Redactie ABM Financial News - Woensdag 11 januari 2017, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs is woensdag gedurende de ochtend iets weggezakt. De AEX koerste rond de klok van half elf 0,1 procent lager op 484,05 punten, terwijl de AMX juist 0,1 procent won en de AScX eveneens 0,1 procent steeg.


Volgens investment manager Simon Wiersma van ING wachten beleggers vooral op de cijfers over het afgelopen kwartaal. "Na al het politieke nieuws zijn beleggers in afwachting van de bedrijfswinsten", aldus Wiersma. "Maar nog veel belangrijker zijn de vooruitzichten die bekend worden gemaakt." Volgens de beleggingsstrateeg zijn de verwachtingen "iets te hooggespannen". Daarmee neemt de kans op teleurstellingen onder beleggers toe.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de industriële productie in Spanje in november is gestegen. De Spaanse industrie produceerde op maandbasis in november 1,7 procent meer. In oktober steeg de productie nog met slechts 0,1 procent.

Later vandaag krijgen beleggers nog inzicht in de Britse handelsbalans en industriële productie over november. Bovendien staan in Amerika de wekelijkse hypotheekaanvragen en olievoorraden geagendeerd. De meeste aandacht gaat vandaag volgens Wiersma evenwel uit naar de speech van de aanstaande president Donald Trump van de Verenigde Staten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus verwacht geen uiteenzetting van concrete plannen door Trump, maar wel uitlatingen die voor een "positieve twist" kunnen zorgen. In aanloop naar de persconferentie zal het volgens Schutte rustig blijven op de Europese markten.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent op 50,99 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 53,85 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0544. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0559 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0566 op de borden.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 6 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Wolters Kluwer dat 1,6 procent bijschreef, nadat Berenberg het advies voor de uitgever verhoogde van Verkopen naar Houden. Het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 30,50 naar 33,00 euro. Analisten van Berenberg beoordelen de risico's aan de onderkant inmiddels als minder groot, waar aanvankelijk de verwachtingen wat als te hoog gespannen werden ingeschat.

ArcelorMittal werd 1,1 procent meer waard. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor de staalgigant van 5,50 naar 7,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. Boskalis steeg 1,5 procent.

In de AEX gaf KPN 2,2 procent prijs. Jefferies verlaagde het advies voor KPN van Houden naar Underperform en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 2,94 naar 2,32 euro. Volgens analist Ulrich Rathe krijgt KPN er met de joint venture tussen Ziggo en Vodafone een sterke concurrent bij die op eenzelfde niveau kan gaan opereren. Kabelaar Altice verloor 1,6 procent, terwijl Heineken met een min van 0,9 procent eveneens niet in het groen kon komen.

In de Midkap was het Aperam dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 1,4 procent, evenals ASR Nederland dat 1,8 procent won. Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor Aperam van 46,00 naar 48,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Kempen & Co plaatste ASR op de kooplijst met een koersdoel van 27,00 euro. Analisten van Kempen noemden ASR sinds de beursgang vorig jaar een "conservatieve en voorspelbare" verzekeringsmaatschappij. IMCD werd 0,9 procent meer waard.

Air France-KLM gaf 0,9 procent prijs, terwijl ook het volatiele OCI de gebeten hond was met een koersdaling van eveneens 0,9 procent. Verder daalde Intertrust met 0,7 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Telegraaf Media Groep liefst 6,8 procent. Mediahuis en VP Exploitatie bevestigden hun voornemen om gezamenlijk een openbaar bod uit te brengen op alle uitstaande aandelen TMG. Inmiddels is 55 procent van totaal aantal uitstaande aandelen TMG gecommitteerd.

Stern Groep steeg 3,4 procent. De autogroep gaat zich in de periode 2017 tot en met 2020 meer focussen op mobility solutions en services en hoopt daarmee het bedrijfsresultaat (EBITDA) per 2020 te verdubbelen in vergelijking tot het huidige niveau. Dit meldde Stern dinsdag nabeurs met de presentatie van een nieuw strategisch plan. NIBC noemde de doelstellingen van Stern ambitieus, maar realiseerbaar. Een verdubbeling van het bedrijfsresultaat zou volgens analist Edwin de Jong van NIBC ook moeten leiden tot een ruime verdubbeling van de nettowinst.

Lucas Bols daalde onder de kleinere fondsen 0,9 procent en Amsterdam Commodities gaf zelfs 1,3 procent prijs.

Leren beleggen

Live koersen