsen waren de omzetten laag met een groot deel nog zonder koersvorming.

Leren beleggen

Live koersen