Redactie ABM Financial News - Maandag 30 januari 2017, 12:03 uur

De Amsterdamse beurs is maandag gedurende de ochtend verder in het rood gezakt. Rond de klok van elf uur koerste de AEX 0,9 procent lager op 481,47 punten, terwijl de AMX 0,7 procent verloor en de AScX 0,4 procent daalde.

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer merkte op dat de beurzen sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen flink zijn opgelopen en dat een dip nu niet als een verrassing komt.

Evenwel ziet Nijkamp geen reden voor een zware terugslag. "Recente macrocijfers laten vooralsnog een goed beeld zien en een merendeel van de bedrijven kwam met beter dan verwachte cijfers", aldus de vermogensbeheerder.

Wel merkte Nijkamp op dat de rentes in Europa, en met name in Italië, verder oplopen en dat de Amerikaanse arbeidsmarkt iets verslechterde in het afgelopen kwartaal.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in december flink zijn gestegen. De producentenprijzen namen vorige maand op jaarbasis met 5,4 procent toe. Dit is de sterkste stijging van de producentenprijzen sinds januari 2012.

Verder bleek het producentenvertrouwen in Nederland in januari verbeterd. Het producentenvertrouwen steeg van 4,7 in december naar 6,0 in januari, zo maakte het CBS bekend. Ondernemers in de industrie zijn vooral positiever over hun orderportefeuille. Het producentenvertrouwen bereikte de hoogste stand vanaf maart 2008.

Bovendien steeg de Spaanse economie in het vierde kwartaal van 2016 in een stabiel tempo ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Het Spaanse bruto binnenlands product steeg in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,7 procent, gelijk aan een maand eerder.

Op het Damrak kijken beleggers later deze week vooral uit naar de cijfers van indexzwaargewicht Royal Dutch Shell, ING Groep, KPN en Unibail-Rodamco.

Uit het buitenland is de lijst met bedrijven die de boeken openen enorm. Onder meer de Amerikaanse technologiegiganten Apple, Facebook en Amazon.com staan geagendeerd, terwijl ook onder meer ExxonMobil en Deutsche Bank de markten in beweging kunnen zetten.

Op het macro-economische vlak kunnen vooral het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag, die van de Bank of England op donderdag en het Amerikaanse banenrapport van vrijdag op extra aandacht rekenen.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een maart-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 53,06 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 55,35 dollar.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0697. Bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag verhandelde het muntpaar nog op 1,0688.

Stijgers en dalers
In de AEX koersten 3 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Wolters Kluwer dat 0,5 procent won. ABN AMRO schreef 0,1 procent bij en ASML won eveneens 0,1 procent, na een koopaanbeveling door ABN AMRO. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO verwacht een aanhoudende sterke orderstroom in de komende kwartalen en sprak bovendien van een "exceptionele" groei van het aantal elektronische apparaten en een aanhoudend sterke markt voor Logic. Verder verbeteren volgens de analist de vooruitzichten voor DRAM.

Vopak moest in de hoofdgraadmeter de rode lantaarn dragen met een verlies van 4,8 procent, nadat het aandeel door Goldman Sachs op de verkooplijst werd gezet. De Amerikaanse zakenbank voorziet in het tweede kwartaal een betekenisvolle verlaging in de Opec-voorraden. Dit zal volgens de analisten leiden tot een lagere vraag naar opslag en een negatieve impact hebben op de bezettingsgraad van het bedrijf. Daarnaast verwachten de analisten dat de hoge vaste kostenbasis een negatief effect zal hebben op de operationele leverage.

Randstad kreeg te maken met twee koersdoelverhogingen. HSBC verhoogde zijn koersdoel op de uitzender van 53.00 naar 60,00 euro en hield vast aan het koopadvies. Barclays stelde zijn koersdoel op Randstad opwaarts bij van 53,00 naar 61,00 euro en handhaafde het Overwogen advies. Het aandeel Randstad daalde 0,5 procent.

Verder daalden Aalberts Industries en SBM Offshore met respectievelijk 1,9 en 1,7 procent.

Indexzwaargewicht Unilever gaf 0,9 procent prijs. UBS verlaagde het koersdoel voor het Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern van 41,00 naar 40,00, waarbij het Neutraal advies werd gehandhaafd. Analist Pinar Ergun van de Zwitserse bank merkte op dat het bedrijf nog niet de juiste balans heeft weten te vinden tussen opkomende en volgroeide markten, tussen focus op prijs of volume en tussen rendement en investeringen. De analist zei dat het concern de zwakke resultaten in het vierde kwartaal mede heeft te danken aan de reacties van de concurrenten op zijn prijsverhogingen.

In de Midkap was het Sligro Food Group dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 1,0 procent, gevolgd door Refresco Group dat 0,7 procent hoger koerste. WDP won 0,6 procent.

Air France-KLM bleek in de AMX de gebeten hond met een verlies van 2,2 procent en ook Fugro kon met een min van 1,9 procent niet in het groen komen.

Onder de kleinere fondsen won Probiodrug 1,0 procent, terwijl Telegraaf Media Groep 2,2 procent daalde.

Leren beleggen

Live koersen