Redactie ABM Financial News - Dinsdag 24 januari 2017, 11:54 uur

De Amsterdamse beurs koerste dinsdag gedurende de ochtend fractioneel hoger. De AEX won 0,1 procent op 483,16 punten, terwijl de AMX 0,2 procent steeg en de AScX 0,3 procent bijschreef.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management sprak van een "vriendelijke dinsdag" met niet heel veel richtinggevend nieuws en relatief lage omzetten. Volgens Van Eerden worden de beurzen op dit moment voornamelijk gestuurd door opmerkingen over de mondiale politiek. "De plannen van Trump over de handelsverdragen en uitlatingen over de Brexit worden nauwlettend door beleggers gevolgd", aldus de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend inzicht in de voorlopige samengestelde inkoopmanagersindex over januari uit diverse Europese landen en de eurozone in het algemeen. In Duitsland bleek de bedrijvigheid in de industrie- en dienstensector in een lager tempo gegroeid, terwijl in Frankrijk de bedrijvigheid verder steeg. De samengestelde PMI van de Franse industrie en de dienstensector steeg van 53,1 in december naar 53,8 in januari. Daarmee noteerde de index op het hoogste punt in 67 maanden. De bedrijvigheid in de eurozone steeg in januari in een fractioneel lager tempo.

Later vandaag komen nog uit de Verenigde Staten nog de inkoopmanagersindex van de industrie over januari en de bestaande woningverkopen over december. Bovendien komen enkele Amerikaanse bedrijven met jaarcijfers, waaronder DuPont, Alcoa en Johnson & Johnson. In Nederland geeft HAL Trust nabeurs een update over het afgelopen kwartaal.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 0,9 procent op 53,19 dollar, terwijl een maart-future Brent eveneens 0,9 procent hoger bewoog op 55,73 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0738. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0743 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0739 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 15 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ArcelorMittal dat 1,2 procent bijschreef. Aalberts won 1,1 procent, terwijl Aegon eveneens 1,1 procent bijschreef.

Onder de hoofdfondsen moest Philips na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal de rode lantaarn dragen met een verlies van 2,4 procent. Het technologiebedrijf boekte een hoger aangepast bedrijfsresultaat, maar de stijging was minder dan waar analisten op hadden gerekend. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITA) steeg in het afgelopen kwartaal naar 1.001 miljoen euro. Een jaar terug was dit 842 miljoen euro. De marge steeg van 11,9 naar 13,8 procent. Deutsche Bank sprak van "gemengde resultaten". Volgens ING hangt er vooral veel onzekerheid boven het bedrijf, nadat Philips aangaf in discussie te zijn met Amerikaanse autoriteiten over de productie van defibrillatoren. Vooralsnog blijft het volgens de analist gissen naar de uitkomsten van de discussies, die mogelijk kunnen leiden tot een boete of sluiting van de fabrieken. Ondanks deze zaak en onzekerheden op de markt, hield Philips toch vast aan de verwachtingen voor komende jaren.

Verder daalden in de AEX KPN en Ahold Delhaize met respectievelijk 2,0 en 0,8 procent.

In de Midkap reageerden beleggers positiever op de cijfers van GrandVision. Het aandeel steeg met 4,2 procent. De uitbater van optieketens zag in het afgelopen kwartaal de vergelijkbare omzet harder stijgen dan een jaar eerder. Volgens analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers gaat het "weer de goede kant op" met GrandVision na twee teleurstellende kwartalen. In de AMX steeg ook Philips Lighting aanzienlijk, en wel met 2,2 procent. Op maandag publiceerde de afgesplitste tak van Philips de resultaten over het afgelopen kwartaal. Lighting boekte een hoger bedrijfsresultaat op een lagere kwartaalomzet.

Flow Traders schreef 1,1 procent bij.

In de AMX gaf Wereldhave juist 1,7 procent bij. Ook Air France-KLM kon met een verlies van 1,4 procent niet in het groen komen. ASR Nederland daalde met 0,4 procent, nadat Berenberg het aandeel van de kooplijst haalde. Het koersdoel voor de verzekeraar werd wel verhoogd van 21,20 naar 25,90 euro. Volgens de analisten van de Duitse zakenbank heeft ASR een "indrukwekkend" debuut gemaakt op de aandelenmarkt.

Onder de kleinere fondsen steeg Basic-Fit met 2,0 procent. Volgens ING opende Basic-Fit in 2016 meer nieuwe clubs dan verwacht. Analist Marc Zwartsenburg van ING constateerde dat het bedrijf vorig jaar 81 nieuwe clubs opende, waar volgens consensus 76 was verwacht. De marktvorser merkte tevens op dat de pijplijn met nieuwe clubs voor 2017 ook weer voor een positieve verrassing kan zorgen. Het bedrijf had eind 2016 419 clubs, waarvan 159 in België, waarmee het claimt de grootste fitnessketen in Europa en in België te zijn. Advanced Metallurgical Group werd 1,4 procent meer waard. BinckBank daalde 1,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen