Redactie ABM Financial News - Vrijdag 27 januari 2017, 11:47 uur

De Amsterdamse beurs koerste vrijdag gedurende de ochtend lager. De AEX gaf 0,3 procent prijs op 486,45 punten, terwijl de AMX 0,1 procent steeg en de AScX een pas op de plaats maakte.


Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer gaan de Europese beurzen vandaag de Amerikaanse markten achterna, die donderdagavond wat wegzakten op de berichtgeving dat president Donald Trump een importheffing van 20 procent op Mexicaanse goederen wil instellen. "Dat is geen goed teken, ook niet voor Amerikaanse ondernemingen', aldus Nijkamp.

De vermogensbeheerder merkte op dat de beurzen sinds het begin van het jaar wat voortkabbelen. "Beleggers zijn al zo op de zaken vooruit gelopen, dat de bedrijfscijfers wel heel erg goed moeten zijn om een verdere stijging te kunnen verantwoorden."

Nijkamp verwacht een rustige voortzetting van de dag, waarbij het zwaartepunt vooral zal liggen in de Verenigde Staten. Daar wordt duidelijk in welke tempo de Amerikaanse economie is gegroeid in het vierde kwartaal van 2016. "Dit kan nog voor wat beweging zorgen op de beurzen", aldus Nijkamp.

Op macro-economisch vlak werd eerder al bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in januari iets is gestegen op maandbasis, terwijl het vertrouwen onder consumenten in Italië juist daalde. Italiaanse ondernemers kregen wel meer vertrouwen in de economie. Verder bleken de Spaanse detailhandelsverkopen in december op jaarbasis met 2,9 procent gestegen, iets minder dan de 3,2 procent groei in november.

De Europese Centrale Bank gaf meer duidelijkheid over de geldhoeveelheid in de eurozone in december. In december steeg de maatschappelijke geldhoeveelheid, kortweg M3, met 5,0 procent. In november steeg de geldhoeveelheid nog met 4,8 procent.

Later op de dag volgen nog een flink aantal kwartaalcijfers, met onder meer de Amerikaanse bedrijven Honeywell, Chevron en AbbVie. Verder staan de orders duurzame voor goederen over december geagendeerd, evenals het consumentenvertrouwen over januari gemeten door de Universiteit van Michigan.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 53,77 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 56,18 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0667. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0667 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0675 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 9 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van DSM dat 0,9 procent won. Verder schreef RELX 0,4 procent aan beurswaarde bij, terwijl Altice 0,4 procent steeg.

Unilever steeg marginaal met 0,3 procent, ondanks dat de indexzwaargewicht koersdoelverlagingen te verwerken kreeg van onder meer S&P Equity Research, Goldman Sachs en Bryan Garnier. Analisten speelden hiermee in op de tegenvallende cijfers van het Brits-Nederlandse concern. Bryan Garnier sprak bijvoorbeeld van tegenvallende kwartaalresultaten en een zwakke outlook. Ook de zwakker dan verwachte omzetgroei viel voor veel marktvorsers tegen. Met name de krimp in de volumes in Europa met 2,5 procent was wat S&P Equity Research betreft een negatieve verrassing.

Philips moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 1,5 procent en ook Randstad kon met een min van 1,2 procent niet in het groen komen.

In de Midkap was het GrandVision dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 2,4 procent, gevolgd door Aperam dat 1,9 procent bijschreef. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor Aperam van 42,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

PostNL bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 0,9 procent. TomTom gaf 0,8 procent prijs.

Air France-KLM zakte 0,2 procent weg na een rapport van Davy Research. Daarin kreeg de luchtvaartgroep een adviesverlaging van Neutraal naar Underperform. Ook het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 5,50 naar 4,80 euro. Analisten van Davy menen dat Air France-KLM onverminderd last blijft houden van concurrentie op zowel korte- als langeafstandsvluchten. Bovendien suggereert een verleden van zwakke winstgevendheid erop dat de luchtvaartgroep kwetsbaar is voor de stijgende brandstofprijzen, aldus de marktvorsers.

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug 1,3 procent, terwijl ICT Group 1,3 procent daalde.

Het lokaal genoteerde AND International steeg 6,0 procent. AND repte donderdag kort voor het sluiten van de handel van een stijgende vraag naar zijn activiteiten op het gebied van geocoding, omdat Google zijn prijzen heeft aangepast. Grotere gebruikers van geocoding moeten nu meer betalen voor het gebruik van de dienst en dat speelt AND in de kaart.

Leren beleggen

Live koersen