Redactie ABM Financial News - Dinsdag 3 januari 2017, 11:57 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,3 procent op 487,64 punten, terwijl de AMX een plusje van 0,2 procent liet zien. De AScX noteerde een winst van 0,4 procent.

"De macro-economische cijfers vandaag ogen redelijk", aldus vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. "Er staat nog altijd veel geld aan de zijlijn, dat in een eerder stadium uit de obligatiemarkten werd weggehaald. Inflatie komt er aan, waarmee de Europese Centrale Bank mogelijk eerder in actie moet komen", aldus Montfrooij, die verder wees op de plussen in de Amerikaanse futures.

Frankrijk heeft in de voorlopige meting in december weer inflatie laten zien, maar deze kwam op zowel maand- als jaarbasis onder de verwachtingen uit. In China was vanochtend vroeg al een inkoopmanagersindex bekend. De onofficiële index van Caixin steeg over december en liet de sterkste groei in 6 jaar zien.

"Het wachten is deze nu vooral op het Amerikaanse banenrapport over december en in een later stadium wat de aanstaande president van de Verenigde Staten, Donald Trump, waarmaakt van zijn eerdere uitspraken", aldus de vermogensbeheerder.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 2,5 procent op 55,05 dollar, terwijl een maart-future Brent 2,4 procent steeg naar 58,17 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0423. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0488 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0518 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter kreeg NN Group een koersdoelverlaging van ABN AMRO die deze neerwaarts bijstelde van 38,00 euro naar 36,50, na het meenemen van de verwachte kapitaalpositie van overnamedoelwit Delta Lloyd na het vierde kwartaal. ABN AMRO handhaafde het advies Kopen. NN Group liep dinsdag met 0,7 procent op.

Aegon heeft de overname van Cofunds met succes afgerond. De afronding volgt op de toestemming van de toezichthoudende autoriteiten. De overname door Aegon werd op 11 augustus van het vorige jaar bekendgemaakt. Aegon verwacht dat de integratie van Cofunds in de tweede helft van 2018 wordt voltooid. Het aandeel Aegon noteerde 0,9 procent hoger.

Bij de AEX was groen de dominante kleur, ofschoon de plussen niet uitbundig waren. De grootste winst was er voor Royal Dutch Shell dat 1,5 procent aandikte. Grootste verlies moest opgetekend worden door Unibail-Rodamco dat 1,5 procent verloor.

Van de Midkap-fondsen noteerde het merendeel een plus. BAM won 2,5 procent, Fugro 2,0 procent en Philips Lighting 1,4 procent. De verliezen bij de Midkap bleven beperkt tot 1,4 procent, voor Eurocommercial Properties, of minder.

Bij de AScX-fondsen meldde Basic-Fit tevreden te zijn over de realisering van zijn groeiambities en vooral groei vooral in Frankrijk te blijven zoeken. Dat zei bestuursvoorzitter en oprichter René Moos van het sinds 10 juni 2016 op Euronext Amsterdam genoteerde fitnessbedrijf dinsdag tegen ABM Financial News. "We zijn zeer tevreden over ons groeitempo, waarmee we dit jaar inmiddels de grens van 400 clubs in vijf landen ruimschoots hebben overschreden en daarmee de bovenkant van de verwachte groeibandbreedte hebben gehaald", zei de CEO desgevraagd. Het aandeel liep 0,9 procent op.

Heijmans was ook dinsdag gewild met een winst van 3,8 procent. Daarmee was het aandeel verreweg de grootste stijger onder de AScX-fondsen. Opmerkelijkste daler betrof Ordina die 1,4 procent moest laten gaan.

Van de lokale fondsen heeft de Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) aansluitend op de bijzondere aandeelhoudersvergadering van 20 december de overname ven DGB Energie en De Groene Belangenbehartiger van DGB Groep afgerond. Per 2 januari is het belang van 100 procent overgenomen van de DGB groep. Het resultaat van minimaal 1.500.000 euro zal worden meegenomen in het resultaat van VNC over 2017. Renewables, ook een onderdeel van DGB groep, zal in een later stadium worden overgedragen tegen betaling van 200.000 euro in converteerbare obligaties met een conversiekoers van 3,50 euro per aandeel VNC. De totale koopsom, inclusief Renewables, van 10.800.000 euro is verlaagd vanwege een vordering op de verkoper van 8.671.000 euro. Het verschil van 2.129.000 euro blijft in kas na volstorting van de obligaties. Het aandeel VNC noteerde dinsdag 1,9 procent lager.

Euronext heeft een bod uitgebracht van 510 miljoen euro op alle aandelen van het Franse clearingbedrijf Clearnet. Het bod ligt aan de bovenkant van de bedragen van 400 miljoen tot 500 miljoen euro die in de media circuleerden. Euronext maakte in december al bekend in exclusief gesprek te zijn over een overname van Clearnet. Het Franse clearingbedrijf is onderdeel van de London Stock Exchange maar behoorde in het verleden tot het Franse beursbedrijf waaruit Euronext ontstond. De beursexploitant verwacht door de overname jaarlijkse kostenbesparingen te kunnen realiseren van 13 miljoen euro per jaar en ziet kansen om de omzet te verhogen door de overname, met name op het gebied van vastrentende waardes en credit default swaps. Tegenover de voordelen staan 40 miljoen euro aan eenmalige kosten, voor de overname en integratie van het clearingbedrijf. Clearnet maakte in 2015 een nettowinst van 36 miljoen euro, op een omzet van 137 miljoen euro. Het aandeel Euronext noteerde dinsdag 2,4 procent winst.

Leren beleggen

Live koersen