Redactie ABM Financial News - Maandag 23 januari 2017, 12:00 uur

De Amsterdamse beurzen noteren maandag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index leverde 0,7 procent in op 482,36 punten, terwijl de AMX een onveranderde notering liet optekenen. De AScX noteerde een plus van 0,1 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management vindt het verlies van de hoofdgraadmeter aan de maat, "maar Trump schonk vrijdag nog geen klare wijn als het gaat om zijn stimuleringsmaatregelen. Afgezet tegen de bewegingen elders van maandag vind ik de daling van de AEX wel flink. Olie leverde maandag al in, goud en obligaties lopen op, bijna illustratief voor een onzekere markt", aldus Van Eerden.

De macro-economische agenda van maandag is relatief leeg met alleen het voorlopige consumentenvertrouwen van de eurozone over januari. Die komt in de tweede helft van de middag uit.

Olie noteerde maandag lager. Een maart-future West Texas Intermediate bewoog 0,5 lager op 52,94 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,2 procent hoger op 55,35 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0726. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0724 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0697 op de borden.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter kreeg KPN van KBC maandag een adviesverlaging van Kopen naar Houden en een koersdoelverlaging van 3,50 naar 2,90 euro. Analist Ruben Devos voorziet de nodige tegenwind voor het telecombedrijf. Zo rekent Devos voor dit jaar op aantrekkende concurrentie, niet alleen bij de mobiele tak, maar ook voor de zakelijke markt en op het vlak van content. Devos denkt dat KPN verder moet gaan herstructureren en dat betekent weinig goeds voor de vrije kasstroom. Tot slot wijst de analist op nieuwe wetgeving voor roaming, die ongunstig is voor KPN, dat daarnaast moeite zal hebben om het belang in Telefonica Deutschland te verkopen. Woensdag 1 februari publiceert KPN de cijfers over het vierde kwartaal. KPN zelf heeft geïnvesteerd in Personal MedSystems, dat een ECG app heeft ontwikkeld voor smartphones. KPN zei de hoofd investeerder te zijn in een financieringsronde waarmee in totaal 5 miljoen euro is opgehaald voor het Duitse bedrijf. KPN noteerde maandag 1,9 procent lager.

Barclays verlaagde het koersdoel van Heineken van 90,00 naar 82,00 en hield het advies op Overwogen staan. Barclays voorziet een volumedaling met 1 procent voor Europa, aangezien de activiteiten in het Verenigde Koninkrijk te maken hebben met een lastige vergelijkingsbasis en de prestaties in Polen en Nederland zwak bleven. Spanje en Frankrijk zullen groei laten zien volgens de analisten. Het aandeel Heineken zakte maandag 0,3 procent.

Barclays verlaagde het advies van Unilever van Overwogen naar Gelijkgewogen en het koersdoel van Unilever van 45,00 naar 41,00. Unilever verloor 1,2 procent.

Galapagos heeft 150.000 nieuwe warrants gecreëerd onder een nieuw warrantplan ten gunste van een werknemer van een dochtervennootschap van het bedrijf. De warrants hebben een uitoefentermijn van 8 jaar vanaf de datum van het aanbod en een uitoefenprijs van 62,50 euro. De warrants zijn niet overdraagbaar en kunnen niet worden uitgeoefend voor de derde verjaardag van hun uitgifte. Elke warrant geeft het recht om bij uitoefening in te schrijven op één nieuw Galapagos aandeel. De warrants op zich zullen niet worden genoteerd aan een beurs, zei het concern. Galapagos noteerde 1,0 procent lager.

Royal Dutch Shell heeft een belang van 50 procent in samenwerkingsverband SADAF verkocht aan partner SABIC. Daarmee is een bedrag van 820 miljoen dollar gemoeid. De verkoopbrengst zal Shell aanwenden voor investeringen in de groei van de mondiale chemische activiteiten van de onderneming. De samenwerking tussen Shell en SABIC zou eigenlijk pas in 2020 ten einde komen. Het aandeel Royal Dutch Shell leverde maandag 0,5 procent in.

