Redactie ABM Financial News - Donderdag 12 januari 2017, 11:52 uur

De Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend lager. De AEX verloor rond de klok van elf uur 0,2 procent op 485,71 punten, terwijl de AMX zelfs 0,4 procent aan beurswaarde prijsgaf, maar de AScX juist 0,6 procent won.


Beleggers verwerkten met name de persconferentie van president-elect Donald Trump op woensdag, waarin volgens investment manager Simon Wiersma van ING de plannen van Trump onduidelijk bleven. "Hooggespannen verwachtingen komen zelden uit op de beurs en eindigen vaak in teleurstelling. Dat geldt ook voor de gisteren gehouden speech", aldus de strateeg van ING. Volgens Wiersma hoopten beleggers op meer duidelijkheid over zijn investeringsplannen, maar kregen ze die niet. "Trump had vooral commentaar op de pers."

Aandelen gerelateerd aan de gezondheidszorg gingen scherp omlaag toen Trump de sector bekritiseerde, maar volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK voelde vooral biotech de grootste impact van de conferentie. "Dat was niet onverwacht, want dat heeft hij al eerder gezegd. Maar de reactie onder beleggers was pure paniek", aldus Aslam.

Volgens Wiersma zijn beleggers in de afgelopen maanden "te enthousiast" in aandelen gaan beleggen en de strateeg verwacht op korte termijn geen sterke stijging meer van de aandelenkoersen. ING bracht vorige week de weging van aandelen in de eigen beleggingsstrategie terug van overwogen naar neutraal ten gunste van obligaties.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat de consumentenprijzen in Frankrijk in december in een hoger tempo zijn gestegen in vergelijking met een maand eerder. In Italië kwam de industriële productie in november op maandbasis 0,7 procent hoger uit, na een vlakke ontwikkeling in oktober.

Bovendien bleek de economie in Duitsland in 2016 in een sterker gegroeid dan in 2015. De groei van het bruto binnenlands product kwam vorig jaar uit op 1,9 procent, waar in 2015 nog een groei van 1,7 procent werd gerapporteerd.

Later in de ochtend krijgen beleggers nog inzicht in de industriële productie over november in de eurozone. In de Verenigde Staten staan vanmiddag de wekelijkse opgave van het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering geagendeerd. "[Dit geeft] een goede indicatie van de arbeidsmarktontwikkelingen", aldus Wiersma.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent op 52,32 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 55,37 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0639. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0580 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0498 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 7 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Randstad dat 2,0 procent won na een adviesverhoging van Deutsche Bank. De Duitse bank verhoogde het advies voor de uitzender van Verkopen naar Houden en stelde het koersdoel opwaarts bij van 33,00 naar 56,00 euro. Analist Tom Sykes betoogde in een korte analyse van de Europese uitzendmarkt dat een gebrek aan negatieve impulsen resulteerde in de adviesverhoging, niet alleen voor Randstad, maar ook voor diens sectorgenoten Adecco, Hays en Page Group.

Ook verzekeraar Aegon steeg in de AEX aanzienlijk, en wel met 0,4 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell schreef in het licht van de gestegen olieprijzen 0,2 procent bij.

Onder de hoofdfondsen gaf biotechbedrijf Galapagos 2,6 procent aan beurswaarde prijs na de dreigende woorden van Donald Trump, terwijl ook DSM met een min van 1,3 procent niet in het groen kon komen. Philips verloor 1,0 procent.

In de Midkap was het ASR Nederland dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel werd 1,5 procent meer waard, gevolgd door vastgoedfonds WDP dat 0,5 procent steeg. Het volatiele OCI schreef eveneens 0,5 procent bij.

Arcadis bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 2,1 procent. Air France-KLM daalde met 1,2 procent.

Onder de kleinere fondsen won Takeaway.com maar liefst 13,0 procent, nadat de online bestel- en bezorgdienst voor kant en klare maaltijden in het laatste kwartaal van 2016 wederom een forse groei van het aantal orders heeft gerealiseerd. In het vierde kwartaal nam het aantal orders ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015 met 54 procent toe tot 14,9 miljoen bestellingen. In het derde kwartaal bedroeg het aantal orders 12,1 miljoen. ABN AMRO sprak van een "zeer sterke" ordergroei. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers blijft de positie in Duitsland evenwel een potentieel risico. Het bedrijf kan een overnameprooi worden, aldus de marktvorser.

NSI steeg 1,1 procent, ondanks dat ING het koersdoel verlaagde van 4,75 naar 4,40 euro. Het koopadvies werd evenwel gehandhaafd. Bouwer Heijmans verloor 1,0 procent.

Leren beleggen

Live koersen