Redactie ABM Financial News - Maandag 9 januari 2017, 11:49 uur

De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index verloor 0,4 procent op 485,05 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen. De AScX noteerde 0,3 procent lager.

"Nieuws is maandag schaars en dat zorgt voor gebrek aan richting", aldus vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "De opening was dan nog wel hoger, mede gesteund door de goede cijfers uit Duitsland. De opgelopen dollar is voor enkele fondsen natuurlijk een steun in de rug, maar alles bij elkaar is het te weinig om de winst vast te houden. Er is momenteel sprake van de nodige voorzichtigheid", aldus Van Eerden.

Van Eerden sluit een correctie van de hoofdgraadmeter niet uit, "maar dan moet je denken aan 475 tot 470 punten. Richting de inauguratie van Donald Trump verwacht ik toch weer een verdere stijging. Wellicht dat de Dow Jones Industral Average vandaag al onderbeurs voor het eerst door de 20.000 punten heen breekt", aldus de vermogensbeheerder.

De Duitse industrie heeft in november meer geproduceerd dan een maand eerder. De export en import van Duitsland zijn in november naar recordniveaus gestegen.

Vanochtend volgt nog de werkloosheid van de eurozone over november.

Olie noteerde maandag lager. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 1,5 procent lager op 53,16 dollar, terwijl een maart-future Brent 1,7 procent inleverde op 56,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0543. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0526 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,0534 op de borden.

De euro noteerde een procent hoger op 0,8651 Britse pond, nadat de Britse premier Theresa May zondag in een televisiegesprek aangaf dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie onder gunstige handelsvoorwaarden wil verlaten. "Het lijkt er op dat de markt dit niet duidelijk genoeg vind, omdat ze met deze condities wellicht voor vertraging van het Brexit-proces zorgt en daarmee voor enige onduidelijkheid", aldus Van Eerden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter startte Ahold Delhaize maandag met het op 7 december aangekondigde aandeleninkoopprogramma en verwacht dit voor het einde van 2017 af te ronden. De omvang bedraagt een miljard euro. Het aandeel Ahold Delhaize noteerde maandag 0,1 procent lager en was een van de weinige plussen in de hoofdgraadmeter.

ArcelorMittal was het best presterende fonds met een plus van 0,7 procent. De sterkste verliezen waren er voor Royal Dutch Shell dat 1,2 procent inleverde, gevolgd door DSM waar 1 procent van de koers af ging.

Van de Midkapfondsen heeft Air France-KLM in december meer passagiers vervoerd, maar zag dat het vrachtvervoer duidelijk onder druk stond. analist Jack Diskin van Goodbody vond de cijfers iets beter dan verwachte vervoerscijfers, waarbij de cijfers over december een gezondere trend lieten zien ten opzichte van oktober en november. Air France-KLM verloor 1 procent.

UBS heeft maandag het koersdoel voor TomTom verhoogd van 9,00 naar 10,40 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten van de Zwitserse bank werden positiever over hardware en platforms binnen de Europese technologiesector. De marktvorsers verwachten dat het aantal overnames en acquisities in de markt zal groeien, maar mogelijk wel in een lager tempo. Bovendien zal er binnen de sector een belangrijke focus op margeverbetering liggen, aldus de analisten. Het aandeel TomTom won maandag 1,6 procent.

OCI spande onder de verliezers de kroon met een verlies van 3 procent. Eurocommercial Properties zakte 1,6 procent.

Bij de Midkap waren de winnaars iets talrijker dan bij de AEX. Flow Traders steeg 1,1 procent, alle andere fondsen hielden de winsten een stuk beperkter.

Bij de AScX-fondsen was beeld identiek: de verliezers bepaalden het beeld met aan kop Fagron en Van Lanschot die 1,6 procent zakten. Daarop volgde Nedap met een verlies van 1,5 procent. De winnend fondsen werden aangevoerd door Probiodrug waar 2,7 procent bij kwam. Ook bij de AScX was de rest van de winnende fondsen een veel lagere winst beschoren.

Van de lokale fondsen lag MDxHealth nog altijd op koers om over 2016 een omzetgroei te behalen van meer dan 60 procent. De outlook voor heel het boekjaar 2016 werd maandag bevestigd, nadat deze in september werd verhoogd van een oorspronkelijk afgegeven verwachte omzetgroei van 30 tot 50 procent ten opzichte van 2015. KBC Securities vond de mededeling van maandag niet verrassend. MDxHealth maakte vanochtend verder bekend dat Jean-Marc Roelandt per 15 januari aanstaande wordt benoemd als financieel topman. Het aandeel noteerde maandag 0,8 procent lager.

De Autoriteit Financiële Markten heeft New Sources Energy op 13 december 2016 een last onder dwangsom opgelegd, omdat de onderneming uit Borculo niet voldoet aan informatieverzoeken van de AFM. De onderneming is door de AFM herhaaldelijk om informatie gevraagd om vast te kunnen stellen in hoeverre men het publiek juist en volledig heeft geïnformeerd maar de toezichthouder heeft deze informatie niet binnen de gestelde termijn ontvangen. Elke dag dat de onderneming niet voldoet aan de opgelegde last, loopt de dwangsom op met 5.000 euro tot een maximaal bedrag van 50.000 euro, aldus de AFM. New Sources Energy noteerde maandag nog onveranderd.

Leren beleggen

Live koersen