De winnende fondsen waren bij de AEX duidelijk in de minderheid. Bovendien waren de plussen bescheiden in omvang: SBM Offshore was met een winst van 0,6 procent de sterkste stijger.

Van de Midkapfondsen bracht Philips Lighting de cijfers over het vierde kwartaal naar buiten met minder omzet, maar een hoger operationeel resultaat. Het bedrijf verwacht voor dit jaar een verdere groei van de aangepaste operationele marge en terugkeer naar vergelijkbare omzetgroei. Het bedrijf stelde een dividend van 1,10 per aandeel in contanten voor en wil aanvullend in 2017 en 2018 300 miljoen euro terugbetalen aan aandeelhouders door te participeren in de aanvullende plaatsing van aandelen door voormalige moedermaatschappij Koninklijke Philips. De onderneming kondigde maandag ook aan twee nieuwe leden van de raad van commissarissen te willen benoemen, te weten Jill Lee en Gerard van de Aast. JPMorgan Cazenove zag in de outlook en de inkoop van aandelen een compensatie voor de minder dan verwachte resultaten. Ook KBC was positief over de outlook, het dividendvoorstel van 1,10 euro en de aandelenterugkoop van 300 miljoen euro. ABN AMRO deelde die mening. Het aandeel moest 1,6 procent prijsgeven, waarmee het de lijst van dalers aanvoerde.

Sligro Food Group neemt de Belgische groothandelaar ISPC over zonder financiële details te vermelden. ISPC is een Belgische horeca- en gezondheidszorggroothandel met zelfbedienings- en bezorgvestigingen in Gent en Luik en een groothandel in verse vis in Brussel. Het bedrijf realiseerde in 2016 een omzet van 86 miljoen euro en heeft 250 medewerkers. Sligro noteerde 0,4 procent hoger.

Bij de Midkap stonden er beduidend meer fondsen in de plus. De belangrijkste stijgers kwamen hier overigens ook nog altijd niet boven het procent, maar dat gold ook voor de verliezers. WDP won 0,8 procent, OCI dikte dan wel 1,0 procent aan en Intertrust won 0,6 procent.

Verlies was maandag weggelegd voor ASR Nederland dat 0,7 procent inleverde.

Bij de AScX-fondsen kreeg Telegraaf Media Groep een ongevraagd bod van Talpa, dat 5,90 euro in contanten bood. Eerder deed het Vlaamse Mediahuis met aandeelhouder de familie Van Puijenbroek een bod van 5,25 per aandeel TMG. Talpa-baas John de Mol houdt inmiddels 20,59 procent van de aandelen TMG. Hij vond dat het bod van het Mediahuis "niet getuigt van een sterk geloof in de kracht van TMG, de potentie van TMG en onze nationale mediasector." Het Mediahuis liet weten kennis te hebben genomen van het bericht en de situatie te bestuderen. TMG gaf aan het bod te hebben ontvangen en deze te zullen bestuderen. NIBC verhoogde het koersdoel van 4,25 naar 6,25 euro met handhaving van het advies op Neutraal en noemde de nieuwe situatie een interessante biedingsstrijd die kan uitmonden in een nog iets hoger bod dan het bod van Talpa. Het aandeel TMG won 1,6 procent en kwam daarmee precies ter hoogte van het bod van Talpa uit.

Bij deze index hielden de plussen en minnen elkaar numeriek aardig in evenwicht. AMG was een zeer opvallende stijger met een winst van 4,2 procent, een stijging die ook Van Eerden opviel, maar niet direct kon plaatsen. Brunel won 0,8 procent, Kiadis 0,9 procent en Fagron 1,0 procent.

Verlies betrof hier Beter Bed, vrijdag nog met omzetcijfers, dat 2,1 procent zakte, Stern waar 1,2 procent van de koers af ging en Kendrion die 0,7 procent prijsgaf.

Van de lokale fondsen kreeg Pharming er 9,0 procent bij, goed voor een winst van 0,02 euro bij een omzet van 11 miljoen stukken.

Leren beleggen

Live koersen