Redactie ABM Financial News - Woensdag 25 januari 2017, 13:09 uur

De aandelenmarkten in Europa noteren woensdag hoger. Rond lunchtijd steeg de Stoxx Europe 600 index 1,0 procent tot 365,40 punten, won de Duitse DAX 1,3 procent naar 11.746,97 punten, noteerde de Franse CAC 40 1,0 procent hoger op 4.878,32 punten en stond de Britse FTSE 0,3 procent in de plus op een stand van 7.169,77 punten.

De Europese beurzen profiteerden woensdag van het positieve sentiment vanuit Amerika, waar Wall Street dinsdag nieuwe records neerzette, volgens marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets.

"De markten waren een tijd in afwachting van de infrastructuurvoorstellen van president Donald Trump en hij kwam eindelijk met wat details", aldus Aslam. Dinsdag werd onder meer bekend dat Trump de plannen voor de verlenging van de Noord Dakota oliepijplijn doorzet.

Op macro-economisch vlak was er vooral aandacht voor de Duitse Ifo index. Die gaf een verslechtering van het ondernemersklimaat weer in januari, met een daling van de index naar 109,8, van 111,0 in december. In Frankrijk bleef het ondernemersvertrouwen deze maand stabiel op 106.

Verder werd bekend dat de producentenprijzen in Spanje in december met 2,8 procent zijn gestegen op jaarbasis terwijl op maandbasis sprake was van een stijging van 1,5 procent. De orders binnen de Italiaanse industrie stegen in november met 1,5 procent op jaarbasis en de omzet nam in dezelfde maand toe met 2,4 procent.

Olie werd woensdag goedkoper, in afwachting van het wekelijkse Amerikaanse voorradenrapport. De maart-future op een vat West Texas Intermediate daalde 0,7 procent naar 52,81 dollar en de maart-future op een vat Brent werd eveneens 0,7 procent goedkoper op 55,05 dollar.

De euro/dollar noteerde rond lunchtijd op 1,0755. Woensdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,0733, wat nagenoeg gelijk was aan de wisselkoers van het muntpaar bij het slot van Wall Street op dinsdagavond.

Bedrijfsnieuws
Financiële waarden waren woensdag in trek. In Madrid zaten bankaandelen in de lift, met Banco Santander dat 3,5 procent steeg na de bekendmaking van sterke vierde kwartaalcijfers. In de periode werden bovendien meer leningen verstrekt en namen de deposito's toe. Het rendement op eigen vermogen (RoE), een belangrijke maatstaf voor analisten om banken op de beoordelen, kwam uit op 7,26 procent, iets lager dan de 7,66 procent van het derde kwartaal.

Sectorgenoten BBVA en Banco Popular Espanol stegen achtereenvolgens 2,5 en 1,5 procent.

Elders in Europa deden financials het ook goed. ING groep steeg 2,5 procent in Amsterdam, BNP Paribas won 2,4 procent in Parijs en Deutsche Bank steeg 2,6 procent in Frankfurt.

Extra aandacht was er opnieuw voor de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo, die dinsdagavond bevestigde dat het een overnamebod op verzekeraar Assicurazioni Generali overweegt. Intesa Sanpaolo verloor 2,4 procent en Generali daalde 1,0 procent.

Grondstoffondsen konden geen potten breken na een aantal tegenvallende cijferrapportages en verwachtingen. Fresnillo daalde 2,9 procent en BHP Billiton verloor 1,0 procent.

Fresnillo produceerde in het vierde kwartaal weliswaar meer goud en zilver, maar verwacht in 2017 minder goud te delven. De zilverproductie komt naar verwachting wel wat hoger uit. Ondertussen nam de productie af bij BHP Billiton in het halfjaar dat eindigde op 31 december bij de meeste onderdelen. Wel werden de productiedoelstellingen voor olie, ijzererts en kolen voor heel het jaar gehandhaafd. De outlook voor de koperproductie werd echter verlaagd.

Farmaceut Novartis behaalde in het vierde kwartaal een lagere omzet en winst, terwijl de vrije kasstroom licht steeg. Het dividend van 2,75 Zwitserse frank over 2016 was een stijging van 2 procent op jaarbasis. Voor 2017 wordt gerekend op een omzet die vrijwel stabiel is ten opzichte van afgelopen jaar. Het aandeel steeg 2,2 procent. Sectorgenoten als Roche Holding en AstraZeneca profiteerden van het positieve sentiment en stegen respectievelijk 1,2 en 1,4 procent.

Futures Wall Street
De Amerikaanse futures duiden woensdag op een hogere opening voor Wall Street. De futures op de S&P 500, de Dow Jones index en de Nasdaq noteerden rond het middaguur 0,3 procent in de plus.

Dinsdag zetten de S&P 500 en de Nasdaq nieuwe records neer. Bij de slotbel in New York noteerde de S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.280,07 punten en won de Nasdaq 0,9 procent op 5.600,96 punten. Dit waren nieuwe records. De Dow Jones index steeg 0,6 procent op 19.912,71 punten.

Leren beleggen

Live koersen