Redactie ABM Financial News - Vrijdag 6 januari 2017, 11:47 uur

De Amsterdamse beurzen noteren vrijdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,1 procent naar 486,48 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen. De AScX noteerde op een winst van 0,2 procent.


Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management sprak van een afwachtende markt waarin de ondertoon goed blijft. "Er zijn twee zaken die de markt vrijdag interesseren, namelijk het Amerikaanse banenrapport en het economisch sentiment in de eurozone. Voor de langere termijn is Trump leidend. Ik verwacht ook na het banenrapport geen grote bewegingen. Maandag gaan de boeken pas echt open", aldus Montfrooij.

De Duitse fabrieksorders lieten over november een daling zien die groter uitviel dan voorzien. Ook de Duitse detailhandelsverkopen over dezelfde maand stonden meer dan verwacht onder druk. Het Franse handelstekort over november liep terug.

De markt kan vrijdag verder nog reageren op de detailhandelsverkopen uit de eurozone over november en het economisch sentiment in de muntunie in december.

In de Verenigde Staten zijn alle ogen uiteraard gericht op het banenrapport over december, evenals op de handelsbalans en de fabrieksorders over november.

Olie noteerde vrijdag licht hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent hoger op 53,83 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent won op 56,94 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0591. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0594 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0602 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging DSM aan kop met 2,6 procent, na een adviesverhoging door Barclays van Gelijkgewogen naar Overwogen. Galapagos volgde met een winst van 2,5 procent.

Randstad kreeg van UBS een koersdoelverhoging van 39,00 naar 54,00 met een ongewijzigd Neutraal advies. Het aandeel is volgens de analisten van UBS ondergewaardeerd ten opzichte van sectorgenoot Adecco. Het aandeel zakte 0,5 procent.

Bij de hoofdgraadmeter viel de daling van ArcelorMittal op, dat 1,1 procent inleverde. De overige verliezen bleven duidelijk onder het procent.

In de Midkap domineerde het rood op de koersenborden. Sterkste dalers waren Arcadis en ASR Nederland met 1,5 procent. Flow Traders zakte 0,8 procent. Opmerkelijke plussen betroffen Vastned met een winst van 1,5 procent en Eurocommercial Properties dat 0,8 procent mocht bijschrijven.

Bij de AScX-fondsen stonden er meer plussen dan minnen op het bord, met een winst van 1,6 procent voor AMG Advanced Metallurgical Group en 1,5 procent voor Fagron en ICT Group. Koersverlies was er voor biotechbedrijf Probiodrug, dat 1,4 procent zakte.

Van de lokale fondsen stond Value8 in de aandacht. Dochterbedrijf Kersten krijgt al twee geen goedkeuring van de accountant voor de jaarrekening, zo schreef Het Financieel Dagblad donderdag. Value8 meldde vrijdag dat deze omstandigheid dateerde van voor het moment dat Value8 bij Kersten in beeld kwam. Het aandeel Value8 verloor 1,3 procent.

RBC Capital Markets verhoogde het advies voor Curetis van Sector Perform naar Outperform en stelde het koersdoel opwaarts bij van 7,50 naar 9,50 euro. De analisten van RBC stelden dat het moeilijk is om Curetis op waarde te schatten met de bestaande metriek, omdat de commerciële uitrol van zijn producten nog in een vroege fase zit. Curetis liep 1,7 procent op.

Leren beleggen

Live koersen