Redactie ABM Financial News - Woensdag 4 januari 2017, 11:51 uur

De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel vlak. De AEX index noteerde vrijwel onveranderd op 487,90 punten, terwijl de AMX een min van 0,2 procent liet optekenen. De AScX noteerde juist op een winst van 0,2 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak van een afwachtend Damrak, waarop de ondertoon zonder meer positief is.

"Ik zie financials er nog steeds goed bij liggen en ik verwacht vraag naar cyclische waarden. Voor de AEX is de 490 punten voor deze morgen nog even een horde te ver, maar voor de wat langere termijn is de koers omhoog", aldus Van Eerden.

De vermogensbeheerder ziet als eerstvolgende richtpunt de inflatie in de eurozone, maar voor de wat langer termijn de invulling die de aanstaande president van de Verenigde Staten, Donald Trump, aan zijn beleid gaat geven. "Hij speelt het communicatiespel in elk geval erg goed", aldus Van Eerden.

Voorbeurs kwamen er uit Japan en China goede macro-economische data naar buiten. De Japanse inkoopmanagersindex voor de industrie over december steeg scherp en het Chinese consumentenvertrouwen zat in december weer in de lift, na de daling in november.

Het Franse consumentenvertrouwen over december bleef stabiel. Woensdag werd verder een flinke serie inkoopmanagersindices uit de eurozone gepubliceerd voor de verschillende dienstensectoren. De index van Spanje duidde op een iets lagere groei en dat gold ook voor de Italianen. Frankrijk liet hiervoor een verbetering zien, maar de Duitse index verzwakte weer licht. Het cijfer was wel beter dan voorzien.

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector van de eurozone daalde van 53,8 in november naar 53,7 in december. Economen rekenden aanvankelijk op 53,9 en een voorlopige raming wees op een daling tot 53,1.

Van Eerden zag in deze set cijfers per saldo een lichte teleurstelling, "maar het accent ligt naar mijn idee toch op de Verenigde Staten", aldus de vermogensbeheerder.

Vandaag worden vanuit de eurozone en uit Italië nog de inflatiecijfers over december verwacht. Uit de Verenigde Staten komen achtereenvolgens de wekelijkse hypotheekaanvragen, de inkoopmanagersindex van New York over december en vanavond de notulen van de meest recente vergadering van de Federal Reserve in december en de autoverkopen van de Verenigde Staten over december.

Olie noteerde woensdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,9 procent hoger op 52,77 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent won op 55,88 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0442. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0436 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er ook een stand van 1,0403 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was Randstad een gewild aandeel. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor het uitzendbedrijf van 50,00 naar 60,00 euro met handhaving van het advies op Outperform. Het aandeel dikte 2,4 procent aan en was daarmee de sterkste stijger.

RBC Capital Markets verhoogde het advies voor Royal Dutch Shell van Sector Perform naar Outperform met een ongewijzigd koersdoel van 2.500 pence. Het nieuwe advies is gebaseerd op de aanname van een hogere koerswinstverhouding dan sectorgenoten, gelet op de mondiaal gespreide portefeuille en defensieve winstbasis van het Brits-Nederlandse energieconcern. Het aandeel won 0,4 procent.

Gaandeweg de ochtend nam het aantal fondsen met een min toe, maar de verliezen bleven bescheiden, met uitzondering van Altice waar 1,9 procent vanaf ging. Plussen waren, op Randstad na, niet noemenswaardig.

In de Midkap meldde Sligro Food Group over 2016 een recordomzet, vooral dankzij de bijdrage van recente acquisities en ondanks een omzetdaling in de supermarkten. De omzet steeg in 2016 met 5,4 procent tot 2.813 miljoen euro, iets boven de verwachting van analist Alan Vandenberghe van KBC Securities. Ook in het vierde kwartaal behaalde Sligro een hogere omzet. Analist Matthias Maenhaut van ING kreeg nog geen goede indruk van de prestaties van de nieuwe winkelformule Emté 3.0. Inmiddels zijn inmiddels 15 van de 133 Emté-winkels van het concern uit Veghel ingericht volgens deze nieuwe winkelformule. Het aandeel Sligro Food Group won 0,6 procent.

Het beeld bij de AMX week niet noemenswaardig af van dat bij de AEX. Het overgrote deel van de fondsen bleef dicht bij de slotnoteringen van dinsdag, waarbij IMCD aan kop ging met 0,6 procent en Fugro de rijen sloot met een verlies van 1,1 procent.

Bij de AScX-fondsen was Sif Holding de grootste stijger. Het bedrijf ontving een opdracht van Van Oord voor de productie van 45 funderingspalen voor de bouw van het offshore windpark Norther voor de Belgische kust. Er zijn geen financiële details vrijgegeven. Sif Holding won 3,6 procent.

Andere winnaars waren Takeaway.com, dat 0,8 procent won. Heijmand, de laatste tijd in trek, leverde ditmaal 3,6 procent in.

Van de lokale fondsen haalde TIE Kinetix in december voor 1,5 miljoen euro aan orders binnen, bestaande uit zowel opdrachten voor nieuwe klanten als de verlenging van contracten met bestaande klanten. TIE Kinetix noteerde 5,7 procent hoger.

The Internet Of Cars deed het overnamebod op lege beurshuls Docdata gestand. Onder het bod werd bijna 57,3 procent van alle geplaatste en uitstaande aandelen Docdata aangemeld. TIOC besloot om af te zien van een na-aanmeldingstermijn. Aandeelhouders kunnen op vrijdag 6 januari de betaling van het overnamebod van 0,20 euro per aandeel tegemoet zien. Het aandeel Docdata won 0,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen