Redactie ABM Financial News - Donderdag 5 januari 2017, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs maakte donderdag rond de klok van half elf een pas op de plaats op 487,54 punten. De AMX schreef juist 0,1 procent bij en de AScX won zelfs 0,3 procent.

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB sprak van een rustige markt, waarbij de olieprijzen iets aan terrein prijsgaven en de volatiliteit laag lag. Volgens Westerterp worden de bewegingen in de markt vooral gedreven door de valutamarkten, met de euro die aansterkt tegenover de dollar. Beleggers maken zich onder meer zorgen over de inflatieverwachtingen, aldus de vermogensbeheerder, maar ook de notulen over de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve in december spelen een rol.

Uit de notulen kwam naar voren dat de bestuursleden van de Amerikaanse centrale bank onzekerheid zien met betrekking tot de invloed van de nieuwe regering onder leiding van Donald Trump op de Amerikaanse economie. De onzekerheid over de timing en omvang van eventuele maatregelen door Trump, zoals investeren in infrastructuur en het verlagen van belastingen, maken het voor de bestuursleden moeilijk om een verwachting te geven over het tijdspad van nieuwe renteverhogingen, zo bleek uit de notulen.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de Nederlandse inflatie snel aantrekt. In december namen de prijzen op jaarbasis toe met 1,0 procent, na een stijging van de consumentenprijzen met 0,6 procent in november en 0,4 procent in oktober. Het cijfer over december markeerde het hoogste niveau sinds augustus 2015. Gemiddeld kwam de inflatie over 2016 uit op 0,3 procent, het laagste niveau in bijna 30 jaar. De inflatie in de laatste maand van 2016 was vooral toe te schrijven aan de prijsstijging van benzine en diesel.

Beleggers kijken vandaag nog met name naar de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector en het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP. Het rapport van ADP geldt als een voorbode van het officiële banenrapport, dat morgen wordt vrijgegeven en dat wordt beschouwd als 's werelds belangrijkste macro-economische cijfer. De ontwikkeling van de werkgelegenheid wordt nauwlettend in het oog gehouden door de Amerikaanse centrale bankiers.

Verder krijgen beleggers inzicht in de wekelijkse olievoorraden en steunaanvragen in Amerika.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 53,14 dollar, terwijl een maart-future Brent eveneens 0,3 procent lager bewoog op 56,30 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0512. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0489 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0476 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Galapagos dat 3,3 procent won. Jefferies en Bryan Garnier verhoogde het koersdoel voor het biotechbedrijf. De analisten van Jefferies voorzien een piek in de omzet van cystic fibrosis van 3 miljard dollar, tegenover een eerdere "conservatieve" raming van 1 miljard dollar. Ook over de bijdrage aan de waardering van het biotechbedrijf liet Jefferies zich positiever uit.

Verder stegen ArcelorMittal en Wolters Kluwer met respectievelijk 2,6 en 0,8 procent.

Onder de hoofdfondsen daalde SBM Offshore met 0,9 procent. Mediaberichten suggereerden dat de oliedienstverlener de negatieve effecten zou voelen van de financiële problemen bij het Angolese staatsbedrijf en joint venture-partner Sonagol. Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers noemde dit tegenover ABM Financial News prematuur. Ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell gaf met 0,8 procent beurswaarde prijs. Ahold Delhaize verloor 0,6 procent.

In de Midkap was het ASR Nederland dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,2 procent, nadat ING het koersdoel voor de verzekeraar verhoogde van 20,00 naar 26,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Albert Ploegh van ING denkt dat de verzekeraar in werkelijkheid meer kapitaal genereert dan de 9 procentpunt die het bedrijf zelf als richtlijn geeft voor de jaarlijkse autonome bijdrage aan de Solvency II-kapitaalbuffer. Ploegh voorspelt dat de verzekeraar die verwachting zal verhogen naar 10 tot 11 procentpunt, of circa 350 miljoen euro aan jaarlijks te genereren kapitaal.

GrandVision werd 1,2 procent meer waard, evenals Air France-KLM.

Corbion moest de rode lantaarn dragen in de AMX en verloor 1,0 procent. Ook Aperam kon met een min van 0,7 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug 2,6 procent, terwijl AMG Advanced Metallurgical Group 0,8 procent daalde. NSI schreef 2,0 procent bij, nadat het vastgoedbedrijf een nieuw tienjarig huurcontract afsloot met de huurder van Glass House voor het gehele pand in Amsterdam-Sloterdijk.

Leren beleggen

Live koersen