Redactie ABM Financial News - Dinsdag 10 januari 2017, 11:54 uur

De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index zakte 0,2 procent naar 484,25 punten, terwijl de AMX ook een verlies van 0,2 procent liet optekenen. De AScX noteerde een verlies van 0,6 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management beoordeelt de handelsdag tot nu toe als afwachtend. "Daarmee is het beeld ten opzichte van maandag niet anders. De macro-economische agenda van vandaag is niet inspirerend genoeg om daar verandering in te brengen. Morgen geeft Donald Trump een persconferentie, maar ik verwacht voor de hele week eerlijk gezegd het beeld wat we tot nu toe op de borden zien", aldus Van Eerden.

Vanochtend bleken cijfers uit Azië over het geheel genomen bemoedigend: het Japanse consumentenvertrouwen over december steeg, de producentenprijzen van China over december waren duidelijk beter dan verwacht, alleen de consumentenprijzen over dezelfde maand bleven iets achter bij de prognose.

Verder is de economie van China in 2016 met 6,7 procent gegroeid, aldus een Chinese overheidsofficial dinsdag.

De Franse industrie heeft in november op zowel maand- als jaarbasis meer geproduceerd.

Vanmiddag komen in de Verenigde Staten nog twee data uit: het ondernemersvertrouwen van het kleinbedrijf over december en de groothandelsvoorraden over november.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate bewoog 0,2 procent hoger op 52,07 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent steeg op 55,02 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0600. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0608 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0568 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter kwam ArcelorMittal maandag met het bericht dat het zijn contracten met Air Liquide voor de levering van industriële gassen heeft verlengd en uitgebreid. Het aandeel steeg dinsdag 1 procent, waarmee het bedrijf de sterkste stijger onder de AEX-fondsen was.

Gemalto heeft een partnerschap gesloten met Banma om via deze weg de eerste internetauto van China bouwen, de Roewe RX5. Banma is een nieuwe joint venture tussen Alibaba en SAIC Motor Corporation. Gemalto levert in deze alliantie de zogeheten machine specifieke software. Gemalto dikte 0,7 procent aan.

JPMorgan Cazenove heeft het koersdoel voor RELX verhoogd van 18,20 naar 19,00 met handhaving van het advies op Overwogen. Analisten van de Amerikaanse bank zien bij RELX voldoende kracht in bedrijfsspecifieke factoren die genoeg basis vormen voor een zogeheten outperformance. Zij wijzen in verband hiermee op de technologische uitrusting van het bedrijf, nieuwe producten, innovaties en de betreding van nieuwe regio's. Daarnaast zien zij ruimte voor aanvullende overnames. Het aandeel RELX noteerde dinsdag 0,1 procent hoger.

Goldman Sachs heeft het koersdoel op KPN verhoogd van 3,80 naar 4,00 euro bij een ongewijzigde koopaanbeveling. Het aandeel is de Conviction Buy-lijst van Goldman Sachs geplaatst. De verhoging van het koersdoel van 0,20 euro baseren de analisten op een sterkere outlook voor de groei op de lange termijn. Ook reflecteert het koersdoel die van Telefonica Deutschland, waarin KPN een belang van 15,5 procent heeft, aldus Goldman Sachs. KPN won 1 procent.

Volgens de marktvorsers ligt KPN op koers om zijn oorspronkelijke kostenbesparingsdoel van 300 miljoen euro te overschrijden met 50 procent tegen het eind van het jaar, gevolgd door nieuwe kostenbesparingen van 240 miljoen euro in de komende drie jaar.

Bij de AEX vielen de verliezen van Aegon en NN op. "Gisteren zagen we kapitaalmarktrente omlaag komen en ook de tienjaars rente stond onder druk. Verzekeraars zijn zeer gevoelig voor de rentestanden", aldus Van Eerden. NN noteerde 1,7 procent lager, Aegon leverde 1,6 procent in.

AkzoNobel zakte dinsdag 0,9 procent en bij Boskalis ging er 1 procent van de koers af.

Van de Midkapfondsen meldde Philips Lighting maandag een contract te hebben gesloten met de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond om de officiële leverancier te worden van LED-verlichting voor Nederlandse hockeyvelden. Er werden geen financiele details bekend gemaakt. Philips Lighting zakte 0,6 procent.

Air France-KLM kreeg van Barclay een adviesverlaging van Gelijkgewogen naar Onderwogen. Het koersdoel ging omlaag van 5,00 euro naar 4,50 euro. In het rapport over de Europese luchtvaartsector stelden de analisten te rekenen op margedalingen bij een aantal luchtvaartmaatschappijen, omdat brandstofvoordelen tot een einde komen. Tegelijkertijd blijft de verhouding tussen vraag en aanbod volgens de bank uit balans wat tot druk op de rendementen zorgt. Het aandeel van de luchtvaartonderneming leverde 3,5 procent in.

Aperam is in gesprek met het Duitse Mutares over de verkoop van een fabriek voor roestvrijstalen buizen in het Franse Ancerville en een distributiecentrum in Annecy. Ook Aperam gaf geen financiële details prijs. Aperam won 2 procent.

Na Aperam was alleen Intertrust met een koerswinst van 1,6 procent bij de winnende fondsen vermeldenswaardig.

Verliezers waren verder Arcadis dat 2,4 procent zakte, FlowTraders waar 1,2 procent van de koers af ging en TomTom dat eveneens 1,2 procent inleverde.

Bij de AScX-fondsen ging Beter Bed met 2,7 procent omlaag, Ordina met 2 procent en Wessanen met 1,1 procent. Winnaars was onder andere Probiodrug dat 1,4 procent aandikte, en waren ook duidelijk in de minderheid.

Van de lokale fondsen meldde RoodMicrotec over in de tweede helft van 2016 een hogere omzet en ook over heel het boekjaar gestegen opbrengsten. In de tweede helft van 2016 steeg de omzet met 13 procent ten opzichte van de eerste zes maanden van het jaar, van 4,9 miljoen naar ruim 5,5 miljoen euro. In heel het boekjaar 2016 liepen de opbrengsten met 2 procent op ten opzichte van een jaar eerder, van 10,2 miljoen tot circa 10,5 miljoen euro. RoodMicrotec herbevestigde dinsdag verder de outlook voor de lange termijn en voorziet tussen "nu en 2020" nog steeds een omzetstijging van 75 procent. Het aandeel won 12,1 procent.

Leren beleggen

Live koersen