Redactie ABM Financial News - Vrijdag 20 januari 2017, 13:20 uur

ArcelorMittal blijft een favoriet voor Berenberg in de Europese staalsector. Dit bleek vrijdag uit een rapport van de Duitse zakenbank die ook positief is over de Europese sectorgenoten Thyssenkrupp en Salzgitter.

De belangrijkste vraag voor beleggers is volgens Berenberg niet óf de staalprijzen zullen dalen ten opzichte van de huidige niveaus, maar met hoeveel. De analisten menen dat zelfs met dalende staalprijzen er hogere marges in het verschiet liggen in het eerste halfjaar. In het derde kwartaal voorzien de marktvorsers echter een krimp in de marges, die uiteindelijk in de laatste drie maanden weer zullen aantrekken.

Berenberg merkte ook op dat een eventuele daling van de vraag uit China, de grootste consument en producent ter wereld van staal, zal kunnen worden opgevangen door een sterkere vraag van buiten het land. Die vraag kan worden ondersteund door een herstel van de energiemarkten en mogelijke investeringen in de Amerikaanse infrastructuur.

In het rapport wijzen de analisten ook op de rol van Brazilië en Rusland in de wereldwijde staalhandel, die volgens Berenberg onderbelicht is. Beide landen behoren tot de grootste exporteurs van staal.

In zowel Rusland als Brazilië is sprake van een recessie, maar het dieptepunt in beide landen lijkt volgens Berenberg achter de rug. Mocht het herstel in 2017 plaatsvinden dan leidt dit tot meer investeringen, een hogere vraag en hogere staalprijzen in Rusland en Brazilië. Ook zullen deze landen dan minder exporteren, wat tevens positief is voor de internationale staalprijzen.

Consolidatie Europa
De verwachte consolidatieslag onder staalbedrijven zal een positieve impact hebben op de staalprijzen, omdat hiermee volatiliteit verminderd wordt. Consolidatie kan plaatsvinden door de eventuele verkoop van de Italiaanse staalfabriek Ilva, waar ArcelorMittal voor in de race is, en door een mogelijke joint venture van Thyssenkrupp en Tata Steel.

Berenberg stipt ook een derde scenario aan, waarin Thyssenkrupp een deal sluit met Ternium/Techint.

De analisten hanteren voor ArcelorMittal een koopadvies met een koersdoel van 9,00 euro.

Op een groene beurs noteerde het aandeel ArcelorMittal vrijdag 0,9 procent hoger op 7,68 euro.

Leren beleggen

Live koersen