Redactie ABM Financial News - Woensdag 18 januari 2017, 11:57 uur

De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend in het groen. Rond de klok van 11 uur won de AEX met 0,5 procent op 483,98 punten, terwijl de AMX en AScX circa 0,2 procent stegen.

Volgens vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management trok vooral ASML de kar na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. "Het is fantastisch wat die jongens doen en de vooruitzichten zijn goed. Dat wordt door beleggers beloond", aldus Vermeulen, die eveneens opmerkte dat ASM International kon profiteren van de koerswinst van ASMI.

Verder sprak Vermeulen van een rustige markt, zonder al te veel uitschieters. Bovendien liggen de futures in de Verenigde Staten iets beter bij, maar zijn de bewegingen ook daar minimaal, aldus de vermogensbeheerder.

Volgens Vermeulen kijken beleggers met name uit naar de inauguratiespeech van president-elect Donald Trump. Als gevolg kunnen er volgende week wat forsere bewegingen zijn.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag onder meer uit naar de inflatiecijfers uit de eurozone en de Verenigde Staten over december. Verder staan cijfers over de Amerikaanse industriële productie op de rol en komt de Federal Reserve met het Beige Book.

Voorbeurs meldde het Duitse statistiekbureau al dat de Duitse inflatie in december conform verwachting uitkwam op 1,7 procent op jaarbasis. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,7 procent. De Britse werkloosheid bleef in de periode van september tot en met november stabiel op 4,8 procent.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent op 52,14 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 55,17 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0689. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0705 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0696 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van ASML dat 5,3 procent bijschreef na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. ASML voldeed in de laatste drie maanden van 2016 ruimschoots aan de eigen verwachtingen. Het bedrijf zei verder te rekenen op een iets lagere omzet in het lopende kwartaal. Volgens topman Peter Wennink van ASML zetten de positieve trends door. Zowel Morgan Stanley als Theodoor Gilissen Bankiers spraken van sterke cijfers. Bryan Garnier haalde het aandeel zelfs van de verkooplijst en verhoogde het advies naar Neutraal vanwege het aantrekkende momentum.

Verder schreven DSM en ArcelorMittal respectievelijk 1,5 en 0,9 procent aan beurswaarde bij. Laatstgenoemde profiteerde van een adviesverhoging naar Kopen van Commerzbank.

Onder de hoofdfondsen daalde Aegon met 1,7 procent en kon ING Groep met een min van 1,2 procent eveneens niet in het groen komen. RELX verloor 1,0 procent.

In de Midkap was het ASM International dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg 1,4 procent, gevolgd door TomTom met een winst van 1,2 procent. De navigatiespecialist maakte bekend dat het de Duitse start-up Autonomos heeft overgenomen, dat zich richt op autonoom autorijden. NIBC sprak van een acquisitie van hoge kwaliteit. Volgens analist Martijn den Drijver is TomTom beter gepositioneerd om contracten gerelateerd aan ADAS en (semi) autonoom autorijden binnen te halen.

Intertrust bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 2,4 procent. Verder gaven GrandVision en Flow Traders tot 1,3 procent aan beurswaarde prijs.

Onder de kleinere fondsen steeg Telegraaf Media Groep met 2,6 procent, terwijl BinckBank 1,7 procent daalde. Heijmans won 1,3 procent, nadat de bouwer liet weten de verkoop van Franki afgerond te hebben. Heijmans ontving netto 15 miljoen euro.

Onder de lokaal genoteerde fondsen viel MDxHealth op met een winst van 1,5 procent. Het bedrijf maakte bekend dat de Amerikaanse zorgverzekeraar Horizon Blue Cross Blue de prostaatkankertest van het Belgische biotechbedrijf in zijn dekkingspakket heeft opgenomen. Horizon BCBS is de grootste zorgverzekeraar in de Amerikaanse staat New Jersey met ruim 3,8 miljoen leden.

SnowWorld steeg 0,3 procent. Het bedrijf boekte iets meer omzet en winst in het afgelopen kwartaal. Bovendien werd het dividend verhoogd naar 0,30 euro per aandeel, 0,12 euro meer dan een boekjaar eerder. SnowWorld verwacht in het lopende jaar een hoger nettoresultaat te zullen behalen dan in het boekjaar 2015/2016. Financieel directeur Wim Moerman van SnowWorld stelde woensdag tegenover ABM Financial News dat SnowWorld onderhandelt over een samenwerking bij de ontwikkeling van een skipisteproject in Noord-Italië. SnowWorld wordt volgens Moerman momenteel ook benaderd door partijen uit de Verenigde Staten en Azië. NIBC noemde de cijfers van SnowWorld "in orde".

Leren beleggen

Live koersen